Name: Class: Date:
Chapter01
1. Dendritescontainthenuclei,ribosomes,mitochondria,andotherstructuresfoundinmost
.A A
. A
. .
A A
. xc xc cells.
a. True
b. False
ANSWER: False
2. Neuronsreceiveinformation xcandtransmit it t o othercells.
.A A
. A. A. A
.
a. True
b. False
ANSWER: True
3. Santiago RamónyCajal used xcspecial x c staining
A. A. i xc techniquesto reveal xcthat xc thebrainiscomposed ofindividual xccells.
A. .
A A.
a. True
b. False
ANSWER: True
4. An xcefferent axon xccarriesinformation xcawayfrom xc a x c structure.
A. i
a. True
b. False
ANSWER: True
5. Thegreaterthesurface area xcof xca xcdendrite,themore xcinformationit x c can receive xcfromother x c neurons.
.
A A. A.
a. True
b. False
ANSWER: True
6. Neuronsare xcdistinguishedfromother x c cells xcbytheirshape.
A
.
a. True
b. False
ANSWER: True
7. Theroleofglial cellsistoact like―glue‖or xcscaffoldingto xcsupporttheneurons.
A. A
. A
. A
. .A
a. True
b. False
ANSWER: False
8. Glialxccellstransmit xcinformationxcacrosslongdistances.
a. True
b. False
ANSWER: False
9. There aretwotypes xcof xcglial xccellsthat xcproduce xcmyelin xcsheath. xcIn xcthe xccentral xcnervous xcsystem, xcSchwann xccells
A.
fulfill this xcrole xcand, xcin xcthe xcperiphery, xcoligodendrocytes xcproduce xcit.
xc A.
, Page3
Name: Class: Date:
Chapter01
a. True
b. False
ANSWER: False
10. Theblood-brain xcbarrierismade xcup ofcloselypacked glial x c cells. A.
a. True
b. False
ANSWER: False
11. Thedifference i n xcvoltagein arestingneuronis xccalledtherestingpotential.
A
. .
A A
.
a. True
b. False
ANSWER: True
12. Increasingtheelectrical xc gradient xcforpotassiumwillreducethetendencyfor xc potassiumions xctoexitthe x c neuron.
a. True
b. False
ANSWER: True
13. At xcthe restingpotential,the xcpotassiumchannels xcarecompletelyclosed xcandthesodiumchannels a re xcalmost xcclosed.
A. .
A A
. A
. A
. A.
a. True
b. False
ANSWER: False
14. Dr. xcSkinner xcis xcworkingin xcthe xclab xcmeasuringthe xcvoltage xcof xcneurons, xcand xcduringone
xccondition,she xctried to xcdepolarize xcthe xcneurons xcfrom xc-70 xcmV xcto xc-80 xcmV.
A.
a. True
b. False
ANSWER: False
15. Actionpotentialscan be xcproducedinthedendrites of xcsome x c neurons.
A
. A. A
. A.
a. True
b. False
ANSWER: False
16. Thetwo basic xckinds xcofcells inthe nervous xcsystemare
.A A. A. A
. A. .
a. neuronsand xcglia
A
.
b. dendritesand xcaxonsA
.
c. ribosomes xcand lysosomes A
.
d. neuronsandaxons
ANSWER:a
Page xc2
, Page 4
A.
Name: Class: Date:
Chapter01
17. SantiagoRamon xcyCajal xcdemonstrated that . A.
a. atrest,theneuronhasa xcnegative xcchargeinside xcits xcmembrane
A
.
b. neuronsare xcseparate xcfromone x c another
c. neuronscommunicateat specializedjunctionscalledsynapses
.A A. A
. A
.
d. actionpotentialsfollowtheall-or-nonelaw
A
.
ANSWER:b
18. Both and sharedthe Nobel xc PrizeforPhysiologyor xcMedicine xcin1906.
A
. A.
a. Golgi xcand Cajal A.
b. Cajal xcandSherrington
c. Sherringtonand xcGolgi
d. Cajal xcandKalat
ANSWER:a
19. Dr. xcKimi xcstudies xcthe xcplasma xcmembrane xcof xcneurons. xcHe xcspecifically xcresearches xcthe xcspecialized
that xcallowin xcimportant xcthings xclike xcwater, xcoxygen, xcsodium, xcand xcso xcon.
a. lipid channelsA.
b. proteinchannels
c. lipidreceptorsA
.
d. proteinreceptors
ANSWER:b
20. Neurons differ xcmost xcstronglyfrom otherbodycellsin their
A
. i A
. A. .
a. temperature
b. shape
c. osmoticpressure
d. mitochondria
ANSWER:b
21. What do xcneurons have xcthatother xccells xcdo xcnot?
A
. A.
a. Aplasma xcmembrane
A
.
b. Large,branchingextensions
c. Proteinchannels
d. An endoplasmic reticulum
A. A.
ANSWER:b
22. Dr. xcMcLaughlin’sxclabxcstudies xchow xcnewlyformed xcproteins xcarexcfoldedinside xcneurons. xcTheywould xcbe xcmost
xcinterested xcin xcstudying xcthe .
a. endoplasmic reticulum A.
b. mitochondria
c. ribosomes