Community Nutrition in Action
Marie A. Boyle
8th Edition
,Table of Contents
Chapter 01 Opportunities in Community Nutrition 1
Chapter 02 Principles of Epidemiology 26
Chapter 03 A National Nutrition Agenda for the Public s Health 51
Chapter 04 Understanding and Achieving Behavior Change 77
Chapter 05 Community Needs Assessment 102
Chapter 06 Program Planning for Success 125
Chapter 07 The Art and Science of Policymaking 149
Chapter 08 Addressing the Obesity Epidemic An Issue for Public Health Policy 172
Chapter 09 Health Care Systems and Policy 198
Chapter 10 Food Insecurity and the Food Assistance Programs 224
Chapter 11 Mothers and Infants Nutrition Assessment Services and Programs 252
Chapter 12 Children and Adolescents Nutrition Issues Services and Programs 278
Chapter 13 Healthy Aging Nutrition Assessment Services and Programs 306
Chapter 14 Global Food and Nutrition Security Challenges and Opportunities 333
Chapter 15 Gaining Cultural Competence in Community Nutrition 359
Chapter 16 Principles of Nutrition Education 381
Chapter 17 Marketing Nutrition and Health Promotion 407
Chapter 18 Managing Community Nutrition Programs 433
Chapter 19 Building Grantsmanship Skills 458
, ______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community Nutrition in Action, 8th Edition (Boyle, 2022)
Chapter 01: Opportunities in Community Nutrition
True / False
1. A community is a grouping of people who reside in a specific locality and interact and connect through social
structure to fulfill a wide range of daily needs.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.1 - Describe the three arenas of community nutrition practice.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
2. Communities exist only on local and regional levels.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.1 - Describe the three arenas of community nutrition practice.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
3. Community nutrition is a discipline that strives to improve the health, nutrition, and well-being of individuals and
groups within communities.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.1 - Describe the three arenas of community nutrition practice.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
4. Policy is an essential aspect of the work of a community nutritionist.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Explain how community nutrition practice fits into the larger realm of
public health
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
5. The leading causes of morbidity and mortality in the United States today are chronic diseases.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Explain how community nutrition practice fits into the larger realm of
public health
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
______________________________________________________________________________________________
1|Page
, ______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community Nutrition in Action, 8th Edition (Boyle, 2022)
6. The scope of modern-day public health is restricted to matters of sanitation.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Explain how community nutrition practice fits into the larger realm of
public health
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
7. The aim of public health work is to protect, promote, and restore people’s health through the application of science,
practical skills, and collective actions.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Community Nutrition Practice
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Explain how community nutrition practice fits into the larger realm of
public health
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
8. The community nutritionist identifies nutritional needs in the community, but is not involved in planning new
programming or services for the community.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: Community Nutrition Practice
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Outline the educational requirements, practice settings, and roles and
responsibilities of community and public health nutritionists.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
9. Most community nutrition positions require registration as a dietitian by the Academy of Nutrition and Dietetics.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Community Nutrition Practice
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Outline the educational requirements, practice settings, and roles and
responsibilities of community and public health nutritionists.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
10. Marketing is an important skill for the community nutritionist.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Community Nutrition Practice
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Outline the educational requirements, practice settings, and roles and
responsibilities of community and public health nutritionists.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
______________________________________________________________________________________________
2|Page
, ______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community Nutrition in Action, 8th Edition (Boyle, 2022)
11. Community nutritionists are expected to plan, evaluate, manage, and market nutrition services, programs, and
interventions.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Community Nutrition Practice
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Outline the educational requirements, practice settings, and roles and
responsibilities of community and public health nutritionists.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
12. In most cases, the practice setting of community nutritionists is limited to schools and public health departments.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: Community Nutrition Practice
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Outline the educational requirements, practice settings, and roles and
responsibilities of community and public health nutritionists.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
13. Nutrition and dietetic technicians are restricted from working in community nutrition.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: Community Nutrition Practice
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Outline the educational requirements, practice settings, and roles and
responsibilities of community and public health nutritionists.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
14. Medical nutrition therapy is outside the scope of practice for community nutritionists.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: Community Nutrition Practice
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Outline the educational requirements, practice settings, and roles and
responsibilities of community and public health nutritionists.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
15. Community nutritionists are expected to be multiskilled practitioners.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Community Nutrition Practice
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Outline the educational requirements, practice settings, and roles and
responsibilities of community and public health nutritionists.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
______________________________________________________________________________________________
3|Page
, ______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community Nutrition in Action, 8th Edition (Boyle, 2022)
Multiple Choice
16. Which of the following is an institutional–organizational-level setting?
a. High school
b. Public Park
c. Residential district
d. Family home
ANSWER: a
REFERENCES: Community Nutrition Practice
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.5 - Outline the educational requirements, practice settings, and roles and
responsibilities of community and public health nutritionists.
KEYWORDS: Bloom’s: Evaluate
17. Which of the following would be a job responsibility of a community nutritionist?
a. Providing discharge instructions to patients leaving the hospital
b. Formulating diet plans for inpatients recovering from surgery
c. Estimating energy needs for ventilated patients in the ICU
d. Assessing the nutrition status of local children and adolescents
ANSWER: d
REFERENCES: Community Nutrition Practice
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.5 - Outline the educational requirements, practice settings, and roles and
responsibilities of community and public health nutritionists.
KEYWORDS: Bloom’s: Analyze
18. What is entrepreneurship?
a. the act of using community nutrition resources responsibly
b. the marketing and delivering of a product or service
c. the proposal to start a business
d. the creation of something of value through the creation of organization
ANSWER: d
REFERENCES: Entrepreneurship in Community Nutrition
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.5 - Outline the educational requirements, practice settings, and roles and
responsibilities of community and public health nutritionists.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
19. What is one of the essences of entrepreneurship?
a. organization
b. innovation
c. marketing
d. dependability
ANSWER: b
REFERENCES: Entrepreneurship in Community Nutrition
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.5 - Outline the educational requirements, practice settings, and roles and
responsibilities of community and public health nutritionists.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
20. Examples of how community nutritionists engage in entrepreneurial activities include all of the following EXCEPT:
______________________________________________________________________________________________
4|Page
, ______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community Nutrition in Action, 8th Edition (Boyle, 2022)
a. recognizing opportunities to deliver health messaging
b. developing a marketing plan
c. building the team to deliver nutrition programs or services
d. reading research
ANSWER: d
REFERENCES: Entrepreneurship in Community Nutrition
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.5 - Outline the educational requirements, practice settings, and roles and
responsibilities of community and public health nutritionists.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
21. What is the focus of secondary prevention?
a. prevention of disease by controlling risk factors
b. treatment and rehabilitation of people who have suffered illness or injury
c. support of individual factors such as knowledge and skills
d. early detection of disease through screening and risk appraisal
ANSWER: d
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.3 - Describe the three types of prevention efforts and identify an example
of each.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
22. Which of the following is a social determinant of health?
a. Genetic predisposition
b. Race
c. Gender
d. Education level
ANSWER: d
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.3 - Describe the three types of prevention efforts and identify an example
of each.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
23. Which description best applies to Healthy People 2030?
a. A national strategy for improving the health of the United States
b. A set of goals and objectives that focuses on healthcare industry reforms
c. A plan to study the health statistics of the United States population
d. A bipartisan framework for disease prevention through genetic testing
ANSWER: a
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.4 - List three major health objectives for the nation and explain why each
is important.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
24. Access to health services; educational and community-based programs; and health communication and health
information technology are all what?
a. Basic focuses for entrepreneurs
b. Voluntary global targets for 2025
______________________________________________________________________________________________
5|Page
, ______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community Nutrition in Action, 8th Edition (Boyle, 2022)
c. Components of sustainable food systems
d. Healthy People 2030 topic areas
ANSWER: d
REFERENCES: Social and Economic Trends for Community Nutrition
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.4 - List three major health objectives for the nation and explain why each
is important.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
25. A community nutrition practitioner is providing nutrition advice to older adults in the community. These clients are
uncomfortable with technology and are skeptical of providing any more personal information than is absolutely necessary.
These clients are most likely from which generational cohort?
a. Millennials
b. Baby Boomers
c. Generation X
d. Matures/Traditionalists
ANSWER: d
REFERENCES: Social and Economic Trends for Community Nutrition
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.4 - List three major health objectives for the nation and explain why each
is important.
KEYWORDS: Bloom’s: Apply
26. A community nutrition practitioner is providing nutrition advice to parents in the community whose children are
leaving for college. They find that these clients are inclined to aggressively question authority and want versatility and
challenge in their lives. These clients are most likely from which generational cohort?
a. Generation Z
b. Matures/Traditionalists
c. Baby Boomers
d. Generation X
ANSWER: c
REFERENCES: Social and Economic Trends for Community Nutrition
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.4 - List three major health objectives for the nation and explain why each
is important.
KEYWORDS: Bloom’s: Apply
27. What occurs when a segment of the population bears a disproportionate incidence of a condition or illness?
a. Chronic disease
b. Bioterrorism
c. Pandemic
d. Health disparity
ANSWER: d
REFERENCES: Social and Economic Trends for Community Nutrition
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.4 - List three major health objectives for the nation and explain why each
is important.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
28. Which statement is true about current demographic trends in the United States?
a. The population is significantly decreasing their incidence of obesity
______________________________________________________________________________________________
6|Page
, ______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community Nutrition in Action, 8th Edition (Boyle, 2022)
b. The country is becoming more ethnically diverse.
c. The proportion of older Americans has decreased significantly.
d. The birth rate has significantly increased.
ANSWER: b
REFERENCES: Social and Economic Trends for Community Nutrition
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.4 - List three major health objectives for the nation and explain why each
is important.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
29. Which of the following is a leading cause of overweight and obesity?
a. lack of nutrition education
b. excess fiber intake
c. physical inactivity
d. lack of interest in health promotion
ANSWER: c
REFERENCES: Social and Economic Trends for Community Nutrition
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.4 - List three major health objectives for the nation and explain why each
is important.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
30. Production, processing, distribution, and consumption must all be integrated to maintain natural resources in order to
achieve what?
a. Healthy People 2030 goals
b. A sustainable food system
c. Social determinants of health
d. A built environment
ANSWER: b
REFERENCES: Social and Economic Trends for Community Nutrition
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.4 - List three major health objectives for the nation and explain why each
is important.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
31. A(n) ____ has four components: people, space, social interaction, and shared values.
a. population
b. community
c. government
d. ecosystem
ANSWER: b
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.1 - Describe the three arenas of community nutrition practice.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
32. The discipline that strives to prevent disease and improve the health and well-being of individuals is ____.
a. epidemiology
b. community nutrition
c. food sciences
d. public health
______________________________________________________________________________________________
7|Page
, ______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community Nutrition in Action, 8th Edition (Boyle, 2022)
ANSWER: b
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.1 - Describe the three arenas of community nutrition practice.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
33. A ____ is a course of action chosen by public authorities to address a given problem.
a. law
b. regulation
c. policy
d. procedure
ANSWER: c
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Explain how community nutrition practice fits into the larger realm of
public health
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
34. Programs are used by community nutritionist to ____.
a. change laws
b. maintain natural resources
c. enact new policies
d. promote behavioral changes that improve health
ANSWER: d
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.2 - Explain how community nutrition practice fits into the larger realm of
public health
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
35. The leading cause of morbidity and mortality in the United States is ____.
a. cancer
b. HIV
c. cardiovascular disease
d. diabetes mellitus
ANSWER: c
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.4 - List three major health objectives for the nation and explain why each
is important.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
36. Nonchronic diseases include ____.
a. coronary artery disease and stroke
b. cancer
c. diabetes mellitus
d. influenza and pneumonia
ANSWER: d
REFERENCES: The Concept of Community
LEARNING OBJECTIVES: CNIA.BOYL.17.1.4 - List three major health objectives for the nation and explain why each
is important.
______________________________________________________________________________________________
8|Page