Times 12th Edition
ST
UV
TEST BANK
IA
_A
Diana Kendall
PP
────────────────────────────────────────────────────
RO
Comprehensive Test Bank for Instructors
and Students
VE
© Diana Kendall.
D
All rights reserved. Reproduction or distribution without permission is prohibited.
?
© BooksbyMed
, Test Bank for Sociology in Our Times (12th Edition)
Diana Kendall
ISBN: 9780357368633
Chapter 1. The Sociological Perspective and Research Process
Chapter 2. Culture
Chapter 3. Socialization
ST
Chapter 4. Social Structure and Interaction in Everyday Life
Chapter 5. Groups and Organizations
Chapter 6. Deviance and Crime
UV
Chapter 7. Class and Stratification in the United States
Chapter 8. Global Stratification
Chapter 9. Race and Ethnicity
IA
Chapter 10. Sex, Gender, and Sexuality
Chapter 11. Families and Intimate Relationships
Chapter 12. Education and Religion
_A
Chapter 13. Politics and the Economy in Global Perspective
Chapter 14. Health, Health Care, and Disability
Chapter 15. Population and Urbanization
PP
Chapter 16. Collective Behavior, Social Movements, and Social
Change
RO
VE
D ?
© BooksbyMed
,Name: Class: Date:
Chapter 01 - The Sociological Perspective
1. Sociology is a systematic study because sociologists apply both theoretical perspectives and research methods to
examinations of social behavior.
a. True
b. False
ANSWER: True
2. The term sex refers to the socially constructed meanings, beliefs, and practices associated with femininity and
ST
masculinity.
a. True
b. False
ANSWER: False
UV
3. Urbanization is the process by which societies are transformed from dependence on agriculture and handmade products
to an emphasis on manufacturing and related industries.
a. True
b. False
IA
ANSWER: False
4. One of Durkheim’s major criticisms is that he failed to consider social structure or the determining power of society in
_A
much of his theorizing.
a. True
b. False
ANSWER: False
PP
5. In the Marxian framework, the bourgeoisie is composed of those who must sell their labor because they have no other
means to earn a livelihood.
a. True
b. False
RO
ANSWER: False
6. According to the functionalist perspective, societies develop social structures (institutions) that persist because they
play a part in helping society survive. These institutions include the family, education, government, religion, and the
economy.
VE
a. True
b. False
ANSWER: True
D?
7. According to Robert K. Merton, a latent function of education is the transmission of knowledge and skills from one
generation to the next; a manifest function is the establishment of social relations and networks.
a. True
b. False
ANSWER: False
8. Marcus spends excessively and has a huge credit card debt. A psychologist is likely to explain Marcus’s situation by
focusing on the internal factors acting on him, whereas a sociologist is likely to explain the situation by focusing on the
external factors causing him to spend excessively.
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 1
, Name: Class: Date:
Chapter 01 - The Sociological Perspective
a. True
b. False
ANSWER: True
9. According to Simmel, interaction patterns are the same between a dyad (a social group with two members) and a triad
(a group with three members) because the dynamics of communication remain the same regardless of the number of
people in the group.
ST
a. True
b. False
ANSWER: False
UV
10. Unlike sociology, which concentrates primarily on a single institution, political science examines all major social
institutions, including the economy and politics.
a. True
b. False
ANSWER: False
IA
11. The ability to understand that smoking may facilitate social interaction among smokers, best illustrates the concept of
__________.
_A
a. false consciousness
b. social stratification
c. the looking-glass self
d. the sociological imagination
PP
ANSWER: d
12. The world’s high-income countries are nations:
a. with technologically advanced service occupations.
RO
b. with high levels of power distance in society.
c. characterized by low levels of pluralism.
d. characterized by low levels of social stratification.
ANSWER: a
VE
13. The United States, Canada, Australia, New Zealand, Japan, and the countries of Western Europe are examples of
__________.
a. middle-income countries
b. subordinate-income countries
D?
c. low-income countries
d. high-income countries
ANSWER: d
14. Which of the following best exemplifies a social construction?
a. Sex
b. Age
c. Gender
d. Height
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 2