Knowledge for the Profession, 5th Edition
Strengthen your advanced practice foundation with the Test Bank for Advanced
Practice Nursing: Essential Knowledge for the Profession, 5th Edition by Susan M. DeNisco,
PhD, CRNP, FAAN. This robust companion includes over 1,200 NCLEX®-aligned multiple-
choice, true/false, and scenario-based questions across 32 chapters in 6 parts, with detailed
rationales, answer keys, and references to AACN essentials. Explore dynamic topics like
APRN role evolution, DNP pathways, healthcare policy advocacy, interprofessional
collaboration, evidence-based practice, informatics and telehealth, cultural humility, ethical
leadership, and career transition strategies—updated for 2025 with DEI frameworks, value-
based care, and post-pandemic innovations.
Perfect for MSN/DNP students, ANCC/AANP certification prep, or role development,
it sharpens critical thinking, simulates complex scenarios, and bridges theory to
transformative practice. Identify gaps, boost retention, and lead with confidence in diverse
healthcare landscapes.
Instantly downloadable on Stuvia, ignite your professional ascent. Claim your APRN
excellence now!
,Test bank Advanced Practice Nursing: Essential Knowledge for the Profession 5th
Edition
Chapter 1: Introduction to the Role of Advanced Practices Nursing
Multiple Choice
1. In which year did the American Association of College of Nursing (AACN) introduced the
Doctorate of Nursing Practice (DNP)?
a. 2006
b. 2004
c. 2000
d. 2002
ANS: B
Introduced the DNP degree in 2004 to prepare advanced practice nurses (APRNs) to meet
challenges and standardize practice beyond master’s degree programs.
2. Which of the following is the best explanation for the creation of the Doctorate of Nursing
Practice (DNP) degree?
a. To compete against master’s degree programs
b. To ensure standardized curriculum ensuring independent practice
c. To validate APRN’s for financial reimbursement
d. To address increasing curriculum requirements of master’s degree programs
ANS: D
Although all answers are influenced by the DNP core competencies, the DNP program creation in
2004 by the AACN was designed to address curriculum requirements of master’s degree
programs.
3. Which of the following was the first recognized area of advanced practice nursing?
a. Clinical Nurse Specialist
b. Family nurse practitioner
c. Pediatric nurse practitioner
d. Certified Registered Nurse Anesthetist
ANS: D
,In 1931, the National Association of Nurse Anesthetists (NANA), renamed in 1939 to the American
Association of Nurse Anesthetists (AANA) was the first recognized group promoting advanced
nursing practice. Agatha Hodgins founded the AANM at Lakeside Hospital in Cleveland, Ohio.
4. Which factor is broadly perceived to solidify and standardize the role of the APNs over the last
25 years?
a. Lack of access to health care providers
b. Standardized curriculum development
c. Payment for services
d. Societal forces
ANS: B
As the evolution of Advanced Practice Nursing advances specific specialties and needs are
identified. Through the evolution of organization and standardization these roles have solidified
the APN’s role in today’s health care environment.
5. During the formation of early APN roles in anesthesia, which of the following
increased demand for access to health care?
a. Poverty
b. War
c. Rural access to care
d. Availability of training
ANS: B
Earliest demand for nursing-provided anesthesia spiked during periods of war when numbers of
physicians were inadequate. The earliest records date back to the American Civil War with the
administration of chloroform. During World War I in 1917 more than 1000 nurses, some trained
anesthetists, traveled into battle. Other factors such as need for rural health care came later in the
validation and need for APNs.
6. In 1889, Dr. William Worrall Mayo built and opened St. Mary’s hospital in
Rochester, NY. He is known for some of the earliest recruitment and specialized
training of nurses in which of the following roles?
a. Pediatrics
b. Anesthesia
c. Obstetrics
d. Research and statistics
e. Family nursing
ANS: B
, In 1889, Dr. William Worrall Mayo began formally training and recognizing nurse anesthetists.
This has been regarded as the earliest training in nurse-provided anesthesia.
7. The Frontier Nursing Service (FNS) founded in Kentucky in 1925 by Mary
Breckenridge initially provided Appalachia with nursing resources and which type
of advanced nursing care?
a. Pediatric care
b. Anesthesia
c. Midwifery
d. Surgical services
ANS: C
The original FNS provided nursing services and obstetric services to Appalachian residents. Later
working from standard orders developed from their medical advisory committee nurses treated
patients, made diagnoses, and dispensed medications.
8. In 1893, Lillian Wald established the Henry Street Settlement (HSS) House for
which purpose?
a. Access to health care of rural areas
b. Create inner-city nursing awareness
c. Provide the disadvantaged access to care
d. Establish guidelines for advanced nursing roles
ANS: C
The HHS was established to provide nursing services to immigrants and low-income patients and
their families in Manhattan. As resistance to nurse-provided care grew, standing orders were
drafted from a group of Lower East Side physicians thereby circumventing then-existing legal
ramifications.
9. Which organization founded in 1941 under Mary Breckenridge’s leadership merged
with the American College of Nurse-Midwives (ACNM) in 1969?
a. American Association of Nurse-Midwives (AANM)
b. American Nurses Association (ANA)
c. Association for National Nurse-Midwifery (ANNM)
d. Council of Nursing Midwifery (ANM)