Variations 4th Canadian Edition
By Weiten Chapters 1 - 16, Complete
,TABLE OF CONTENT
CHAPTER 1: The Evolution of Psychology
CHAPTER 2: The Research Enterprise in Psychology
CHAPTER 3: The Biological Bases of Behaviour
CHAPTER 4: Sensation and Perception
CHAPTER 5: Variations in Consciousness
CHAPTER 6: Learning
CHAPTER 7: Human Memory
CHAPTER 8: Language and Thought
CHAPTER 9: Intelligence and Psychological Testing
CHAPTER 10: Motivation and Emotion
CHAPTER 11: Human Development across the Life Span
CHAPTER 12: Personality: Theory, Research, and Assessment
CHAPTER 13: Social Behaviour
CHAPTER 14: Stress, Coping, and Health
CHAPTER 15: Psychological Disorders
CHAPTER 16: Treatment of Psychological Disorder
,Chapter 1—The Evolution of Psychology
MULTIPLE CHOICE
1. Which of the following individuals is responsible for establishing psychology
as an independent discipline with its own subject matter?
a. Wilhelm Wundt
b. G. Stanley Hall
c. René Descartes
d. William James
ANSWER: A PTS: 1 REF: p. 4 BLM: Remember
2. According to historians, when and where did the “birth” of psychology occur?
a. 1859 in England
b. 1879 in Germany
c. 1883 in the United States
d. 1909 in Austria
ANSWER: B PTS: 1 REF: p. 4 BLM: Remember
3. According to Wilhelm Wundt, what was the focus of psychology?
a. to understand functions of behaviour
b. to understand unconscious motivation
c. the scientific study of observable behaviour
d. the scientific study of conscious experience
ANSWER: D PTS: 1 REF: p. 4 BLM: Remember
4. What did Wilhelm Wundt believe the focus of psychology should be?
a. studying stimulus-response associations
b. questioning the nature of existence
c. examining people’s awareness of their immediate experience
d. determining people’s unconscious motivation for behaviour
ANSWER: C PTS: 1 REF: p. 4 BLM: Higher order
5. Who established the first psychological research laboratory in the United States
and launched that country’s first psychology journal?
a. William James
b. G. Stanley Hall
c. John Watson
d. Edward Titchener
ANSWER: B PTS: 1 REF: p. 5 BLM: Remember
, 6. Who swas sthe sfirst spresident sof sthe sAmerican sPsychological sAssociation
s(APA)?
a. G. sStanley sHall
b. John sWatson
c. William sJames
d. Sigmund sFreud
ANSWER: s A PTS: s s s 1 REF: s s sp. s5 BLM: s Remember
7. What sis sthe sworld’s slargest sorganization sdevoted sto sthe
sadvancement sofspsychology?
a. Psychologists sof sNorth sAmerica
b. Western sPsychological sSociety
c. World sPsychology sOrganization
d. American sPsychological sAssociation
ANSWER: s D PTS: s s s 1 REF: s s sp. s5 BLM: s Remember
8. What swere sthe sfirst stwo smajor sschools sof spsychology?
a. functionalism sand sbehaviourism
b. behaviourism sand spsychoanalytic stheory
c. behaviourism sand sGestalt spsychology
d. structuralism sand sfunctionalism
ANSWER: s D PTS: s s s 1 REF: s s sp. s6 BLM: s Remember
9. Which sschool sof spsychology sfocused son sidentifying sand sexamining sthe
sfundamental scomponents sof sconscious sexperience, ssuch sas ssensations, sfeelings, sand
simages?
a. humanism
b. structuralism
c. functionalism
d. behaviourism
ANSWER: s B PTS: s s s 1 REF: s s sp. s6 BLM: s Remember
10. Which stype sof spsychologist swas smost slikely sto suse sthe
stechnique sofsintrospection?
a. structuralist
b. behaviourist
c. cognitive
d. humanist
ANSWER: s A PTS: s s s 1 REF: s s sp. s6 BLM: s Higher sorder
11. Mariska sis sparticipating sin sa sstudy sin swhich sshe sis sasked sto scarefully
sobservesand sreport sher sconscious sreactions sto sseveral sstimuli. sWhich stype sof
spsychologist sis smost slikely sto sconduct sa sstudy slike sthis?
a. structuralist