Foundations of Finance
ARTHUR KEOWN, JOHN MARTIN, J. PETTY
10th Edition
,Foundations of Finance, 10e (Keown/Martin/Petty)
Chapter 1 An Introduction to the Foundations of Financial Management
Learning Objective 1.1
1) Financial management deals with the maintenance and creation of economic value or wealth.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 3
Keywords: Financial Management Learning
Obj.: L.O. 1.1
AACSB: Reflective Thinking
2) Each financial decision made by a corporate manager can be evaluated by its direct impact on the
corporation's stock price.
Answer: FALSE Diff: 1
Page Ref: 4
Keywords: Goal of the Firm
Learning Obj.: L.O. 1.1 AACSB:
Reflective Thinking
3) The fundamental goal of a business is to maximize the retained earnings available to the corporation's
shareholders.
Answer: FALSE Diff: 1
Page Ref: 3
Keywords: Goal of the Firm
Learning Obj.: L.O. 1.1 AACSB:
Reflective Thinking
4) Shareholder wealth maximization means maximizing the price of the existing common stock. Answer:
TRUE
Diff: 1 Page Ref: 3
angelinas
Keywords: Shareholder Wealth, Goal of the Firm Learning
Obj.: L.O. 1.1
AACSB: Reflective Thinking
5) It is important to evaluate a corporate manager's financial decision by measuring the effect the decision
should have on the corporation's stock price if everything else were held constant. Answer:
TRUE
Diff: 2 Page Ref: 4
Keywords: Goal of the Firm, Maximize Shareholder Wealth Learning Obj.:
L.O. 1.1
AACSB: Reflective Thinking
,6) Corporate managers should accept investment projects that maximize profits in the short run because of the
time value of money.
Answer: FALSE Diff: 2
Page Ref: 4
Keywords: Goal of the Firm, Profits, Time Value of Money Learning Obj.:
L.O. 1.1
AACSB: Reflective Thinking
7) The goal of the firm's financial managers should be the maximization of the total value of the firm's stock.
Answer: TRUE Diff: 1
Page Ref: 3
Keywords: Goal of the Firm
Learning Obj.: L.O. 1.1 AACSB:
Reflective Thinking
8) The payment of a dividend to current shareholders will have no impact on a corporation's share price because
the cash paid is not available to future potential shareholders who may want to buy the corporation's stock.
Answer: FALSE Diff: 1
Page Ref: 4
Keywords: Goal of the Firm
Learning Obj.: L.O. 1.1 AACSB:
Reflective Thinking
9) One problem with maximization of shareholder wealth as a goal is that it ignores risk taken by the firm's
financial decisions.
Answer: FALSE Diff: 1
Page Ref: 4
Keywords: Goal of the Firm
Learning Obj.: L.O. 1.1 AACSB:
Reflective Thinking
angelinas
, 10) The goal of profit maximization ignores the risk of financial decisions.
Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 4 Keywords:
Goal of the Firm Learning Obj.:
L.O. 1.1 AACSB: Reflective
Thinking
11) Only a firm's financial decisions affect its stock prices.
Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 4
Keywords: Determinants of Stock Price
Learning Obj.: L.O. 1.1
AACSB: Reflective Thinking
12) Shareholders react to poor investment or dividend decisions by causing the total value of the firm's stock to
fall, and they react to good decisions by bidding the price of the stock up.
Answer: TRUE Diff: 2
Page Ref: 4
Keywords: Determinants of Stock Price
Learning Obj.: L.O. 1.1
AACSB: Reflective Thinking
13) The primary goal of a publicly owned corporation is to
A) maximize dividends per share
B) maximize shareholder wealth
C) maximize earnings per share after taxes
D) minimize shareholder risk
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 3
angelinas