SYSTEMANALYSISA b b
NDDESIGNMETHOD
b b
S- b
7THEDITIONBYWHI
b b b b
TTEN&BENTLEY b b
,Chapter1 TheContextofSystemsAnalysisandDesignMethods
b b b b b b b b
True/False Questions
b
1. An informationsystemis an arrangementofpeople, data, processes, andinformation
b b b b b b
technology that interact to collect, process, store, and provide as output the
b b b b b b b b b b b b
information needed to support the organization.
b b b b b b
Answer:True Page: 6 b b b b b b LOD: Easy b
2. Aninformation system must have computer hardware and software to be valid.
b b b b b b b b b b b
Answer: False Page: 6 LOD: Medium
b b b b b b b
Rationale: An information system is an arrangement of people, data, processes, and
b b b b b b b b b b b
information technology that interact to collect, process, store, and provide as output
b b b b b b b b b b b b
the information needed to support the organization
b b b b b b b
3. Amanagement information system can usedata provided byatransaction processing
b b b b b b b
system.
b
Answer:True Page: 6 b b b b b b LOD: Easy b
4. Decisionsupport systems aretailored to theuniqueinformation needsof executives.
b b b b b b b b b b
Answer: False Page: 7 b b b b b b LOD: Easy b
5. Communicationandcollaborationsystemsenhancecommunicationbetweenpeople
both inside and outside of the organization.
b b b b b b b
Answer:True Page: 7 b b b b b b LOD: Easy b
6. Uppermanagementpeople typicallyarethe direct usersoftransaction processing b b b b
systems.
b
Answer: False Page: 6-7 LOD: Medium
b b b b b b b
Rationale:Upper management people generallyuse onlyDSS and EIS.
b b b b b b b b
7. Astakeholderforan information system is atechnical employee workingon the
b b b b b b b b
systems analysis and design.
b b b b
Answer: False Page: 7 LOD: Easy
b b b b b b b
Rationale:A stakeholder can be anyone who has an interest in the information system.
b b b b b b b b b b b b b
, 8. Thestakeholders forinformationsystemscan bebroadlyclassifiedinto five groups:
b b b b
system owners, system users, system designers, system builders, and system
b b b b b b b b b b
analysts/project managers.
b b
Answer:True Page: 7-11 LOD: Easy
b b b b b b b
9. An informationworker isapersonwhose jobsinclude the creation, collection,
b b b b b b
processing, distribution and use of information.
b b b b b b
Answer:True Page: 7 b b b b b b LOD: Easy b
10. System owners are the information system's sponsors and chief advocates, usually
b b b b b b b b b b
responsible forfundingtheproject todevelop, operate andmaintain the information
b b b b b b b
system.
b
Answer:True Page: 7-8 LOD: Easy
b b b b b
11. System usersare concernedwiththefunctionalitythesystem provides to their jobs
b b b b b b
and the system's ease of learning and ease of use.
b b b b b b b b b b
Answer:True Page: 7 b b b b b b LOD: Easy b
12. Internal system usersare employeesofthe businessesforwhichmost information
b b b b b
systems are built.
b b b
Answer:True Page: 9 b b b b b b LOD: Easy b
13. External system users can includeemployees of the organization.
b b b b b b b b
Answer:True Page: 9 b b b b b b LOD: Easy b
14. Systemdesigners are technologyspecialists forinformation systems.
b b b b b b
Answer:True Page: 10 LOD: Easy
b b b b b
15. A system builder is a technical specialist who constructs information systems and
b b b b b b b b b b b
componentsbasedonthe design specifications generatedbythe system designers.
b b b b b b
Answer:True Page: 10 LOD: Easy
b b b b b
16. Anapplications programmer is an example of a system designer.
b b b b b b b b b
Answer:False Page: 10 LOD: Easy
b b b b b
, 17. Asystem analyst isaspecialist whostudies problemsand needs ofan organization to
b b b b b b b b b b
determine how people, data, processes, and information technology can best
b b b b b b b b b b
accomplish improvements for their business.
b b b b b
Answer:True Page: 11b b b b b b LOD: Easy b
18. System owners are more concerned with the costs and benefits of an information
b b b b b b b b b b b b
system, whilesystem usersare moreconcerned withthe functionalityof the system.
b b b b b b b b
Answer:True Page: 7 b b b b b b LOD: Medium b
19. Clerical andservice workersperform most ofthe day-to-daytransaction processingin
b b b b b b
the average business.
b b b
Answer:True Page: 9 b b b b b b LOD: Easy b
20. Clerical andservice workersconsist largelyofbusiness and industrial specialists who
b b b b b b b
perform highly skilled and specialized work.
b b b b b b
Answer: False Page: 9 LOD: Easy
b b b b b b b
Rationale: Technical and professionalstaffconsistslargelyofbusiness andindustrial
b b b b
specialists who perform highly skilled and specialized work. Clerical and service
b b b b b b b b b b b
workers perform most of the day-to-day transaction processing in the average
b b b b b b b b b b b
business.
b
21. Supervisorsaredecision makerswhotend to focus on day-to-daymanagement issues.
b b b b b b b b b b
Answer:True Page: 9 b b b b b b LOD: Easy b
22. Executivemanagersaredecisionmakerswhotendtofocusonoverallbusiness
b b b b b b b b b
performance and strategic or long-term planning and problem solving.
b b b b b b b b b
Answer:True Page: 9 b b b b b b LOD: Easy b
23. Middle managers are concerned with the day-to-day management issues.
b b b b b b b b
Answer: False Page: 9 LOD: Medium
b b b b b b b
Rationale: Supervisors are concerned with the day-to-day management issues, while
b b b b b b b b b
Middle Managers are concerned with the short-term, tactical management plans and
b b b b b b b b b b b
problem solving.
b b