Microbiology An Evolving Science, 3rd Edition, John Foster & Joan Slonczewski
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
trz Chapter 1-28 trz
CHAPTER 1: Microbial Life: Origin and Discovery
trz trz trz trz trz trz
MULTIPLE CHOICE trz
1. Viruses are: trz
a. infectious agents that infect multi-cellular organisms trz trz trz trz trz
b. noncellular particles that take over the metabolism of a cell to generate more virus trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
particles
trz
c. pathogens that replicate in complex growth media trz trz trz trz trz trz
d. cellular particles that belong to the archaea domain trz trz trz trz trz trz trz
e. microbes that consist of lipid membrane enclosed genomes trz trz trz trz trz trz trz
ANS: t r z B DIF: Easy REF: t r z t r z 1.1 TOP: t r z I.A | I.B trz trz
MSC: t r z Remembering
2. Analysis of DNA sequences reveals: trz trz trz trz
a. the ancient convergence of two cell types, i.e., prokaryotes and eukaryotes
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
b. prokaryotes and eukaryotes evolved from a common ancestral cell trz trz trz trz trz trz trz trz
c. that bacteria share common ancestor with archaea, but not with eukarya
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
d. prokaryotes are cells with a nucleus trz trz trz trz trz
e. the genome of Haemophilus influenzae has about 2 billion base pairs
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
ANS: t r z B DIF: Easy REF: t r z t r z 1.1 TOP: t r z I.A | I.B trz trz
MSC: t r z Remembering
3. Which of these groups are considered to be microbes but NOT considered to be cells?
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. viruses d. protists
b. bacteria e. filamentous fungi trz
c. archaea
ANS: t r z A DIF: Easy REF: t r z t r z 1.1 TOP: t r z I.A.i
MSC: t r z Remembering
4. A microbe is commonly defined as:
trz trz trz trz trz
a. a virus that requires a microscope to be seen
trz trz trz trz trz trz trz trz
b. a bacterium that requires a microscope to be seen
trz trz trz trz trz trz trz trz
c. a single-cellular prokaryote that requires a microscope to be seen
trz trz trz trz trz trz trz trz trz
d. a multicellular eukaryote that requires a microscope to be seen
trz trz trz trz trz trz trz trz trz
e. a living organism that requires a microscope to be seen
trz trz trz trz trz trz trz trz trz
ANS: t r z E DIF: Easy REF: t r z t r z 1.1 TOP: t r z I.A.i | I.A.ii trz trz
MSC: t r z Remembering
5. Which one of the following statements regarding microbial cells is NOT true?
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. Microbial cells acquire food, gain energy to build themselves, and respond to trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
environmental change. trz
, b. Most single-celled organisms require a microscope to render them visible, but some
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
bacterial cells are large enough to be seen with naked eyes. trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
c. Microbes function as individual entities. trz trz trz trz
d. Many microbes form complex multicellular assemblages. trz trz trz trz trz
e. Viruses are not considered as microbial cells. trz trz trz trz trz trz
ANS: t r z C DIF: Easy REF: t r z t r z 1.1 TOP: t r z I.A.i | I.A.ii trz trz
MSC: t r z Remembering
6. Which of the following statements is FALSE?
trz trz trz trz trz trz
a. A genome is the total genetic information contained in an organism’s chromosomal DNA.
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
b. If a microbe’s genome includes genes for nitrogenase, that microbe probably can fix
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
nitrogen. trz
c. By comparing DNA sequences of different organisms, we can figure out how closely
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
related they are. trz trz
d. Fred Sanger developed the first applicable DNA sequencing method.
trz trz trz trz trz trz trz trz
e. Fred Sanger completed the sequences of Haemophilus influenzae.
trz trz trz trz trz trz trz
ANS: t r z E DIF: Easy REF: t r z t r z 1.1 TOP: t r z I.B
MSC: t r z Remembering
7. The first cellular genomes to be sequenced were those of:
trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. humans d. prions
b. bacteria e. fungi
c. viruses
ANS: t r z B DIF: Easy REF: t r z t r z 1.1 TOP: t r z I.B.i
MSC: t r z Remembering
8. The environment of early Earth may have contained all of the following EXCEPT:
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. ferrous iron d. oxygen trz
b. methane e. hydrogen gas trz
c. ammonia
ANS: D t r z DIF: Easy REF: t r z Special Topic trz
1.1 TOP:
trz trz t r z II.D MSC: Remembering t r z
9. The development of the theory of the ―RNA world‖ resulted fromthe discovery of:
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. archaea d. ribozymes
b. prions e. endosymbionts
c. bacteria
ANS: D t r z DIF: Medium REF: t r z Special Topic trz
1.1 TOP:
trz trz t r z II.D MSC: Remembering t r z
10. Which microbes may resemble those of the earliest life forms?
trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. archaea d. cyanobacteria
b. photosynthetic algae e. protists trz
c. viruses
ANS: A t r z DIF: Medium REF: t r z Special Topic trz
1.1 TOP:
trz trz t r z II.D MSC: Remembering t r z
11. Early metabolism may have been catalyzed by:
trz trz trz trz trz trz
a. DNA d. amino acids trz
b. RNA e. carbohydrates
, c. protein
ANS: B t r z DIF: Medium REF: t r z Special Topic trz
1.1 TOP:
trz trz t r z II.D MSC: Remembering t r z
12. Which of the following diseases accounts for more than half of all human mortality?
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. cardiovascular disease d. microbial disease trz trz
b. cancer e. strokes
c. accidents
ANS: t r z D DIF: Easy REF: t r z t r z 1.2 TOP: t r z II.A
MSC: t r z Remembering
13. Which century is known as the golden age of microbiology?
trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. the seventeenth trz d. the twentieth trz
b. the eighteenth trz e. the twenty-first trz
c. the nineteenth trz
ANS: t r z C DIF: Easy REF: t r z t r z 1.2 TOP: t r z II.A
MSC: t r z Remembering
14. All of the following have been found in mummies and tomb art EXCEPT:
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. tuberculosis d. smallpox
b. polio e. AIDS
c. leprosy
ANS: t r z E DIF: Medium REF: t r z t r z 1.2 TOP: t r z II.A.i
MSC: t r z Remembering
15. How did European invaders to North America kill much of the native population?
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. tuberculosis d. HIV
b. leprosy e. bubonic plague trz
c. smallpox
ANS: t r z C DIF: Medium REF: t r z t r z 1.2 TOP: t r z II.A.i
MSC: t r z Remembering
16. Nightingale:
a. is better known as the founder of professional nursing
trz trz trz trz trz trz trz trz
b. was the first to use disinfectant to demonstrate the significance of aseptic technique
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
c. developed the pie chart of mortality data during the Crimean War trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
d. performed the first controlled experiment on the chemical conversion of matter, known trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
today as chemotherapy trz trz
e. all of the above trz trz trz
ANS: t r z A DIF: Easy REF: t r z t r z 1.2 TOP: t r z II.A.ii
MSC: t r z Remembering
17. Who developed the concept of medical statistics?
trz trz trz trz trz trz
a. Francis Crick d. Louis Pasteur trz trz
b. Florence Nightingale e. Alexander Fleming trz trz
c. Edward Jenner trz
ANS: t r z B DIF: Easy REF: t r z t r z 1.2 TOP: t r z II.A.ii
MSC: t r z Remembering
, 18. The first person to visualize individual microbes was:
trz trz trz trz trz trz trz
a. Antonie van Leeuwenhoek d. Lady Montagu trz trz trz
b. Robert Hooke e. Edward Jenner trz trz
c. Louis Pasteur trz
ANS: t r z A DIF: Easy REF: t r z t r z 1.2 TOP: t r z II.B.ii
MSC: t r z Remembering
19. Which technique was developed to distinguish bacteria from human cells?
trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. Gram stain d. DNA sequencing
trz trz
b. electron microscopy e. polymerase chain reaction (PCR)
trz trz trz trz
c. X-ray diffraction trz
ANS: t r z A DIF: Medium REF: t r z t r z 1.2 TOP: t r z II.B.ii
MSC: t r z Remembering
20. How is most sterilization performed for the controlled study of microbes?
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. boiling d. autoclaving
b. pasteurization e. irradiation
c. filter sterilization trz
ANS: t r z D DIF: Medium REF: t r z t r z 1.2 TOP: t r z II.C.iii.a
MSC: t r z Remembering
21. Microbes can shape human history via: trz trz trz trz trz
a. lithotrophic activities trz d. production of cheese trz trz
b. production of alcoholic beverages trz trz trz e. all of the above trz trz trz
c. diseases that they cause trz trz trz
ANS: t r z E DIF: Medium REF: t r z t r z 1.2 TOP: t r z II.A
MSC: t r z Understanding
22. Suppose Pasteur’s swan-necked flasks containing boiled broth became cloudy 24 hours after boiling.
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
Which choice could best explain the turbidity or cloudiness in the broth without supporting
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
spontaneous generation?
trz trz
a. Endospores in the broth survived boiling and grew after the broth cooled. trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
b. Contaminating organisms in the broth killed by boiling became alive again after the broth trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
cooled.
c. Chemicals in the broth came together to form living organisms. trz trz trz trz trz trz trz trz trz
d. The broth allowed light to pass through it with less interference after boiling.
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
e. Solid material in the broth dissolved during boiling.
trz trz trz trz trz trz trz
ANS: t r z A DIF: Difficult REF: t r z t r z 1.2 TOP: t r z II.C.ii.b
MSC: t r z Applying
23. Robert Koch’s greatest accomplishment in the field of medical bacteriology was with:
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. Escherichia coli d. rabies trz
b. Bacillus subtilis e. smallpox trz
c. Mycobacterium tuberculosis trz
ANS: t r z C DIF: Medium REF: t r z t r z 1.3 TOP: t r z III.B.i
MSC: t r z Remembering
24. The use of agar as the gelling agent in solid media was suggested by:
trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz trz
a. Robert Koch d. Louis Pasteur trz trz
b. Ignaz Semmelweis e. Richard Petri
trz trz