PHARMACOLOGY FOR CANADIAN HEALTH CARE PRACTICE
UO UO UO UO UO
LINDA LANE LILLEY, JULIE S. SNYDER AND SHELLY RAINFORTH COLLINS
UO UO UO UO UO UO UO UO UO
3rd Edition
UO
TESTBANK O
U
,Chapter 01: Nursing Practice in Canada and Drug Therapy
UO UO UO UO UO UO UO UO
Lilley: Pharmacology for Canadian Health Care Practice, 3rd Canadian Edition
UO UO UO UO UO UO UO UO UO
MULTIPLE CHOICE UO
1. Which is a judgement about a particular patient‘s potential need or
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
problem?
UO
a. A goal UO
b. An assessment UO
c. Subjective data UO
d. A nursing diagnosis UO UO
ANS: D U O
Nursing diagnosis is the phase of the nursing process during which
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
a clinical judgement is made about how a patient responds to heath conditions and life
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
processes or vulnerability forthat response.
UO UO UO UO UO
DIF: Cognitive Level: Knowledge UO UO REF: p. 11 UO UO
2. The patient is to receive oral furosemide (Lasix) every day; however, because the patient
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
is unable to swallow, he cannot take medication orally, as ordered. The nurse needs to
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
contact the physician. What type of problem is this?
UO UO UO UO UO UO UO UO UO
a. A ―right time‖ problem
UO UO UO
b. A ―right dose‖ problem
UO UO UO
c. A ―right route‖ problem
UO UO UO
d. A ―right medication‖ problem
UO UO UO
ANS: U O C
This is a ―right route‖ problem: the nurse cannot assume the route and must clarify the route
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
with the prescriber. This is not a ―right time‖ problem because the ordered frequency has not
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
changed. This is not a ―right dose‖ problem because the dose is not related to an inability to
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
swallow. This is not a ―right medication‖ problem because the medication ordered will not
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
change, just the route.
UO UO UO UO
DIF: Cognitive Level: Application UO UO REF: U O p. 14 UO
3. The nurse has been monitoring the patient‘s progress on his new drug regimen since the first
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
dose and has been documenting signs of possible adverse effects. What nursing process
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
phase is the nurse practising?
UO UO UO UO UO
a. Planning
b. Evaluation
c. Implementation
d. Nursing diagnosis UO
ANS: B U O
Monitoring the patient‘s progress is part of the evaluation phase. Planning, implementation,
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
and nursing diagnosis are not illustrated by this example.
UO UO UO UO UO UO UO UO UO
DIF: Cognitive Level: Application UO UO REF: p. 19 UO UO
,4. The nurse is caring for a patient who has been newly diagnosed with type 1 diabetes mellitus.
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
Which statement best illustrates an outcome criterion for this patient?
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
a. The patient will follow instructions.
UO UO UO UO
b. The patient will not experience complications.
UO UO UO UO UO
c. The patient adheres to the new insulin treatment regimen.
UO UO UO UO UO UO UO UO
d. The patient demonstrates safe insulin self-administration technique.
UO UO UO UO UO UO
ANS: D U O
Having the patient demonstrate safe insulin self-administration technique is a specific and
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
measurable outcome criterion. Following instructions and avoiding complications are not
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
specific criteria. Adherence to the new insulin treatment regimen is not objective and would
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
be difficult to measure.
UO UO UO UO
DIF: Cognitive Level: Application UO UO REF: p. 13 UO UO
5. Which activity best reflects the implementation phase of the nursing process for the patient
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
UO who is newly diagnosed with type 1 diabetes mellitus?
UO UO UO UO UO UO UO UO
a. Providing education regarding self-injection technique UO UO UO UO
b. Setting goals and outcome criteria with the patient‘s input
UO UO UO UO UO UO UO UO
c. Recording a history of over-the-counter medications used at home UO UO UO UO UO UO UO UO
d. Formulating nursing diagnoses regarding knowledge deficits related to the new UO UO UO UO UO UO UO UO UO
treatment regimen
UO UO
ANS: A U O
Education is an intervention that occurs during the implementation phase. Setting goals and
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
outcome criteria reflects the planning phase. Recording a drug history reflects the assessment
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
phase. Formulating nursing diagnoses regarding a knowledge deficit reflects analysis of
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
data as part of the planning phase.N
UO UO UO UO UO UO UO
DIF: Cognitive Level: Analysis UO UO REF: p. 8 | p. 13 UO UO UO UO UO
6. The nurse is working during a very busy night shift, and the health care provider has just
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
given the nurse a medication order over the telephone, but the nurse does not recall the
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
route. What is the best way for the nurse to avoid medication errors?
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
a. Recopy the order neatly on the order sheet, with the most common route indicated
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
b. Consult with the pharmacist for clarification about the most common route
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
c. Call the health care provider to clarify the route of administration
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
d. Withhold the drug until the health care provider visits the patient UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
ANS: C U O
If a medication order does not include the route, the nurse must ask the health care provider to
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
clarify it. Never assume the route of administration.
UO UO UO UO UO UO UO UO
DIF: Cognitive Level: Application | Cognitive Level: Analysis REF: UO UO UO UO UO UO U O U O p. 17 UO
7. Which constitutes the traditional Five Rights of medication administration?
UO UO UO UO UO UO UO UO
a. Right drug, right route, right dose, right time, and right patient
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
b. Right drug, the right effect, the right route, the right time, and the right patient
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
c. Right patient, right strength, right diagnosis, right drug, and right route
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
d. Right patient, right diagnosis, right drug, right route, and right time
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
ANS: A U O
, The traditional Five Rights of medication administration were considered to be Right
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
drug, Right route, Right dose, Right time, and Right patient. Right effect, right strength,
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
and right diagnosis are not part of the traditional Five Rights.
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
DIF: U O U O Cognitive Level: Comprehension UO UO U O U O U O REF: U O p. 13 UO
8. What correctly describes the nursing process?
UO UO UO UO UO
a. Diagnosing, planning, assessing, implementing, and finally evaluating UO UO UO UO UO UO
b. Assessing, then diagnosing, implementing, and ending with evaluating UO UO UO UO UO UO UO
c. A linear direction that begins with assessing and continues through diagnosing,
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
UO planning, and finally implementing UO UO UO
d. An ongoing process that begins with assessing and continues with diagnosing,
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
UO planning, implementing, and evaluating UO UO UO
ANS: D U O
The nursing process is an ongoing, flexible, adaptable, and adjustable five-step process that
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
begins with assessing and continues through diagnosing, planning, implementing, and finally
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
evaluating, which may then lead back to any of the other phases.
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
DIF: Cognitive Level: Application UO UO REF: p. 8 UO UO
9. When the nurse is considering the timing of a drug dose, which is most important to assess?
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
a. The patient‘s identification UO UO
b. The patient‘s weight UO UO
c. The patient‘s last meal UO UO UO
d. Any drug or food allergies UO UO UO UO
ANS: U O C
The pharmacokinetic and pharmacodynamic properties of the drug need to be assessed with
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
regard to any drug–food interactions or compatibility issues. The patient‘s identification,
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
weight, and drug or food allergies are not affected by the drug‘s timing.
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
DIF: Cognitive Level: Application UO UO REF: p. 17 UO UO
10. The nurse is writing nursing diagnoses for a plan of care. Which reflects the correct format for
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
UO her nursing diagnosis?
UO UO
a. Anxiety
b. Anxiety related to new drug therapy UO UO UO UO UO
c. Anxiety related to anxious feelings about drug therapy, as evidenced by statements
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
such as ―I‘m upset about having to give myself shots‖
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
d. Anxiety related to new drug therapy, as evidenced by statements such as ―I‘m
UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO UO
upset about having to give myself shots‖
UO UO UO UO UO UO UO
ANS: D U O