Principles and Techniques 6th Edition
by Joen Iannucci & Laura Jansen Howerton
Chapters 1 - 35 | Complete
,Chapter 01: Radiation History
Iannucci: Dental Radiography, 6th Edition
MULTIPLE CHOICE
1. Radiation is defined as
a. a form of energy carried by waves or streams of particles.
b. a beam of energy that has the power to penetrate substances and record image
shadows on a receptor.
c. a high-energy radiation produced by the collision of a beam of electrons with a
metal target in an x-ray tube.
d. a branch of medicine that deals with the use of x-rays.
ANSWER: A
Radiation is a form of energy carried by waves or streams of particles. An x-ray is a beam of
energy that has the power to penetrate substances and record image shadows on a receptor.
X-radiation is a high-energy radiation produced by the collision of a beam of electrons with a
metal target in an x-ray tube. Radiology is a branch of medicine that deals with the use of
x-rays.
DIF: Recall REF: Page 2 OBJ: 1
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.1 Principles of radiophysics
and radiobiology
2. A radiograph is defined as
a. a beam of energy that has the power to penetrate substances and record image
shadows on a receptor.
b. a picture on film produced by the passage of x-rays through an object or body.
c. the art and science of making radiographs by the exposure of an image receptor to
x-rays.
d. a form of energy carried by waves or a stream of particles.
ANSWER: B
An x-ray is a beam of energy that has the power to penetrate substances and record image
shadows on a receptor. A radiograph is a picture on film produced by the passage of x-rays
through an object or body. Radiography is the art and science of making dental images by the
exposure of a receptor to x-rays. Radiation is a form of energy carried by waves or streams
of particles.
DIF: Comprehension REF: Page 2 OBJ: 1
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.1 Principles of radiophysics
and radiobiology
3. Your patient asked you why dental images are important. Which of the following is the
correct response?
a. An oral examination with dental images limits the practitioner to what is seen
clinically.
b. All dental diseases and conditions produce clinical signs and symptoms.
c. Dental images are not a necessary component of comprehensive patient care.
d. Many dental diseases are typically discovered only through the use of dental
, images.
ANSWER: D
An oral examination without dental images limits the practitioner to what is seen clinically.
Many dental diseases and conditions produce no clinical signs and symptoms. Dental images
are a necessary component of comprehensive patient care. Many dental diseases are typically
discovered only through the use of dental images.
DIF: Application REF: Page 2 OBJ: 2
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
4. The x-ray was discovered by
a. Heinrich Geissler
b. Wilhelm Roentgen
c. Johann Hittorf
d. William Crookes
ANSWER: B
Heinrich Geissler built the first vacuum tube in 1838. Wilhelm Roentgen discovered the
x-ray on November 8, 1895. Johann Hittorf observed in 1870 that discharges emitted from
the negative electrode of a vacuum tube traveled in straight lines, produced heat, and resulted
in a greenish fluorescence. William Crookes discovered in the late 1870s that cathode rays
were streams of charged particles.
DIF: Recall REF: Page 2 OBJ: 4
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
5. Who exposed the first dental radiograph in the United States using a live person?
a. Otto Walkoff
b. Wilhelm Roentgen
c. Edmund Kells
d. Weston Price
ANSWER: C
Otto Walkoff was a German dentist who made the first dental radiograph. Wilhelm Roentgen
was a Bavarian physicist who discovered the x-ray. Edmund Kells exposed the first dental
radiograph in the United States using a live person. Price introduced the bisecting technique
in 1904.
DIF: Recall REF: Page 4 OBJ: 5
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
6. Current fast radiographic film requires % less exposure time than the initial exposure
times used in 1920.
a. 33
b. 98
c. 73
d. 2
ANSWER: D
Current fast radiographic film requires 98% less exposure time than the initial exposure times
used in 1920.
, DIF: Comprehension REF: Page 5 OBJ: 6
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
7. Who amodified athe aparalleling atechnique awith athe aintroduction aof athe along-cone atechnique?
a. C. aEdmund aKells
b. Franklin aW. aMcCormack
c. F. aGordon aFitzgerald
d. Howard aRiley aRaper
ANSWER: a C
C. aEdmund aKells aintroduced athe aparalleling atechnique ain a1896. aFranklin aW.
aMcCormack areintroduced athe aparalleling atechnique ain a1920. aF. aGordon aFitzgerald
amodified athe aparallelingatechnique awith athe aintroduction aof athe along-cone atechnique.
aThis ais athe atechnique acurrently aused. aHoward aRiley aRaper amodified athe abisecting
atechnique aand aintroduced athe abite-wing atechnique ain a1925.
DIF: Recall REF: a a aPage a4 OBJ: a 7
TOP: a CDA, aRHS, aIII.B.2. aDescribe athe acharacteristics aof ax-radiation
MSC: a NBDHE, a2.0 aObtaining aand aInterpreting aRadiographs a| aNBDHE, a2.5 aGeneral
8. Which aof athe afollowing ais aan aadvantage aof adigital aimaging?
a. Increased apatient aradiation aexposure
b. Increased apatient acomfort
c. Increased aspeed afor aviewing aimages
d. Increased achemical ausage
ANSWER: a C
Patient aexposure ais areduced awith adigital aimaging. aDigital asensors aare amore asensitive ato
ax-rays athan afilm. aDigital asensors aare arigid aand abulky, acausing adecreased apatient
acomfort. aThe aimage afrom adigital asensors ais auploaded adirectly ato athe acomputer aand
amonitor awithout athe aneed afor achemical aprocessing. aThis aallows afor aimmediate
ainterpretation aand aevaluation. aThe aimage afromadigital asensors ais auploaded adirectly ato athe
acomputer aand amonitor awithout athe aneed afor achemicalaprocessing.
DIF: Comprehension REF: a a aPage a6 OBJ: a7
aTOP: a CDA, aRHS, aI.B.2. aDemonstrate abasic aknowledge aof adigital
aradiography
MSC: a NBDHE, a2.0 aObtaining aand aInterpreting aRadiographs a| aNBDHE, a2.5 aGeneral
9. Which adiscovery awas athe aprecursor ato athe adiscovery aof ax-rays?
a. Beta aparticles
b. Alpha aparticles
c. Cathode arays
d. Radioactive amaterials
ANSWER: a C
Beta aparticles aare afast amoving aelectrons aemitted afrom athe anucleus aof aradioactive aatoms
aand aareanot aassociated awith ax-rays. aAlpha aparticles aare aemitted afrom athe anuclei aof aheavy
ametals aand aareanot aassociated awith ax-rays. aWilhelm aRoentgen awas aexperimenting awith
acathode arays awhen ahe adiscovered ax-rays. aRadioactive amaterials aare acertain aunstable
aatoms aor aelements athat aare ain athe aprocess aof aspontaneous adisintegration aor adecay.
DIF: Comprehension REF: a a aPage a3 OBJ: a4
aTOP: a CDA, aRHS, aIII.B.2. aDescribe athe acharacteristics aof ax-
radiation