f f f f f f
12th EditionvbyvBushongvChapterv1-40v[Updated
v f f f f f
2024]
v
TESTBANK
,Chapter 01: Essential Concepts of Radiologic Science
j j j j j j
jBushong:Radiologic Sciencefor Technologists,12thEdition
j j j j j
MULTIPLE CHOICE j
1. Matter is measured in j j j .
a. kilograms
b. joules
c. electron volts j
d. rems
ANS: A j
Matter is measured in kilograms. j j j j
2. Atoms and molecules are the fundamental building blocks of
j j j j j j j j .
a. energy
b. radiation
c. matter
d. gravity
ANS: C j
Atoms and molecules are the fundamental building blocks of matter.
j j j j j j j j j
3. Ice jand steam are examples of two forms of
j j j j j j j .
a. matter
b. radiation
c. energy
d. work
ANS: A j
Ice and steam are examples of two forms of matter.
j j j j j j j j j
4. The formula E = mc2 is the basis for the theory that led to the development of .
j j j j j j j j j j j j j j j
a. x-rays
b. electromagnetic radiation j
c. nuclear power j
d. cathode ray tubes j j
ANS: C j
The formula E = mc2 is the basis for the theory that led to the development of
j j j j j j j j j j j j j j j j
nuclear power.
j j
5. Radio waves, light, and x-rays are all examples of
j j j j j j j j energy.
a. nuclear
b. thermal
c. electrical
d. electromagnetic
ANS: D j
Electromagnetic energy includes radio waves, light, and x-rays as well as other parts of j j j j j j j j j j j j j
the spectrum.
j j
, 6. A j moving object has j j energy.
a. potential
b. kinetic
c. nuclear
d. electromagnetic
ANS: B j
A moving object has kinetic energy.
j j j j j
7. What is the removal of an electron from an atom called?
j j j j j j j j j j
a. Ionization
b. Pair production j
c. Irradiation
d. Electricity
ANS: A j
The removal of an electron from an atom is called ionization.
j j j j j j j j j j
8. Ionizing radiation is capable of removing j j j j j from atoms as it passes through
j j j j j
j the matter.
j
a. neutrons
b. protons
c. electrons
d. ions
ANS: C j
Ionizing radiation is capable of removing electrons from atoms as it passes through the
j j j j j j j j j j j j j
matter.
j
9. The energy of x-rays is _
j j j j j .
a. thermal
b. potential
c. kinetic
d. electromagnetic
ANS: D j
X-rays are a form of electromagnetic energy.
j j j j j j
10. The biggest source of man-made ionizing radiation exposure to the public is
j j j j j j j j j j j
.
a. atomic fallout j
b. diagnostic x-rays j
c. smoke detectors j
d. nuclear power plants j j
ANS: B j
Medical x-ray exposure is the biggest source of man-made radiation.
j j j j j j j j j
11. In the United States, we are exposed to
j j j j j j j _ mSv/year of ionizing radiation from
j j j j j
the natural environment.
j j j
a. 0 to 5 j j
b. 5 to 20 j j
c. 20 to 90 j j
, d. 100 to 300 j j
ANS: A j
We are exposed to about 3 mSv/yr of ionizing radiation from natural environmental
j j j j j j j j j j j j
sources in the United States.
j j j j j
12. Today, radiology is considered to be a(n)
j j j j j j occupation.
a. safe
b. unsafe
c. dangerous
d. high-risk
ANS: A j
Today, radiology is considered to be a safe occupation because of effective radiation
j j j j j j j j j j j j
protection practices.
j j
13. is a special quantity of radiologic science. j j j j j j
a. Mass
b. Velocity
c. Radioactivity
d. Momentum
ANS: C j
Radioactivity is a special quantity of radiologic science. j j j j j j j
14. What does ALARA mean?
j j j
a. All Level Alert Radiation Accident
j j j j
b. As Low As Reasonably Achievable
j j j j
c. Always Leave A Restricted Area j j j j
d. As Low As Regulations Allow
j j j j
ANS: B j
ALARA means As Low As Reasonably Achievable.
j j j j j j
15. Computed tomography was developed in the j j j j j .
a. 1890s
b. 1920s
c. 1970s
d. 1990s
ANS: C j
Computed tomography was developed in the 1970s. j j j j j j
16. Filtration is used to . j j j
a. absorb low-energy x-rays j j
b. remove high-energy x-rays j j
c. restrict the useful beam to the body part imaged j j j j j j j j
d. fabricate gonadal shields j j
ANS: A j
Filtration is used to absorb low-energy x-rays.
j j j j j j