h h h h h h h h h
by Mark Novak,Herbert C. Northcott,Karen Kobayashi
h h h h h h h h
All Chapters 1 - 20
h h h h
,Table of Contents
h h
• Chapter 1: Aging Today
h h h
• Chapter 2: Theories and Methods
h h h h
• Chapter 3: Population Aging
h h h
• Chapter 4: Aging and Ethnicity
h h h h
• Chapter 5: Personal Health and Wellness
h h h h h
• Chapter 6: The Psychology of Aging
h h h h h
• Chapter 7: Healthcare
h h
• Chapter 8: Finances and Economics
h h h h
• Chapter 9: Retirement and Work
h h h h
• Chapter 10: Leisure, Recreation, and Service
h h h h h
• Chapter 11: Housing and Transportation
h h h h
• Chapter 12: Family Life
h h h
• Chapter 13: Social Support and Caregiving
h h h h h
• Chapter 14: Dying, Death, and Bereavement
h h h h h
,CHAPTER 1:AGING TODAY h h h
MULTIPLE CHOICE h
1. Which of the following is given in the text as a reason for studying aging?
h h h h h h h h h h h h h h
a. to help oneself live the best old age possible
h h h h h h h h
b. to enable people to avoid or reverse the effects of aging
h h h h h h h h h h
c. to enable people to make old age as inexpensive a time of life as it can be
h h h h h h h h h h h h h h h h
d. to learn how to work with elderly clients
h h h h h h h
ANSWER: D h h REF: 2-3 hhh BLM: REM h
2. As of 2011, what percentage of the population comprised older
h h h h h h h h h
Canadians?a. 16.0%
h h
b. 15% h h
c. 9.1%
d. 6.8% hh h
ANSWER: B h h REF: 2 hhh BLM: REM h
3. By 2036, approximately what percentage of the population will comprise older Canadians as
h h h h h h h h h h h h
hpredicted by Statistics Canada? h h h
a. 9%
b.19
c.%
25
d.34
%
%
ANSWER: C h h REF: 2 hhh BLM: REM h
4. As society ages, what will change in the Canadian social structure?
h h h h h h h h h h
a. Poverty will increase as more people enter old age. h h h h h h h h
b. The government will face economic crisis as pension costs rise.
h h h h h h h h h
c. The mass media will promote ageism. h h h h h
d. The healthcare system will add programs to prevent illness before it
h h h h h h h h h h
occurs. ANSWER: D REF: 2
h hh h h hhh BLM: HO h
5. Which of the following is an example of a social structure?
h h h h h h h h h h
a. the education system h h
b. the aging process h h
c. the government h
d. the police h
ANSWER: A h h REF: 2 hhh BLM: HO h
6. What effect does an aging society have on the Canadian family?
h h h h h h h h h h
a. an increase in the number of people living in three- and four-generation families
h h h h h h h h h h h h
b. a decrease in the number of people who become grandparents during their lifetime
h h h h h h h h h h h h
c. an erosion of values as extended family structures fragment
h h h h h h h h
d. an increase in financial responsibility placed on elder family
h h h h h h h h
members ANSWER: A
h hh h h REF: 2 hhh BLM: HO h
, 7. How will the healthcare system have to adapt as Canadian society ages?
h h h h h h h h h h h
a. by decreasing the attention given to chronic ailments such as diabetes and arthritis
h h h h h h h h h h h h
b. by favouring the treatment of more acute illnesses
h h h h h h h
c. by changing public opinion about old age
h h h h h h
d. by trying to prevent illness before it happens
h h h h h h h h
h ANSWER: D h h REF: 2 hhh BLM: HO h
8. Dr. Clarke is conducting a research experiment that is studying the process of aging among
h h h h h h h h h h h h h h
holder Canadians. What is the name for this social science?
h h h h h h h h h
a. tautology
b. ageism
c. gerontology
d. aeonology
ANSWER: C h h REF: 2 hhh BLM: HO h
9. What are the two points of view that gerontologists use to study aging?
h h h h h h h h h h h h
a. economics and social structures h h h
b. the family and the education system h h h h h
c. bioethics and economics h h
d. the individual and society h h h
ANSWER: D h h REF: 2 hhh BLM: REM h
10. What did Unwin and colleagues’ (2008) research find out about perceptions of aging?
h h h h h h h h h h h h
a. People know little about aging. h h h h
b. Old age is seen as a time of weakness and death.
h h h h h h h h h h
c. Some attitudes towards the elderly have possibly worsened.
h h h h h h h
d. Most people’s knowledge about older people is based on myth or
h h h h h h h h h h
fear. ANSWER: C REF:
h hh h h 3 BLM: REM h
11. Your uncle Ken has just retired from the workforce, and he needs to find an activity that will keep him in
h h h h h h h h h h h h h h h h h h h h
htouch with his community. According to recent research found in your textbook, which of the
h h h h h h h h h h h h h h
following activities would be a beneficial activity for your uncle?
h h h h h h h h h h
a. reading books to his grandchildren h h h h
b. baking cookies h
c. working in his woodshop h h h
d. playing cards at a local library h h h h h
ANSWER: D h REF: 4 h BLM: HO h
12. Which of the following accurately describes stereotypes?
h h h h h h
a. They prevent discrimination and ageism. h h h h
b. They force people to confront the truth about the elderly.
h h h h h h h h h
c. They often have some basis in reality. h h h h h h
d. They exaggerate and distort the bad, while ignoring the good qualities of a
h h h h h h h h h h h h
h group of people. h h
ANSWER: C h h REF: 5 h BLM: HO h
13. Which of the following presents a negative stereotype of aging?
h h h h h h h h h
a. an elderly 84 year-old gentleman who plays with his grandchildren
h h h h h h h h h