u
Ethics and Issues in Contemporary Nursing 3rd Edition
u u u u u u u
by Margaret A. Burkhardt, Nancy Walton, All Chapters 1 - 20
u u u u u u u u u u
T
A
B
,LE OF CONTENTS
u u u
Part I: Guides for Principled Behavior
u u u u u
1. Social, Philosophical, and Other Historical Forces Influencing the Development of Nursing
u u u u u u u u u u u u u
2. Ethical Theory
u u u
3. Ethical Principles
u u
Part II: Developing Principled Behavior
u u u u u
4. Values Clarification
u u u
5. Values Development
u u u
6. Ethics and Professional Nursing
u u u u u
7. Ethical Decision Making
u u u
Part III: Principled Behavior in the Professional Domain
u u u u u u u u
8. Legal Issues
u u u
9. Professional Relationship Issues
u u u u
10. Practice Issues Related to Technology
u u u u u u
11. Practice Issues Related to Patient Self-Determination
u u u u u u u
12. Scholarship Issues
u u
Part IV: Global Issues that Interface with Nursing Practice
u u u u u u u u u
13. Global Consciousness in the Twenty-First Century
u u u u u u u
14. Health Policy Issues
u u u u
15. Economic Issues
u u u
16. Social Issues
u u u
17. Gender Issues
u u u
18. Transcultural and Spiritual Issues
u u u u
Part V: The Power to Make a Difference
u u u u u u u u
19. Empowerment for Nurses
u u u u
20. Facilitating Patient Empowerment
u u u
,1. Social, Philosophical, and Other Historical Forces Influencing the Development of Nursing
u u u u u u u u u u u u u
MultipleuChoice
1. Foruwhichuofutheufollowinguisuempathyuaumotive?
a. meetingutheuneedsuofuothers
b. moralureasoninguanduaction
c. becominguaunurse
d. determiningurightufromuwrong
ANSWER:u b
2. Whichuofutheufollowinguisuanuexampleuofusocialuneeduasuanuethicalufoundationuforunursing?
a. Nursesumustudetermineutheuhealthuandusocialuneedsuofusociety.
b. Nursingufindsuitsuorigin,upurpose,uandumeaninguwithinutheucontextuofuperceivedusocialuneed.
c. Theoriesuofusocialuneeduinusociologyuareuutilizedubyunursinguscholars,umanyuofuwhomuviewuthemuasu
conceptualuframeworksuforunursingupractice.
d. Socialuneedudeterminesutheuboundariesuofutheuethicaluprinciplesuofudistributiveujustice,ubeneficenc
e,uandunon-maleficence.
ANSWER:u b
3. Whatuisutheumostucriticalufactoruthatuinfluencesunursingupractice?
a. theutraditionaluroleuofuhealers
b. theuroleuofuwomenuinusociety
c. theureligiousuanduspiritualuaspectsuofuhealthucare
d. theuintroductionuofumaleunursesuintoutheuprofession
ANSWER:u b
4. Whyudoesutheusocialustatusuofuwomenuaffectutheustatusuofutheunursinguprofession?
a. Nursinguhasutraditionallyubeenuauprofessionuofuwomen.
b. Throughoutuhistory,unursesuhaveubeenuaffordeduhigherusocialustatus.
c. Womenuofuhigherusocialustatusurarelyubecomeunurses.
d. Womenuareumoreuskilleduthanumenuatunurturinguothers.
ANSWER:u a
5. Whatuhistoricaluinfluencesuaffectedunursinguasuaumoraludiscipline?
a. technology
b. society
c. spirituality
d. oppression
ANSWER:u c
6. Whatuisutheutermuthaturelatesutouknowledgeugaineduthroughuobservationuanduexperience?
a. empirical
b. Cartesianuphilosophy
, c. values
d. moraluthought
ANSWER:u a
7. WhichuofutheufollowinguisuanuexampleuofutheusignificanceuofuNursinguduringutheuMiddleuAgesu?
a. Religiousunursinguordersuanduchurch-
sanctionedusecularunursinguordersuofferedutheuonlyulegitimateuavenuesuforuwomenuwishingutoubec
omeunurses.
b. Increasingurespectuwasugivenutounursinguandumidwifery,uasunursesubeganutoupractiseuautonomously.
c. HealinguartsuinuDenmarkuanduGreeceuwereuperformeduinusacreduceremoniesubyupriests,upriestesses,u
orushamans.
d. Mostunursesuwereuwomenuofuhighusocialustatususeekinguwaysutoulegitimizeutheirupositionuandustatus.
ANSWER:u a
8. Whatudoesutheutermuempiricalurelateuto?
a. servinguGoduanduthyuneighbourutheubestuwayuoneucan
b. knowledgeugaineduthroughuobservationuanduexperience
c. healinguthroughureligiousuintervention,uchanting,uandupraying
d. theuenforcementuofureligiousudoctrineurelatedutoutheustatusuofuwomenuinusociety
ANSWER:u b
9. Whenuwasutheu“DarkuPerioduofuNursing,”uwhenuconvalescentupatients,uprostitutes,uprisoners,uandudrunkar
dsuprovideduhospitalunursingucare?
a. duringutheuReformation
b. duringutheuCrusades
c. duringutheuMiddleuAges
d. duringutheuearlyuChristianuera
ANSWER:u a
10. WhichuofutheufollowinguhadutheugreatestuinfluenceuonunursingutraditionsuinuCanada?
a. Britain
b. indigenousupersons
c. France
d. Germany
ANSWER:u c
11. WhichuofutheufollowinguhadutheugreatestuinfluenceuonuestablishingutheufirstuhospitaluinutheuNewuWorld?
a. MarieuRolletuHebert
b. Margueriteud’Youville
c. JeanneuMance
d. ReneeuDescartes
ANSWER:u c