Critical Care Nursing: Diagnosis and Management
LINDA D. URDEN, KATHLEEN M. STACY, MARY E. LOUGH
9th Edition
,Chapter 01: Critical Care Nursing Practice Urden:
Critical Care Nursing, 9th edition
MULTIPLE CHOICE
1. During World War II, what type of wards were developed to care for critically injured patients?
a. Intensive care
b. Triage
c. Shock
d. Postoperative
ANS: C
During World War II, shock wards were established to care for critically injured patients. Triage wards establish
the order in which a patient is seen or treated upon arrival to a hospital. Postoperative wards were developed in
1900 and later evolved into intensive care units.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remembering REF: p. 1 OBJ:
Nursing Process Step: N/A TOP: Critical Care Nursing Practice MSC: NCLEX: Safe and Effective Care
Environment
2. What type of practitioner has a broad depth of specialty knowledge and expertise and manages complex
clinical and system issues?
a. Registered nurses
b. Advanced practice nurses
c. Clinical nurse leaders
d. Intensivists
ANS: B
Advanced practice nurses (APNs) have a broad depth of knowledge and expertise in their specialty area and
manage complex clinical and systems issues. Intensivists are medical practitioners who manage the critical ill
patient. Registered nurses (RNs) are generally direct care providers. Clinical nurse leaders (CNLs) generally
do not manage system issues.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remembering REF: p. 2 OBJ:
Nursing Process Step: N/A TOP: Critical Care Nursing Practice MSC: NCLEX: Safe and Effective Care
Environment
3. What type of practitioner is instrumental in ensuring care that is evidence based and that safety
programs are in place?
a. Clinical nurse specialist b. Advanced practice nurse c. Registered nurses
d. Nurse practitioners
ANS: A
Clinical nurse specialists (CNSs) serve in specialty roles that use their clinical, teaching, research, leadership,
and consultative abilities. They are instrumental in ensuring that care is evidence based and that safety
programs are in place. Advanced practice nurses (APNs) have a broad depth of knowledge and expertise in
their specialty area and manage complex clinical and systems issues. Registered nurses are generally direct
care providers. Nurse practitioners (NPs) manage direct clinical care of groups of patients.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remembering REF: p. 2 OBJ:
Nursing Process Step: N/A TOP: Critical Care Nursing Practice MSC: NCLEX: Safe and Effective Care
Environment
4. Which professional organization administers critical care certification exams for registered
nurses?
a. State Board of Registered Nurses
1|Page
, b. National Association of Clinical Nurse Specialist
c. Society of Critical Care Medicine
d. American Association of Critical-Care Nurses
ANS: D
American Association of Critical-Care Nurses (AACN) administers certification exams for registered nurses.
The State Board of Registered Nurses (SBON) does not administer certification exams. National Association of
Clinical Nurse Specialists (NACNS) does not administer certification exams. Society of Critical Care Medicine
(SCCM) does not administer nursing certification exams for registered nurses.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remembering REF: p. 3 OBJ:
Nursing Process Step: N/A TOP: Critical Care Nursing Practice MSC: NCLEX: Safe and Effective Care
Environment
5. Emphasis is on human integrity and stresses the theory that the body, mind, and spirit are interdependent and
inseparable. This statement describes which methodology of care?
a. Holistic care
b. Individualized care
c. Cultural care
d. Interdisciplinary care
ANS: A
Holistic care focuses on human integrity and stresses that the body, mind, and spirit are interdependent and
inseparable. Individualized care recognizes the uniqueness of each patient’s preferences, condition, and
physiologic and psychosocial status. Cultural diversity in
health care is not a new topic, but it is gaining emphasis and importance as the world becomes more accessible
to all as the result of increasing technologies and interfaces with places and peoples. Interdisciplinary care is
care among a variety of health care professionals with the patient’s health as the common goal.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remembering REF: p. 4
OBJ: Nursing Process Step: N/A TOP: Critical Care Nursing Practice MSC:
NCLEX: Safe and Effective Care Environment
6. The American Association of Critical-Care Nurses (AACN) has developed short directives that
can be used as quick references for clinical use that are known as
a. Critical Care Protocol.
b. Practice Policies.
c. Evidence-Based Research.
d. Practice Alerts.
ANS: D
The American Association of Critical-Care Nurses (AACN) has promulgated several evidence-based practice
summaries in the form of “Practice Alerts.” Evidence-based nursing practice considers the best research
evidence on the care topic along with clinical expertise of the nurse and patient preferences. Critical care
protocol and practice policies are established by individual institutions.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remembering REF: p. 3 OBJ:
Nursing Process Step: N/A TOP: Critical Care Nursing Practice MSC: NCLEX: Safe and Effective Care
Environment
7. What type of therapy is an option to conventional treatment? a. Alternative
b. Holistic
c. Complementary
d. Individualized
2|Page
, ANS: A
The term alternative denotes that a specific therapy is an option or alternative to what is considered
conventional treatment of a condition or state. The term complementary was proposed to describe therapies
that can be used to complement or support conventional treatments. Holistic care focuses on human integrity
and stresses that the body, mind, and spirit are interdependent and inseparable. Individualized care
recognizes the uniqueness of each patient’s preferences, condition, and physiologic and psychosocial status.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remembering REF: p. 4 OBJ:
Nursing Process Step: N/A TOP: Critical Care Nursing Practice MSC: NCLEX: Safe and Effective Care
Environment
8. Prayer, guided imagery, and massage are all examples of what type of treatment? a.
Alternative therapy
b. Holistic care
c. Complementary care
d. Individualized care
ANS: C
The term complementary was proposed to describe therapies that can be used to complement or support
conventional treatments. Spirituality, prayer, guided imagery, massage, and animal- assisted therapy are all
examples of complementary care. The term alternative denotes that a specific therapy is an option or alternative
to what is considered
conventional treatment of a condition or state. Holistic care focuses on human integrity and stresses that the body,
mind, and spirit are interdependent and inseparable. Individualized care recognizes the uniqueness of each
patient’s preferences, condition, and physiologic and psychosocial status.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 4
OBJ: Nursing Process Step: N/A TOP: Critical Care Nursing Practice MSC: NCLEX: Safe
and Effective Care Environment
9. What is the systematic decision-making model used by nurses termed? a. Nursing diagnosis
b. Nursing interventions
c. Nursing evaluations
d. Nursing process
ANS: D
The nursing process is a systematic decision-making model that is cyclic, not linear. An essential and distinguishing
feature of any nursing diagnosis is that it describes a health condition. Nursing interventions constitute the
treatment approach to an identified health alteration. Evaluation of attainment of the expected patient outcomes
occurs formally at intervals designated in the outcome criteria.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understanding REF: n/a OBJ:
Nursing Process Step: General TOP: Critical Care Nursing Practice MSC:
NCLEX: Safe and Effective Care Environment
10. What is a health condition primarily resolved by nursing interventions or therapies called?
a. Nursing diagnosis
b. Nursing interventions
c. Nursing outcomes
d. Nursing process
ANS: A
An essential and distinguishing feature of any nursing diagnosis is that it describes a health condition. Nursing
interventions constitute the treatment approach to an identified health alteration. Evaluation of attainment of the
expected patient outcomes occurs formally at intervals designated in the outcome criteria. The nursing process is a
3|Page