(Rhoads, 2021), Chapter 1-18 + Midterm & Final Exam + Instructor Resource
Guide | All Chapters Covered.
QUESTION 1. A physician has just directly examined a patient's sinuses. Which sinuses could these have been?
A) Ethmoidal
B) Superciliary
C) Sphenoidal
D) Maxillary - Correct Ans: D
Complexity: Difficult
Ahead: Advanced Assessment of Nose and Sinus Disorders
Subject: Chapter 10
Title: Nose, Sinus, Mouth, and Throat Disorders
Taxonomy: Analysis
QUESTION 2. Where are olfactory receptors located?
A) The mucosa in the upper part of the nasal cavity
B) The nasal vestibule
C) The inferior nasal turbinate
D) The nasopharynx - Correct Ans: A
Complexity: Easy
Ahead: Advanced Assessment of Nose and Sinus Disorders
Subject: Chapter 10
Title: Nose, Sinus, Mouth, and Throat Disorders
Taxonomy: Recall
QUESTION 3. Which of the following best describes diphenhydramine?
1|Page
,A) A pain reliever
B) A decongestant
C) An expectorant
D) An antihistamine - Correct Ans: D
Complexity: Moderate
Advanced Health Assessment and Diagnostic Reasoning, Third Edition
Test Bank
Ahead: Health History
Subject: Chapter 10
Title: Nose, Sinus, Mouth, and Throat Disorders
Taxonomy: Application
QUESTION 4. A patient complains of nasal congestion. Which medication is most likely responsible?
A) Beta blockers
B) Aspirin
C) Ginkgo biloba
D) Hormone replacement therapy – Correct Ans: A
Complexity: Difficult
Ahead: Health History: Nose and Sinus
Subject: Chapter 10
Title: Nose, Sinus, Mouth, and Throat Disorders
Taxonomy: Analysis
QUESTION 5. A patient presents with pale boggy turbinates. What is the most likely reason?
A) Scratching
B) Infection
C) Allergies
2|Page
,D) A healthy patient - Correct Ans: C
Complexity: Moderate
Ahead: Physical Examination
Subject: Chapter 10
Title: Nose, Sinus, Mouth, and Throat Disorders
Taxonomy: Application
QUESTION 6. A patient presents with congestion clear rhinorrhea sinus pain and patches of eczema. Knowing
that
there is a risk of anaphylaxis what test can the physician recommend that will be safe for the patient and
help target the specific reason for the symptoms?
A) RAST
B) The TSH test
C) Eosinophil counts
D) Ultrasound of the facial sinuses - Correct Ans: A
Complexity: Difficult
Ahead: Diagnostic Reasoning
Subject: Chapter 10
Title: Nose, Sinus, Mouth, and Throat Disorders
Taxonomy: Analysis
QUESTION 7. Which of the following is related to nosebleeds in a pregnant patient?
A) Drop in progesterone
B) Increased vascularity
C) Increased circulation fluid volume
D) Normal spikes in blood pressure – Correct Ans: B
Complexity: Moderate
3|Page
, Ahead: Diagnostic Reasoning
Subject: Chapter 10
Title: Nose, Sinus, Mouth, and Throat Disorders
Taxonomy: Application
QUESTION 8. Which of the following is true?
A) The oropharynx contains the pharyngeal tonsils.
B) The nasopharynx leads to the oropharynx which leads to the laryngopharynx.
C) The laryngopharynx grasps food and moves it toward the esophagus.
D) The oropharynx connects with the submandibular gland to promote salivation and swallowing - Correct Ans:
B
Complexity: Difficult
Ahead: Advanced Assessment of Mouth and Throat Disorders
Subject: Chapter 10
Title: Nose, Sinus, Mouth, and Throat Disorders
Taxonomy: Analysis
QUESTION 9. Sore throats associated with bacterial infections are described as what?
A) A mild and untroubling soreness
B) Scratchy or itchy
C) Very sore and may interfere with swallowing
D) Ticklish – Correct Ans: C
Complexity: Easy
Ahead: Health History: Mouth and Throat
Subject: Chapter 10
Title: Nose, Sinus, Mouth, and Throat Disorders
Taxonomy: Recall
4|Page