5TH EDITION VOLUME 3 ALL CHAPTERS 2025
,
, lOMoAR cPSD| 22896205
Paramedic Care: Principles & Practice V. 1-5, 5e (Bledsoe)
Volume 3 Medical Emergencies
Chapter 1 Pulmonology
1) Which of the following is the most important intrinsic risk factor for respiratory disease?
A) Environment
B) Smoking
C) Sedentary lifestyle
D) Family history
Correct Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 3
Standard: Medicine (Respiratory)
Objective: 2
2) Air entering and leaving the lungs via inspiration and expiration is known as:
A) ventilation.
B) respirations.
C) perfusion.
D) oxygenation.
Correct Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 8
Standard: Medicine (Respiratory)
Objective: 1, 3
3) The diaphragm is controlled by the ________ nerve.
A) vagus
B) olfactory
C) abducens D) phrenic
Correct Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 7-8
Standard: Medicine (Respiratory)
Objective: 3, 4
4) An example of diffusion in the respiratory system is movement of: A)
oxygen from the alveoli into the pulmonary capillaries.
B) air from the outside environment into the lungs.
C) oxygen from the tissues into the systemic capillaries.
D) carbon dioxide from the alveoli into the pulmonary capillaries.
Correct Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 11
Standard: Medicine (Respiratory)
pg. 1
, 2
Objective: 1, 4
5) Airway resistance is increased by:
A) sympathetic nervous system stimulation.
B) decreased elasticity of the chest wall.
C) anticholinergic drugs.
D) bronchospasm.
Correct Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 9
Standard: Medicine (Respiratory)
Objective: 4
6) Which of the following patients are at risk for the most common cause of upper airway
obstruction?
A) 4-year-old male with croup
B) 21-year-old female unconscious and supine on the floor
C) 22-year-old female stung by a wasp
D) 5-year-old female with epiglottitis
Correct Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 25
Standard: Medicine (Respiratory)
Objective: 7
7) Normal tidal volume in an average 70 kg adult is approximately ________ e.
A) 1,500
B) 1,000
C) 750
D) 500
Correct Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 9
Standard: Medicine (Respiratory)
Objective: 4
8) After a normal inspiration and expiration, an adult patient has about 2,400 mL of air
remaining in the lungs, known as the: A) expiratory reserve volume.
B) residual volume.
C) functional residual capacity.
D) vital capacity. Correct Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 9
Standard: Medicine (Respiratory)
Objective: 4
pg. 2