Unit 1: Foundations of Critical Care Nursing
1. Critical Care Nursing Practice
2. Ethical Issues
3. Legal Issues
4. Genetic Issues
5. Patient and Family Education
6. Psychosocial Alterations and Management
7. Nutrition Alterations and Management
8. Pain and Pain Management
9. Sedation, Agitation, and Delirium Management
10. End-of-Life Care
Unit 2: Cardiovascular Alterations
11. Cardiovascular Anatomy and Physiology
12. Cardiovascular Clinical Assessment
13. Cardiovascular Diagnostic Procedures
14. Cardiovascular Disorders
15. Cardiovascular Therapeutic Management
Unit 3: Pulmonary Alterations
16. Pulmonary Anatomy and Physiology
17. Pulmonary Clinical Assessment
18. Pulmonary Diagnostic Procedures
19. Pulmonary Disorders
20. Pulmonary Therapeutic Management
Unit 4: Neurologic Alterations
21. Neurologic Anatomy and Physiology
Med C File:
,22. Neurologic Clinical Assessment and Diagnostic Procedures
23. Neurologic Disorders and Therapeutic Management
Unit 5: Kidney Alterations
24. Kidney Anatomy and Physiology
25. Kidney Clinical Assessment and Diagnostic Procedures
26. Kidney Disorders and Therapeutic Management
Unit 6: Gastrointestinal Alterations
27. Gastrointestinal Anatomy and Physiology
28. Gastrointestinal Clinical Assessment and DiagnosticProcedures
29. Gastrointestinal Disorders and Therapeutic Management
Unit 7: Endocrine Alterations
30. Endocrine Anatomy and Physiology
31. Endocrine Clinical Assessment and Diagnostic Procedures
32. Endocrine Disorders and Therapeutic Management
Unit 8: Multisystem Alterations
33. Trauma
34. Shock, Sepsis, and Multiple Organ Dysfunction Syndrome
35. Burns
36. Organ Donation and Transplantation
37. Hematologic and Oncologic Emergencies
Unit 9: Special Populations
38. The Obstetric Patient
39. The Pediatric Patient
40. The Older Adult Patient
41. The Perianesthesia Patient
, Chapter 01: Critical Care Nursing Practice
MULTIPLE CHOICE
1. During World War II, what type of wards were developed to care for critically injured
patients?
a. Intensive care
b. Triage
c. Shock
d. Postoperative
ANS: C
During World War II, shock wards were established to care for critically injured patients.
Triage wards establish the order in which a patient is seen or treated upon arrival to a hospital.
Postoperative wards were developed in 1900 and later evolved into intensive care units.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remembering REF: p. 1
OBJ: Nursing Process Step: N/A TOP: Critical Care Nursing Practice
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment
2. What type of practitioner has a broad depth of specialty knowledge and expertise and manages
complex clinical and system issues?
a. Registered nurses
b. Advanced practice nurses
c. Clinical nurse leaders
d. Intensivists
ANS: B
Advanced practice nurses (APNs) have a broad depth of knowledge and expertise in their
specialty area and manage complex clinical and systems issues. Intensivists are medical
practitioners who manage the critical ill patient. Registered nurses (RNs) are generally direct
care providers. Clinical nurse leaders (CNLs) generally do not manage system issues.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remembering REF: p. 2
OBJ: Nursing Process Step: N/A TOP: Critical Care Nursing Practice
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment
Med C File:
, 3. What type of practitioner is instrumental in ensuring care that is evidence based and that
safety programs are in place?
a. Clinical nurse specialist
b. Advanced practice nurse
c. Registered nurses
d. Nurse practitioners
ANS: A
Clinical nurse specialists (CNSs) serve in specialty roles that use their clinical, teaching,
research, leadership, and consultative abilities. They are instrumental in ensuring that care is
evidence based and that safety programs are in place. Advanced practice nurses (APNs) have
a broad depth of knowledge and expertise in their specialty area and manage complex clinical
and systems issues. Registered nurses are generally direct care providers. Nurse practitioners
(NPs) manage direct clinical care of groups of patients.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remembering REF: p. 2
OBJ: Nursing Process Step: N/A TOP: Critical Care Nursing Practice
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment
4. Which professional organization administers critical care certification exams for registered
nurses?
a. State Board of Registered Nurses
b. National Association of Clinical Nurse Specialist
c. Society of Critical Care Medicine
d. American Association of Critical-Care Nurses
ANS: D
American Association of Critical-Care Nurses (AACN) administers certification exams for
registered nurses. The State Board of Registered Nurses (SBON) does not administer
certification exams. National Association of Clinical Nurse Specialists (NACNS) does not
administer certification exams. Society of Critical Care Medicine (SCCM) does not
administer nursing certification exams for registered nurses.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remembering REF: p. 3
OBJ: Nursing Process Step: N/A TOP: Critical Care Nursing Practice
Med C File:
, MSC: NCLEX: Safe and EffecN eR
tivU arI
CS NnGviTroBnm.eCntOM
eE
5. Emphasis is on human integrity and stresses the theory that the body, mind, and spirit are
interdependent and inseparable. This statement describes which methodology of care?
a. Holistic care
b. Individualized care
c. Cultural care
d. Interdisciplinary care
ANS: A
Holistic care focuses on human integrity and stresses that the body, mind, and spirit are
interdependent and inseparable. Individualized care recognizes the uniqueness of each
patient’s preferences, condition, and physiologic and psychosocial status. Cultural diversity in
health care is not a new topic, but it is gaining emphasis and importance as the world becomes
more accessible to all as the result of increasing technologies and interfaces with places and
peoples. Interdisciplinary care is care among a variety of health care professionals with the
patient’s health as the common goal.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remembering REF: p. 4
OBJ: Nursing Process Step: N/A TOP: Critical Care Nursing Practice
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment
6. The American Association of Critical-Care Nurses (AACN) has developed short directives
that can be used as quick references for clinical use that are known as
a. Critical Care Protocol.
b. Practice Policies.
c. Evidence-Based Research.
d. Practice Alerts.
ANS: D
The American Association of Critical-Care Nurses (AACN) has promulgated several
evidence-based practice summaries in the form of “Practice Alerts.” Evidence-based nursing
practice considers the best research evidence on the care topic along with clinical expertise of
the nurse and patient preferences. Critical care protocol and practice policies are established
by individual institutions.
, PTS: n 1 DIF: Cognitive nLevel: nRemembering REF: np. n3
nOBJ: n Nursing nProcess nStep: nN/A TOP: n Critical nCare nNursing
nPractice nMSC: n NCLEX: nSafe nand nEffective nCare nEnvironment
7. What ntype nof ntherapy nis nan noption nto nconventional ntreatment?
a. Alternative
b. Holistic
c. Complementary
d. Individualized
ANS: n A
The nterm nalternative ndenotes nthat na nspecific ntherapy nis nan noption nor nalternative nto nwhat
nis nconsidered nconventional ntreatment nof na ncondition nor nstate. nThe nterm ncomplementary
nwas nproposed nto ndescribe ntherapies nthat ncan nbe nused nto ncomplement nor nsupport
nconventional ntreatments. nHolistic ncare nfocuses non nhuman nintegrity nand nstresses nthat nthe
nbody, nmind, nand nspirit nare ninterdependent nand NinU
s eRpaSrI leG
abN nB
. n ITdi.
viC
duaM
lized ncare nrecognizes
nthe nuniqueness nof neach npatient’s npreferences, ncondition, nand nphysiologic nand
npsychosocial nstatus.
PTS: n 1 DIF: Cognitive nLevel: nRemembering REF: np. n4
nOBJ: n Nursing nProcess nStep: nN/A TOP: n Critical nCare nNursing
nPractice nMSC: n NCLEX: nSafe nand nEffective nCare nEnvironment
8. Prayer, nguided nimagery, nand nmassage nare nall nexamples nof nwhat ntype nof ntreatment?
a. Alternative n therapy
b. Holistic ncare
c. Complementary ncare
d. Individualized ncare
ANS: n C
The nterm ncomplementary nwas nproposed nto ndescribe ntherapies nthat ncan nbe nused nto
ncomplement nor nsupport nconventional ntreatments. nSpirituality, nprayer, nguided nimagery,
nmassage, nand
animal-assisted ntherapy nare nall nexamples nof ncomplementary ncare. nThe nterm nalternative
ndenotes nthat na nspecific ntherapy nis nan noption nor nalternative nto nwhat nis nconsidered
nconventional ntreatment nof na ncondition nor nstate. nHolistic ncare nfocuses non nhuman nintegrity
nand nstresses nthat nthe nbody,
, mind, nand nspirit nare ninterdependent nand ninseparable. nIndividualized ncare nrecognizes nthe
nuniqueness nof neach npatient’s npreferences, ncondition, nand nphysiologic nand npsychosocial
nstatus.
PTS: n 1 DIF: Cognitive nLevel: nUnderstanding REF: np. n4
nOBJ: n Nursing nProcess nStep: nN/A TOP: n Critical nCare nNursing
nPractice nMSC: n NCLEX: nSafe nand nEffective nCare nEnvironment
9. What nis nthe nsystematic ndecision-making nmodel nused nby nnurses ntermed?
a. Nursing ndiagnosis
b. Nursing ninterventions
c. Nursing nevaluations
d. Nursing nprocess
ANS: n D
The nnursing nprocess nis na nsystematic ndecision-making nmodel nthat nis ncyclic, nnot nlinear.
nAn nessential nand ndistinguishing nfeature nof nany nnursing ndiagnosis nis nthat nit ndescribes
na nhealth ncondition. nNursing ninterventions nconstitute nthe ntreatment napproach nto nan
nidentified nhealth nalteration. nEvaluation nof nattainment nof nthe nexpected npatient
noutcomes noccurs nformally nat nintervals ndesignated nin nthe noutcome ncriteria.
PTS: n 1 DIF: Cognitive nLevel: nUnderstanding REF: n n/a
nOBJ: n Nursing nProcess nStep: nGeneral TOP: n Critical nCare nNursing
nPractice nMSC: n NCLEX: nSafe nand nEffective nCare nEnvironment
10. What nis na nhealth ncondition nprimarily nresolved nby nnursing ninterventions nor ntherapies ncalled?
a. Nursing ndiagnosis
b. Nursing ninterventions
c. Nursing noutcomes
d. Nursing nprocess
ANS: n A
An nessential nand ndistinguishing nfeature nof nany nnursing ndiagnosis nis nthat nit ndescribes na nhealth
nhealth nalteration. nEvaluation nU
of nS
condition. nNursing ninterventions nconstitute nthe ntreatment napproach nto nan nidentified
attainment nof nthe nexpected npatient noutcomes noccurs
nformally nat
NnRnInGnB.CnM
intervals ndesignated nin nthe noutcome ncriteria. nThe nnursing nprocess nis na nsystematic
, decision-making nmodel nthat nis ncyclic, nnot nlinear.
PTS: n 1 DIF: Cognitive nLevel: nRemembering REF: n n/a
nOBJ: n Nursing nProcess nStep: nGeneral TOP: n Critical nCare nNursing
nPractice nMSC: n NCLEX: nSafe nand nEffective nCare nEnvironment
11. Designing ntherapeutic nactivities nthat nmove na npatient nfrom none nstate nof nhealth nto nanother
nis nan nexample nof nwhich nof nthe nfollowing?
a. Nursing ndiagnosis
b. Nursing ninterventions
c. Nursing noutcomes
d. Nursing nprocess
ANS: n B
Nursing ninterventions nconstitute nthe ntreatment napproach nto nan nidentified nhealth nalteration.
nAn nessential nand ndistinguishing nfeature nof nany nnursing ndiagnosis nis nthat nit ndescribes na
nhealth ncondition. nEvaluation nof nattainment nof nthe nexpected npatient noutcomes noccurs
nformally nat nintervals ndesignated nin nthe noutcome ncriteria. nThe nnursing nprocess nis na
nsystematic
decision-making nmodel nthat nis ncyclic, nnot nlinear.
PTS: n 1 DIF: Cognitive nLevel: nRemembering REF: n n/a
nOBJ: n Nursing nProcess nStep: nGeneral TOP: n Critical nCare nNursing
nPractice nMSC: n NCLEX: nSafe nand nEffective nCare nEnvironment
12. A n patient nwas nadmitted nto na nrural ncritical ncare nunit nin nMontana. nCritical ncare nnurses nare
nassisting nwith nmonitoring nand ncare nof nthe npatient nfrom nthe nclosest nmajor ncity. nWhat nis nthis
ntype nof npractice ntermed?
a. Tele-nursing
b. Tele-ICU
c. Tele-informatics
d. Tele-hospital
ANS: n B
Tele-ICU nis na nform nof ntelemedicine. nTelemedicine nwas ninitially nused nin noutpatient nareas,
nremote nrural ngeographic nlocations, nand nareas nwhere nthere nwas na ndearth nof nmedical
nproviders. nCurrently, nthere nare ntele-ICUs nin nareas nwhere nthere nare nlimited nresources
nonsite. nHowever,
, experts n(critical ncare nnurses, nintensivists) nare nlocated nin na ncentral ndistant nsite.
PTS: n 1 DIF: Cognitive nLevel: nUnderstanding REF: np. n5
nOBJ: n Nursing nProcess nStep: nGeneral TOP: n Critical nCare nNursing
nPractice nMSC: n NCLEX: nSafe nand nEffective nCare nEnvironment
13. Which ncore ncompetency nfor ninterprofessional npractice ncan nbe ndescribed nas nworking
nwith nindividuals nof nother nprofessions nto nmaintain na nclimate nof nmutual nrespect nand
nshared nvalues?
a. Interprofessional nteamwork nand nteam-based ncare
b. Values nand nethics nfor ninterprofessional npractice
c. Interprofessional ncommunication
d. Roles nand nresponsibilities nfor ncollaborative npractice
ANS: n B
Values nand nethics nfor ninterproNfeUsR
sioSnI
alNpG ctB
raT ic.
enC
meaMn nworking nwith nindividuals nof nother
nprofessions nto nmaintain na nclimate nof nmutual nrespect nand nshared nvalues. nRoles nand
nresponsibilities nfor ncollaborative npractice ninclude nusing nknowledge nof none’s nown nrole nand
nthe nroles nof nother nprofessions nto nappropriately nassess nand naddress nthe nhealth ncare nneeds nof
nthe npatients nand npopulations nserved. nInterprofessional ncommunication nincludes
ncommunicating nwith npatients, nfamilies, ncommunities, nand nother nhealth nprofessionals nin na
nresponsive nand nresponsible nmanner nthat nsupports na nteam napproach nto nmaintaining nhealth
nand ntreatment nof ndisease. nInterprofessional nteamwork nand nteam-based ncare nmeans
napplying
relationship-building nvalues nand nprinciples nof nteam ndynamics nto nperform neffectively nin
ndifferent nteam nroles nto nplan nand ndeliver npatient npopulation-centered ncare nthat nis nsafe,
ntimely, nefficient, neffective, nand nequitable.
PTS: n 1 DIF: Cognitive nLevel: nRemembering REF: np. n5|Box n1-
5 nOBJ: n Nursing nProcess nStep: nGeneral TOP: nCritical nCare nNursing nPractice
nMSC: n NCLEX: nSafe nand nEffective nCare nEnvironment
14. What nis nthe nstepwise ndecision-making nflowchart nfor na nspecific ncare nprocess n named?
a. Algorithm
b. Practice nguideline
c. Protocol