Ethics and Issues in Contemporary Nursing 3rd Edition
w w w w w w w
by Margaret A. Burkhardt, Nancy Walton, All Chapters 1 - 20
w w w w w w w w w w
,TABLE OF CONTENTS w w w
Part I: Guides for Principled Behavior
w w w w w
1. Social, Philosophical, and Other Historical Forces Influencing the Development of Nursing
w w w w w w w w w w w w w
2. Ethical Theory
w w w
3. Ethical Principles
w w
Part II: Developing Principled Behavior
w w w w w
4. Values Clarification
w w w
5. Values Development
w w w
6. Ethics and Professional Nursing
w w w w w
7. Ethical Decision Making
w w w
Part III: Principled Behavior in the Professional Domain
w w w w w w w w
8. Legal Issues
w w w
9. Professional Relationship Issues
w w w w
10. Practice Issues Related to Technology
w w w w w w
11. Practice Issues Related to Patient Self-Determination
w w w w w w w
12. Scholarship Issues
w w
Part IV: Global Issues that Interface with Nursing Practice
w w w w w w w w w
13. Global Consciousness in the Twenty-First Century
w w w w w w w
14. Health Policy Issues
w w w w
15. Economic Issues
w w w
16. Social Issues
w w w
17. Gender Issues
w w w
18. Transcultural and Spiritual Issues
w w w w
Part V: The Power to Make a Difference
w w w w w w w w
19. Empowerment for Nurses
w w w w
20. Facilitating Patient Empowerment
w w w
,1. Social, Philosophical, and Other Historical Forces Influencing the Development of Nursing
w w w w w w w w w w w w w
Multiple Choice w
1. For which of the following is empathy a motive?
w w w w w w w w
a. meeting the needs of others w w w w
b. moral reasoning and action w w w
c. becoming a nurse w w
d. determining right from wrong w w w
ANSWER: b w
2. Which of the following is an example of social need as an ethical foundation for nursing?
w w w w w w w w w w w w w w w
a. Nurses must determine the health and social needs of society.
w w w w w w w w w
b. Nursing finds its origin, purpose, and meaning within the context of perceived social need.
w w w w w w w w w w w w w
c. Theories of social need in sociology are utilized by nursing scholars, many of whom view them as
w w w w w w w w w w w w w w w w
conceptual frameworks for nursing practice.
w w w w w
d. Social need determines the boundaries of the ethical principles of distributive justice, beneficence, and
w w w w w w w w w w w w w
non-maleficence.
w
ANSWER: b w
3. What is the most critical factor that influences nursing practice?
w w w w w w w w w
a. the traditional role of healers
w w w w
b. the role of women in society
w w w w w
c. the religious and spiritual aspects of health care
w w w w w w w
d. the introduction of male nurses into the profession
w w w w w w w
ANSWER: b w
4. Why does the social status of women affect the status of the nursing profession?
w w w w w w w w w w w w w
a. Nursing has traditionally been a profession of women.
w w w w w w w
b. Throughout history, nurses have been afforded higher social status. w w w w w w w w
c. Women of higher social status rarely become nurses.w w w w w w w
d. Women are more skilled than men at nurturing others.
w w w w w w w w
ANSWER: a w
5. What historical influences affected nursing as a moral discipline?
w w w w w w w w
a. technology
b. society
c. spirituality
d. oppression
ANSWER: c w
6. What is the term that relates to knowledge gained through observation and experience?
w w w w w w w w w w w w
a. empirical
b. Cartesian philosophy w
, c. values
d. moral thought w
ANSWER: a w
7. Which of the following is an example of the significance of Nursing during the Middle Ages ?
w w w w w w w w w w w w w w w w
a. Religious nursing orders and church-sanctioned secular nursing orders offered the only legitimate
w w w w w w w w w w w
avenues for women wishing to become nurses.
w w w w w w w
b. Increasing respect was given to nursing and midwifery, as nurses began to practise autonomously.
w w w w w w w w w w w w w
c. Healing arts in Denmark and Greece were performed in sacred ceremonies by priests, priestesses, or
w w w w w w w w w w w w w w
shamans.
w
d. Most nurses were women of high social status seeking ways to legitimize their position and status.
w w w w w w w w w w w w w w w
ANSWER: a w
8. What does the term empirical relate to?
w w w w w w
a. serving God and thy neighbour the best way one can
w w w w w w w w w
b. knowledge gained through observation and experience w w w w w
c. healing through religious intervention, chanting, and praying
w w w w w w
d. the enforcement of religious doctrine related to the status of women in society
w w w w w w w w w w w w
ANSWER: b w
9. When was the “Dark Period of Nursing,” when convalescent patients, prostitutes, prisoners, and drunkards
w w w w w w w w w w w w w
provided hospital nursing care?
w w w w
a. during the Reformation w w
b. during the Crusades w w
c. during the Middle Ages w w w
d. during the early Christian era w w w w
ANSWER: a w
10. Which of the following had the greatest influence on nursing traditions in Canada?
w w w w w w w w w w w w
a. Britain
b. indigenous persons w
c. France
d. Germany
ANSWER: c w
11. Which of the following had the greatest influence on establishing the first hospital in the New World?
w w w w w w w w w w w w w w w w
a. Marie Rollet Hebert w w
b. Marguerite d’Youville w
c. Jeanne Mance w
d. Renee Descartes w
ANSWER: c w