e e e e e e e e e
Erin Amerman.
e e
Unit 01 Introduction to Anatomical Terms
e e e e e
1. Which of the following statements accurately defines anterior?
e e e e e e e
A) Toward or on the back of the body
e e e e e e e
B) Toward or on the front of the body
e e e e e e e
C) Away from the head or toward the tail
e e e e e e e
D) Toward the body surface; closer to the skin
e e e e e e e
ANS: B
e e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
2. Which of the following statements accurately defines posterior?
e e e e e e e
A) Toward or on the back of the body
e e e e e e e
B) Away from the body surface; further away from the skin
e e e e e e e e e
C) Away from the head or toward the tail
e e e e e e e
D) Toward the body surface; closer to the skin
e e e e e e e
ANS: A
e e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
3. Which of the following statements accurately defines superior?
e e e e e e e
A) Away from the body surface; further away from the skin
e e e e e e e e e
B) Toward or on the back of the body
e e e e e e e
C) Away from the head or toward the tail
e e e e e e e
D) Toward the head or away from the tail
e e e e e e e
ANS: D
e e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
4. Which of the following statements accurately defines inferior?
e e e e e e e
A) Toward the body surface; closer to the skin
e e e e e e e
B) Toward or on the back of the body
e e e e e e e
C) Away from the head or toward the tail
e e e e e e e
D) Away from the body surface; further away from the skin
e e e e e e e e e
ANS: C
e e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
5. Which of the following statements accurately defines proximal?
e e e e e e e
A) Toward the body surface; closer to the skin
e e e e e e e
B) Away from the head or toward the tail
e e e e e e e
C) Closer to the point of origin, generally of a limb
e e e e e e e e e
D) Toward or on the front of the body
e e e e e e e
ANS: C
e e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
6. Which of the following statements accurately defines distal?
e e e e e e e
A) Toward the body surface; closer to the skin
e e e e e e e
B) Away from the body surface; further away from the skin
e e e e e e e e e
C) Closer to the point of origin, generally of a limb
e e e e e e e e e
D) Away from the point of origin, generally of a limb
e e e e e e e e e
ANS: D
e e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
7. Which of the following statements accurately defines medial?
e e e e e e e
, A) Closer to the midline (imaginary line running down the middle of the body)
e e e e e e e e e e e e
B) Away from an imaginary line running around the middle of the body
e e e e e e e e e e e
C) Closer to an imaginary line running around the middle of the body
e e e e e e e e e e e
D) Away from the midline (imaginary line running down the middle of the body)
e e e e e e e e e e e e
eANS: A e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
8. Which of the following statements accurately defines lateral?
e e e e e e e
A) Closer to the midline (imaginary line running down the middle of the body)
e e e e e e e e e e e e
B) Away from an imaginary line running around the middle of the body
e e e e e e e e e e e
C) Closer to an imaginary line running around the middle of the body
e e e e e e e e e e e
D) Away from the midline (imaginary line running down the middle of the body)
e e e e e e e e e e e e
eANS: D e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
9. Which of the following statements accurately defines superficial?
e e e e e e e
A) Toward the body surface; closer to the skin
e e e e e e e
B) Away from the head or toward the tail
e e e e e e e
C) Toward or on the front of the body
e e e e e e e
D) Away from the body surface; further away from the skin
e e e e e e e e e
ANS: A e e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
10. Which of the following statements accurately defines deep?
e e e e e e e
A) Toward the body surface; closer to the skin
e e e e e e e
B) Away from the body surface; further away from the skin
e e e e e e e e e
C) Toward the torso of the bodye e e e e
D) Away from the point of origin, generally of a limb
e e e e e e e e e
ANS: B e e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
11. Which of the following statements accurately defines cranial cavity?
e e e e e e e e
A) The area encased by the vertebrae which contains the spinal cord and cerebrospinal
e e e e e e e e e e e e
fluid
e
B) The area inferior to the diaphragm that extends into the bony pelvis
e e e e e e e e e e e
C) The area superior to the diaphragm that is encased by the ribs
e e e e e e e e e e e
D) The area encased by the skull which contains the brain and cerebrospinal fluid
e e e e e e e e e e e e
eANS: D e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
12. Which of the following statements accurately defines vertebral cavity?
e e e e e e e e
A) The area encased by the vertebrae which contains the spinal cord and cerebrospinal
e e e e e e e e e e e e
fluid
e
B) The area inferior to the diaphragm that extends into the bony pelvis
e e e e e e e e e e e
C) The area superior to the diaphragm that is encased by the ribs
e e e e e e e e e e e
D) The area encased by the skull which contains the brain and cerebrospinal fluid
e e e e e e e e e e e e
eANS: A e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
13. Which of the following statements accurately defines thoracic cavity?
e e e e e e e e
A) The area encased by the vertebrae which contains the spinal cord and cerebrospinal
e e e e e e e e e e e e
fluid
e
, B) The area inferior to the diaphragm that extends into the bony pelvis
e e e e e e e e e e e
C) The area superior to the diaphragm that is encased by the ribs
e e e e e e e e e e e
D) The area encased by the skull which contains the brain and cerebrospinal fluid
e e e e e e e e e e e e
eANS: C e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
14. Which of the following statements accurately defines abdominopelvic cavity?
e e e e e e e e
A) The area encased by the vertebrae which contains the spinal cord and cerebrospinal
e e e e e e e e e e e e
fluid
e
B) The area inferior to the diaphragm that extends into the bony pelvis
e e e e e e e e e e e
C) The area superior to the diaphragm that is encased by the ribs
e e e e e e e e e e e
D) The area encased by the skull which contains the brain and cerebrospinal fluid
e e e e e e e e e e e e
eANS: B e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
15. Which of the following statements accurately defines serous membrane (parietal and
e e e e e e e e e e
visceral layers)?
e e
A) Double-layered membrane that produces serous fluid to lubricate the organs in the
e e e e e e e e e e e
cavity
e
B) Membrane surrounding the heart e e e
C) Membrane surrounding the lungs e e e
D) Membrane surrounding the abdominopelvic cavity
e e e e
ANS: A e e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
16. Which of the following statements accurately defines midsagittal plane?
e e e e e e e e
A) A section made parallel to the body’s longitudinal axis; divides the body into an
e e e e e e e e e e e e e
anterior part and a posterior part
e e e e e e
B) A section made perpendicular to the body’s longitudinal axis; divides the body into
e e e e e e e e e e e e
a superior part and an inferior part
e e e e e e e
C) A section that divides a body part into unequal right and left parts
e e e e e e e e e e e e
D) A section that divides a body part into equal right and left halves
e e e e e e e e e e e e
ANS: D e e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
17. Which of the following statements accurately defines parasagittal plane?
e e e e e e e e
A) A section made parallel to the body’s longitudinal axis; divides the body into an
e e e e e e e e e e e e e
anterior part and a posterior part
e e e e e e
B) A section made perpendicular to the body’s longitudinal axis; divides the body into
e e e e e e e e e e e e
a superior part and an inferior part
e e e e e e e
C) A section that divides a body part into unequal right and left parts
e e e e e e e e e e e e
D) A section that divides a body part into equal right and left halves
e e e e e e e e e e e e
ANS: C e e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
18. Which of the following statements accurately defines frontal (coronal) plane?
e e e e e e e e e
A) A section made parallel to the body’s longitudinal axis; divides the body into an
e e e e e e e e e e e e e
anterior part and a posterior part
e e e e e e
B) A section made perpendicular to the body’s longitudinal axis; divides the body into
e e e e e e e e e e e e
a superior part and an inferior part
e e e e e e e
C) A section that divides a body part into unequal right and left parts
e e e e e e e e e e e e
, D) A section that divides a body part into equal right and left halves
e e e e e e e e e e e e
ANS: A e e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
19. Which of the following statements accurately defines transverse plane?
e e e e e e e e
A) A section made parallel to the body’s longitudinal axis; divides the body into an
e e e e e e e e e e e e e
anterior part and a posterior part
e e e e e e
B) A section made perpendicular to the body’s longitudinal axis; divides the body into
e e e e e e e e e e e e
a superior part and an inferior part
e e e e e e e
C) A section that divides a body part into unequal right and left parts
e e e e e e e e e e e e
D) A section that divides a body part into equal right and left halves
e e e e e e e e e e e e
ANS: B e e PTS: 1 TOP: Unit 01 Pre-Lab Exercise e e e
Figure 1.1 Body cavities: (A) posterior body cavity; (B) anterior body cavity; (C) peritoneal
e e e e e e e e e e e e e
cavity (subdivision of abdominopelvic cavity).
e e e e e
20. In Figure 1.1, identify number 1.
e e e e e
A) Mediastinum
B) Cranial cavity e
C) Diaphragm
D) Vertebral cavity e
E) Pleural cavity e
F) Peritoneal cavity e