#t #t #t #t #t #t #t #t
rofessions 7th Edition VanMeter
#t #t #t
, 1
Chapter 01: Introduction to Pathophysiology
#t #t #t #t
VanMeter and Hubert: Gould’s Pathophysiology for the Health Professions, 7th Edition
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #t
MULTIPLE CHOICE #t
1. Which of the following would be the most likely cause of
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #
an iatrogenic disease?
t #t #t
a. An inherited disorder #t #t
b. A combination of specific etiological factors
#t #t #t #t #t
c. An unwanted effect of a prescribed drug
#t #t #t #t #t #t
d. Prolonged exposure to toxic chemicals in the environment #t #t #t #t #t #t #t
ANS: C #t
2. The manifestations of a disease are best defined as the
#t #t #t #t #t #t #t #t #t
a. subjective feelings of discomfort during a chronic illness. #t #t #t #t #t #t #t
b. signs and symptoms of a disease. #t #t #t #t #t
c. factors that precipitate an acute episode of a chronic illness.
#t #t #t #t #t #t #t #t #t
d. early indicators of the prodromal stage of infection.
#t #t #t #t #t #t #t
ANS: B #t
3. The best definition of the term prognosis is the
#t #t #t #t #t #t #t #t
a. precipitating factors causing an acute episode. #t #t #t #t #t
b. number of remissions to be expected during the course of a chronic illness.
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t
c. predicted outcome or likelihood of recovery from a specific disease.
#t #t #t #t #t #t #t #t #t
d. exacerbations occurring during chronic illness. #t #t #t #t
ANS: C #t
4. Which of the following is considered a systemic sign of disease?
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #t
a. Swelling of the knee #t #t #t
b. Fever
c. Pain in the neck #t #t #t
d. Red rash on the face #t #t #t #t
ANS: B #t
5. Etiology is defined as the study of the
#t #t #t #t #t #t #t
a. causes of a disease. #t #t #t
b. course of a disease. #t #t #t
c. expected complications of a disease. #t #t #t #t
d. manifestations of a disease. #t #t #t
ANS: A #t
6. A type of cellular adaptation in which there is a decrease in cell size is referred to as
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t
a. hypertrophy.
b. metaplasia.
c. anaplasia.
d. atrophy.
ANS: D #t
7. A change in a tissue marked by cells that vary in size and shape and show increased
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #
mitotic figures would be called
t #t #t #t #t
,Test Bank For Gould's Pathophysiology for the Health Professions 7th Edition VanMete
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t 2
r
a. metaplasia.
b. atrophy.
c. dysplasia.
d. hypertrophy.
ANS: C #t
8. A deficit of oxygen in the cells usually due to respiratory or circulatory problems is called
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t
a. apoptosis.
b. ischemia.
c. hypertrophy.
d. necrosis.
ANS: B #t
9. When a group of cells in the body dies, the change is called
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t
a. ischemia.
b. gangrene.
c. hypoxia.
d. necrosis.
ANS: D #t
10. Rigorous weightlifting/body building regimens may result in the skeletal muscle
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #
cells undergoing
t #t
a. hypertrophy.
b. dysplasia.
c. atrophy.
d. regeneration.
ANS: A #t
11. The term cancer refers to
#t #t #t #t
a. dysplasia.
b. hyperplasia.
c. metaplasia.
d. malignant neoplasm. #t
ANS: D #t
12. To which of the following does the term apoptosis refer?
#t #t #t #t #t #t #t #t #t
a. Increased rate of mitosis by certain cells #t #t #t #t #t #t
b. Ischemic damage to cells #t #t #t
c. Liquefaction of necrotic tissue #t #t #t
d. Preprogrammed cell self-destruction #t #t
ANS: D #t
13. Which of the following statements is TRUE?
#t #t #t #t #t #t
a. Alteration of DNA does not change cell function. #t #t #t #t #t #t #t
b. Damaged cells may be able to repair themselves. #t #t #t #t #t #t #t
c. All types of cells die at the same rate.
#t #t #t #t #t #t #t #t
d. Mild ischemia causes immediate cell death. #t #t #t #t #t
ANS: B #t
14. Caseation necrosis refers to an area where #t #t #t #t #t #t
a. cell proteins have been denatured. #t #t #t #t
, Test Bank For Gould's Pathophysiology for the Health Professions 7th Edition VanMete
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t 3
r
b. cells are liquefied by enzymes. #t #t #t #t
c. dead cells form a thick cheesy substance.
#t #t #t #t #t #t
d. bacterial invasion has occurred. #t #t #t
ANS: C #t
15. Routine application of sun block to skin would be an example of
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t
a. an iatrogenic cause of cancer.
#t #t #t #t
b. a preventive measure.
#t #t
c. a precipitating factor.
#t #t
d. a predisposing condition.
#t #t
ANS: B #t
16. A circumstance that causes a sudden acute episode of a chronic disease to occur is termed
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t
a. latent stage. #t
b. predisposing factor. #t
c. incidence.
d. precipitating factor. #t
ANS: D #t
17. The term homeostasis refers to
#t #t #t #t
a. the causative factors in a particular disease.
#t #t #t #t #t #t
b. maintenance of a stable internal environment. #t #t #t #t #t
c. a condition that triggers an acute episode.
#t #t #t #t #t #t
d. a collection of signs and symptoms.
#t #t #t #t #t
ANS: B #t
18. Which term is used to describe a new and secondary or additional problem that arises after
#t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t #
the original disease has been established?
t #t #t #t #t #t
a. Symptoms
b. Occurrence
c. Manifestations
d. Complication
ANS: D #t
19. Pathophysiology involves the study of #t #t #t #t
a. the structure of the human body.
#t #t #t #t #t
b. the functions of various organs in the body.
#t #t #t #t #t #t #t
c. functional or structural changes resulting from disease processes. #t #t #t #t #t #t #t
d. various cell structures and related functions.
#t #t #t #t #t
ANS: C #t
20. Which of the following is the best definition of epidemiology?
#t #t #t #t #t #t #t #t #t
a. The science of tracking the occurrence and distribution of diseases
#t #t #t #t #t #t #t #t #t
b. The relative number of deaths resulting from a particular disease
#t #t #t #t #t #t #t #t #t
c. Identification of a specific disease through evaluation of signs and symptoms #t #t #t #t #t #t #t #t #t #t
d. The global search for emerging diseases
#t #t #t #t #t
ANS: A #t