wl wl wl wl wl wl wl wl
essions 7th Edition VanMeter
wl wl wl
, 1
Chapter 01: Introduction to Pathophysiology
wl wl wl wl
VanMeter and Hubert: Gould’s Pathophysiology for the Health Professions, 7th Edition
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl
MULTIPLE CHOICE wl
1. Which of the following would be the most likely cause
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl
of an iatrogenic disease?
wl wl wl
a. An inherited disorder
wl wl
b. A combination of specific etiological factors
wl wl wl wl wl
c. An unwanted effect of a prescribed drug
wl wl wl wl wl wl
d. Prolonged exposure to toxic chemicals in the environment
wl wl wl wl wl wl wl
ANS: C wl
2. The manifestations of a disease are best defined as the
wl wl wl wl wl wl wl wl wl
a. subjective feelings of discomfort during a chronic illness.
wl wl wl wl wl wl wl
b. signs and symptoms of a disease.
wl wl wl wl wl
c. factors that precipitate an acute episode of a chronic illness.
wl wl wl wl wl wl wl wl wl
d. early indicators of the prodromal stage of infection.
wl wl wl wl wl wl wl
ANS: B wl
3. The best definition of the term prognosis is the
wl wl wl wl wl wl wl wl
a. precipitating factors causing an acute episode. wl wl wl wl wl
b. number of remissions to be expected during the course of a chronic illness.
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl
c. predicted outcome or likelihood of recovery from a specific disease.
wl wl wl wl wl wl wl wl wl
d. exacerbations occurring during chronic illness. wl wl wl wl
ANS: C wl
4. Which of the following is considered a systemic sign of disease?
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl
a. Swelling of the knee wl wl wl
b. Fever
c. Pain in the neck wl wl wl
d. Red rash on the face wl wl wl wl
ANS: B wl
5. Etiology is defined as the study of the
wl wl wl wl wl wl wl
a. causes of a disease. wl wl wl
b. course of a disease. wl wl wl
c. expected complications of a disease. wl wl wl wl
d. manifestations of a disease. wl wl wl
ANS: A wl
6. A wl type of cellular adaptation in which there is a decrease in cell size is referred to as
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl
a. hypertrophy.
b. metaplasia.
c. anaplasia.
d. atrophy.
ANS: D wl
7. A change in a tissue marked by cells that vary in size and shape and show increa
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl
sed mitotic figures would be called
wl wl wl wl wl
,Test Bank For Gould's Pathophysiology for the Health Professions 7th Edition VanMe
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl 2
ter
a. metaplasia.
b. atrophy.
c. dysplasia.
d. hypertrophy.
ANS: C wl
8. A wl deficit of oxygen in the cells usually due to respiratory or circulatory problems is called
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl
a. apoptosis.
b. ischemia.
c. hypertrophy.
d. necrosis.
ANS: B wl
9. When a group of cells in the body dies, the change is called
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl
a. ischemia.
b. gangrene.
c. hypoxia.
d. necrosis.
ANS: D wl
10. Rigorous weightlifting/body building regimens may result in the skeletal muscl
wl wl wl wl wl wl wl wl wl
e cells undergoing
wl wl
a. hypertrophy.
b. dysplasia.
c. atrophy.
d. regeneration.
ANS: A wl
11. The term cancer refers to
wl wl wl wl
a. dysplasia.
b. hyperplasia.
c. metaplasia.
d. malignant neoplasm. wl
ANS: D wl
12. To which of the following does the term apoptosis refer?
wl wl wl wl wl wl wl wl wl
a. Increased rate of mitosis by certain cells
wl wl wl wl wl wl
b. Ischemic damage to cells wl wl wl
c. Liquefaction of necrotic tissue wl wl wl
d. Preprogrammed cell self-destruction wl wl
ANS: D wl
13. Which of the following statements is TRUE?
wl wl wl wl wl wl
a. Alteration of DNA does not change cell function. wl wl wl wl wl wl wl
b. Damaged cells may be able to repair themselves. wl wl wl wl wl wl wl
c. All types of cells die at the same rate.
wl wl wl wl wl wl wl wl
d. Mild ischemia causes immediate cell death.
wl wl wl wl wl
ANS: B wl
14. Caseation necrosis refers to an area where wl wl wl wl wl wl
a. cell proteins have been denatured.
wl wl wl wl
, Test Bank For Gould's Pathophysiology for the Health Professions 7th Edition VanMe
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl 3
ter
b. cells are liquefied by enzymes. wl wl wl wl
c. dead cells form a thick cheesy substance.
wl wl wl wl wl wl
d. bacterial invasion has occurred. wl wl wl
ANS: C wl
15. Routine application of sun block to skin would be an example of
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl
a. an iatrogenic cause of cancer.
wl wl wl wl
b. a preventive measure.
wl wl
c. a precipitating factor.
wl wl
d. a predisposing condition.
wl wl
ANS: B wl
16. A circumstance that causes a sudden acute episode of a chronic disease to occur is termed
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl
a. latent stage. wl
b. predisposing factor. wl
c. incidence.
d. precipitating factor. wl
ANS: D wl
17. The term homeostasis refers to
wl wl wl wl
a. the causative factors in a particular disease.
wl wl wl wl wl wl
b. maintenance of a stable internal environment. wl wl wl wl wl
c. a condition that triggers an acute episode.
wl wl wl wl wl wl
d. a collection of signs and symptoms.
wl wl wl wl wl
ANS: B wl
18. Which term is used to describe a new and secondary or additional problem that arises af
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl
ter the original disease has been established?
wl wl wl wl wl wl
a. Symptoms
b. Occurrence
c. Manifestations
d. Complication
ANS: D wl
19. Pathophysiology involves the study of wl wl wl wl
a. the structure of the human body.
wl wl wl wl wl
b. the functions of various organs in the body.
wl wl wl wl wl wl wl
c. functional or structural changes resulting from disease processes.
wl wl wl wl wl wl wl
d. various cell structures and related functions.
wl wl wl wl wl
ANS: C wl
20. Which of the following is the best definition of epidemiology?
wl wl wl wl wl wl wl wl wl
a. The science of tracking the occurrence and distribution of diseases
wl wl wl wl wl wl wl wl wl
b. The relative number of deaths resulting from a particular disease
wl wl wl wl wl wl wl wl wl
c. Identification of a specific disease through evaluation of signs and symptoms
wl wl wl wl wl wl wl wl wl wl
d. The global search for emerging diseases
wl wl wl wl wl
ANS: A wl