Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
1. Which of the following sequences CORRECTLY shows the flow of genetic information during gene
expression?
a. RNA → DNA → protein
b. protein → DNA → RNA
c. DNA → RNA → protein
d. DNA → protein → DNA
e. None of the answers is correct.
ANSWER: c
2. Which of the following theories of inheritance is no longer accepted as TRUE?
a. pangenesis
b. blending inheritance
c. inheritance of acquired characteristics
d. preformationism
e. None of the provided theories is currently considered true.
ANSWER: e
3. CRISPR/Cas9 is a powerful new method that allows
a. DNA sequencing to be performed very quickly so that numerous individual genomes can be sequenced
in a short period of time.
b. precise editing of specific DNA sequences in living cells.
c. the identification of genes involved in important medical conditions.
d. the introduction of genes from one species into another species.
e. the arrangement of genes on chromosomes.
ANSWER: b
4. Assume that a geneticist is doing a study with a wild mouse species. She captures 100 of these mice, takes a
DNA sample from each, and sequences the same specific gene from each mouse. This gene has two alleles
within this population. She then calculates the frequency of each of the two alleles from the sequencing results.
Which subdivisions of genetics would this study include?
a. transmission and population genetics
b. transmission and molecular genetics
c. molecular genetics only
d. molecular and population genetics
e. transmission genetics only
ANSWER: d
Page 1
,Name: Class: Date:
Chap 01 5e Update
5. The experiments of Gregor Mendel can be placed into which subdivision of genetics?
a. molecular genetics
b. population genetics
c. transmission genetics
d. molecular genetics and transmission genetics
e. population genetics and transmission genetics
ANSWER: c
6. Which one of the following topics of research belongs to the discipline of transmission genetics?
a. inheritance pattern of gene alleles
b. mechanism of DNA replication
c. gene expression patterns
d. evolution
e. chemical modification of nucleic acids
ANSWER: a
7. The golden mutation in the zebrafish was useful because of which of the following results?
a. It led to the discovery of a similar gene in humans that is involved in skin pigmentation.
b. It led to the development of new varieties of wheat.
c. It led to the ability to identify many of the genes that result in an increase in heart attacks.
d. It allowed the zebrafish to be grown in captivity and become commercially profitable.
e. It became the first gene in a model organism to be sequenced.
ANSWER: a
8. A form of a gene that has a slightly different sequence than other forms of the same gene but encodes the same
type of an RNA or protein is called a(n)
a. locus.
b. allele.
c. homologous chromosome.
d. heterozygote.
e. homozygote.
ANSWER: b
Page 2
,Name: Class: Date:
Chap 01 5e Update
9. The study of heredity and how inherited variation is encoded, replicated, and expressed and how it evolves
over time is called
a. Darwinism.
b. evolution.
c. biology.
d. genetics.
e. preformationism.
ANSWER: d
10. In the 19th century, developments in what field of study led to a greater understanding of the cell nucleus?
a. population genetics
b. genealogy
c. cytology
d. transmission genetics
e. cell theory
ANSWER: c
11. Identify a FALSE statement from the following descriptions of genetics.
a. Humans first applied genetics to the domestication of plants and animals between approximately
10,000 and 12,000 years ago.
b. Some viruses use RNA to carry their genetic information.
c. Albinism results from a mutation in the genes that control the synthesis and storage of melanin.
d. All human traits that display blending inheritance are affected by a single gene.
e. The process by which genetic information is copied and decoded is similar for all forms of life.
ANSWER: d
12. Which of the following statements is the CORRECT definition of meiosis?
a. It is the method by which prokaryotic cells divide and produce daughter cells.
b. It is the process by which the genetic information in DNA is transferred to RNA.
c. It is the separation of chromosomes in the division of sex cells to produce gametes.
d. It is the separation of chromosomes in the division of somatic cells in plants and animals.
e. It is the process that produces multiple alleles of genes.
ANSWER: c
Page 3
, Name: Class: Date:
Chap 01 5e Update
13. Which of the following statements is TRUE?
a. Each subdiscipline of genetics is very specific as to what is explored and does not overlap with the
other subdisciplines.
b. All phenotypes or traits are always determined by multiple genes.
c. Albinism arises from the overexpression of the gene that controls the synthesis and storage of melanin.
d. Humans make excellent model organisms because they have a variety of well-defined traits.
e. None of the statements provided are true.
ANSWER: e
14. Which of the following scientists contributed significantly to the foundations of transmission genetics?
a. James Watson
b. Thomas Hunt Morgan
c. John B. S. Haldane
d. Charles Darwin
e. Sewall Wright
ANSWER: b
15. The complete genetic makeup of an organism is referred to as its
a. chromosome.
b. alleles.
c. locus.
d. genome.
e. phenotype.
ANSWER: d
16. Permanent, heritable changes in genetic information (DNA) are called
a. evolution.
b. defects.
c. SNP.
d. alleles.
e. mutations.
ANSWER: e
Page 4