Introduction to Maternity and Pediatric Nursing,
8th Edition by Gloria Leifer
UNIT I: An Overview of Maternity and Pediatric Nursing
Chapter 1: The Past, Present, and Future
UNIT II: Maternal-Newborn Nursing and Women’s Health
Chapter 2: Human Reproductive Anatomy and Physiology
Chapter 3: Fetal Development
Chapter 4: Prenatal Care and Adaptations to Pregnancy
Chapter 5: Nursing Care of Women with Complications during Pregnancy
Chapter 6: Nursing Care of Mother and Infant during Labor and Birth
Chapter 7: Nursing Management of Pain during Labor and Birth
Chapter 8: Nursing Care of Women with Complications during Labor and
Birth
Chapter 9: The Family after Birth
Chapter 10: Nursing Care of Women with Complications Following Birth
Chapter 11: The Nurse’s Role in Women’s Health Care
Chapter 12: The Term Newborn
Chapter 13: Preterm and Post-Term Newborns
Chapter 14: The Newborn with a Perinatal Injury or Congenital
Malformation
UNIT III: The Growing Child and Family
Chapter 15: An Overview of Growth, Development, and Nutrition
Chapter 16: The Infant
Chapter 17: The Toddler
Chapter 18: The Preschool Child
Chapter 19: The School-Age Child
Chapter 20: The Adolescent
UNIT IV: Adapting Care to the Pediatric Patient
Chapter 21: The Child’s Experience of Hospitalization
Chapter 22: Health Care Adaptations for the Child and Family
UNIT V: The Child Needing Nursing Care
Chapter 23: The Child with a Sensory or Neurological Condition
Chapter 24: The Child with a Musculoskeletal Condition
Chapter 25: The Child with a Respiratory Disorder
Chapter 26: The Child with a Cardiovascular Disorder
Chapter 27: The Child with a Condition of the Blood, Blood-Forming Organs or Lymphatic System
Chapter 28: The Child with a Gastrointestinal Condition
Chapter 29: The Child with a Genitourinary Condition
Chapter 30: The Child with a Skin Condition
Chapter 31: The Child with a Metabolic Condition
Chapter 32: Childhood Communicable Diseases, Bioterrorism, Natural Disasters and the Maternal-Child
Patient
Chapter 33: The Child with an Emotional or Behavioral Condition
UNIT VI: The Changing Health Care Environment
Chapter 34: Complementary and Alternative Therapies in Maternity and Pediatric Nursing
1|Page
, INTRODUCTION TO MATERNITY AND PEDIATRIC NURSING 8TH EDITION LEIFER TEST BANK
2
INSTRUCTIONS : READ THE QUESTIONS
CAREFULLY
Chapter 01: The Past, Present, and Future
MULTIPLE CHOICE
1. What term appropriately describes the nurse who is able to adapt health care practices to meet the needs of
various cultures?
a. Culturally aware
b. Culturally sensitive
c. Culturally competent
d. Culturally adaptive
ANS: C
The nurse who is able to adapt health care to meet the needs of various cultures is said to be culturally
competent.
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 7
TOP: Cultural Competency KEY: Nursing Process Step: N/A
MSC: NCLEX: N/A
2. What is one major advantage to the application of critical thinking?
a. Problem-free care
b. Limitation of approaches to care
c. Decreased need for assessment
d. Problem prevention
NURSINGTB.COM
ANS: D
Critical thinking results in problem prevention in designing nursing care.
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 14
TOP: Critical Thinking KEY: Nursing Process Step: N/A
MSC: NCLEX: N/A
3. Student practical nurses are discussing the North American Nursing Diagnosis Association International
(NANDA-I) taxonomy in post conference on the acute care clinical setting. The students are aware that the role
of the LPN with nursing diagnosis formulation is what?
a. To initiate and identify nursing diagnosis specific to patient
b. To update changes in nursing diagnosis as needed
c. To have an understanding of nursing diagnosis terminology
d. To accurately document nursing diagnosis on patient plan of care
ANS: C
The registered nurse is responsible to initiate, identify, update, and document nursing diagnoses. The licensed
practical nurse is responsible to have an understanding of nursing diagnosis terminology.
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 14
TOP: NANDA-I taxonomy KEY: Nursing Process Step: Nursing Diagnosis
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Data Collection Techniques
MULTIPLE RESPONSE
4. What services are birthing centers able to provide? (Select all that apply.)
a. Prenatal care
b. Labor and delivery services
c. Classes for new mothers
2|Page
, INTRODUCTION TO MATERNITY AND PEDIATRIC NURSING 8TH EDITION LEIFER TEST BANK
3
d. Adoption referrals
e. Family planning
ANS: A, B, C, E
Birthing centers are capable of providing full-service obstetric care, classes for new mothers, and family
planning. Birthing centers do not offer adoption services.
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 6
TOP: Birthing Centers KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Coordinated Care
5. What developments in the early 20th century encouraged women to seek hospitalization for childbirth?
(Select all that apply.)
a. Use of specialized obstetric instruments
b. Use of anesthesia
c. Physicians closer relationships with hospitals
d. Focus on family-centered care
e. Insurance coverage
ANS: A, B, C
In the early 1900s, the development of specialized obstetric instruments, better modes of anesthesia, and the
physicians reliance on hospital services were instrumental in encouraging women to seek hospitalization for
childbirth.
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 3
TOP: Hospitalization for Childbirth KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Safety and Infection Control
6. What nonfamily-centered policies were prevalent in the 1960s? (Select all that apply.)
a. Waiting room for fathers c. Delay of reunion of mother and infant
b. Sedation of mother during labor d. Lenient visiting hours
e. Restrictions of visitations by minor children
ANS: A, B, C, E
Hospital policies in the 1960s provided a separate waiting room for fathers while the mother went through
labor in a sedated state. The reunion of mother and infant was delayed for several hours because of the
sedation. Visiting hours were rigid and disallowed the visitation of minor children.
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 3
TOP: Nonfamily-centered Practices KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Safety and Infection Control
7. The nurse is aware that there is a legal responsibility to report certain diseases and conditions to county or
state health authorities. Which would be included? (Select all that apply.)
a. Tuberculosis
b. Child abuse
c. Industrial accidents
d. Sexually transmitted diseases
e. Food-borne infections
ANS: A, B, D, E
The nurse has a legal responsibility to report communicable diseases (such as tuberculosis and sexually
transmitted diseases), food-borne infections, child abuse, and threats of suicide.
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 6
OBJ: 6 TOP: Reportable Diseases
KEY: Nursing Process Step: Planning
3|Page
, INTRODUCTION TO MATERNITY AND PEDIATRIC NURSING 8TH EDITION LEIFER TEST BANK
4
MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Safety and Infection Control
8. An inservice program at a long-term care facility is reviewing the Nursing Outcomes Classification (NOC)
with nursing staff. After the presentation the nurses review resident care plans. Which of the following are
found to be appropriately written outcomes? (Select all that apply.)
a. Suction patient orally every 4 hours and as needed.
b. Auscultate lung sounds every 2 hours.
c. Provide Tylenol as ordered by health care provider.
d. Patient states Pain has decreased after medication administration.
e. Patient blood pressure recorded as 120/72 after dressing change.
ANS: D, E
NOC was developed to identify outcomes of nursing care that are directly influenced by nursing actions.
Outcomes are defined as the behaviors and feelings of the patient in response to the nursing care given.
Suctioning patient, auscultating lung sounds, and providing Tylenol are nursing actions.
DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 12
TOP: Nursing Outcomes Classification (NOC)
KEY: Nursing Process Step: Evaluation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort
9. Practical nursing students are using critical thinking skills to study for an upcoming test. What will these
students include when studying? (Select all that apply.)
a. Memorization of facts first
b. Prioritizing information
c. Relating facts to other facts
d. Making assumptions
e. Reviewing before the test
ANS: B, C, E NURSINGTB.COM
Using critical thinking when studying involves understanding facts before memorizing, prioritizing
information to be memorized, relating facts to other facts, using all five senses, reviewing before tests, and
reading critically. Critical thinking does not involve assumption as does general thinking.
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 15
TOP: Critical Thinking KEY: Nursing Process Step: Evaluation
MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment
10. What factors have played a role in meeting the goals of Healthy People 2020 as it relates the goals for
outcomes of pregnancy? (Select all that apply.)
a. Early prenatal care
b. Increased number of surgical births
4|Page