nt 7th Edition Sally A` Weiss
,Test Bank Essentialsof Nursing Leadership& Manageme
nt 7th Edition Sally A` Weiss
Chapter 1: Nursing Leadership`and Management MULTIPL
E CHOICE
1. According to Henri Fayol, thefunctions of planning, organizing,`coordinating, and controlling a
re considered`which aspect of management?
a. Roles
b. Process
c. Functions
d. Taxonomy
ANS: B, The management process includes planning,`organizing, coordinating, and`controlling` Management roles include infor
mation processing, interpersonal relationships, and decision making` Management functions include planning, organizing, staffin
g, directing, coordinating, reporting, and budgeting` A taxonomy is a system that orders principles into a grouping or classificatio
n`
2. Which of the`following`is considered a decisional managerial role?
a. Disseminator
b. Figurehead
c. Leader
d. Entrepreneur
ANS: D, The`decisional managerial roles`include entrepreneur, disturbance handler, allocator of`resources, and negotiator` The i
nformation processing`managerial roles include monitor, disseminator, and spokesperson` The interpersonal managerial roles i
nclude figurehead, leader, and liaison`
3. A nurse`manager meets regularly with other nurse managers, participates on the organizations c
ommittees, and`attends meetings sponsored by professional`organizations in order to`manage relati
onships` These activities are considered`which function of a manager?
a. Informing
b. Problem`solving
c. Monitoring
d. Networking
ANS: D, The role`functions to manage`relationships are networking, supporting, developing`and`mentoring, managing`conflict
a nd team`building, motivating and inspiring, recognizing, and rewarding` The`role`functions to manage the work are`planning
an d organizing, problem`solving, clarifying roles and objectives, informing, monitoring, consulting, and delegating `
4. A nurse was recently promoted to`a middle-
level`manager position` The nurses title`would most likely be which of`the following?
a. First-line`manager
b. Director
c. Vice president of patient care services
d. Chief`nurse executive
ANS: B, A middle-level manager is called a director` A low managerial- level job is called the first-
line`manager` A nurse in an executive level role`is called a chief`nurse`executive or`vice`president of`patient care`services`
5. A nurse manager who uses Frederick Taylors scientific management approach, would most likely fo
cus on which of the following?
,Test Bank Essentialsof Nursing Leadership& Manageme
nt 7th Edition Sally A` Weiss
a. General principles
b. Positional authority
c. Labor`productivity
d. Impersonal relations
ANS: C, The area`of`focus for scientific management is labor`productivity` In bureaucratic theory, efficiency is achieved through i
mpersonal`relations`within`a`formal`structure and is based on positional authority` Administrative principle theory consists of`prin
ciples of`management that are relevant to any organization`
6. According to Vrooms Theory of Motivation, force:
a. is the perceived possibility that the goal will be achieved`
b. describes the amount of effort one will exert to reach ones goal`
c. describes people who have free will but choose`to comply`with orders they are given`
d. is a naturally forming social group that can become a contributor to an organization`
ANS: B, According to Vrooms Theory`of`Motivation, Force describes the amount of`effort one`will`exert to reach ones goal`
Val ence`speaks to the level of`attractiveness`or unattractiveness of`the`goal` Expectancy`is the perceived possibility that the goal
will b e achieved` Vrooms Theory of`Motivation can be demonstrated in`the form`of`an equation: Force`= Valence
Expectancy`(Vroom
, 1964)` The theory proposes that this`equation`can help to predict`the motivation, or`force, of`an`individual as described`by Vroom
`
7. According to R` N` Lussier,`motivation:
a. is unconsciously demonstrated by people`
b. occurs externally`to`influence behavior`
c. is determined by`others choices`
d. occurs internally to influence behavior`
ANS: D, Motivation is a process that occurs internally to influence and direct our`behavior in`order`to satisfy needs` Motivation
is not`explicitly demonstrated by people, but rather it is interpreted from`their behavior` Motivation is whatever influences`our
choi ces and creates direction, intensity, and persistence in our behavior`
8. According to R` N` Lussier, there are content`motivation theories and process motivation t
heories` Which of the`following is considered a process motivation theory?
a. Equity`theory
b. Hierarchy of needs theory
c. Existence-relatedness-growth` theory
d. Hygiene maintenance`and motivation factors
ANS: A, The process motivation theories are equity theory and expectancy theory` The`content motivation theories include Masl
ows hierarchy of`needs theory, Aldefers existence- relatedness-
growth`(ERG) theory, and`Herzbergs hygiene maintenance factors and motivation factors`
9. The`theory`that`includes maintenance and motivation factors is:
a. Maslows hierarchy of needs`
b. Herzbergs two-factor`theory`
c. McGregors theory X and theory Y`
d. Ouchis theory Z`
, Test Bank Essentialsof Nursing Leadership& Manageme
nt 7th Edition Sally A` Weiss
ANS: B, The two-
factor theory of`motivation`includes motivation and maintenance factors` Maslows hierarchy of`needs`includes the following
need s: physiological, safety, security, belonging, and self-
actualization` In theory X, employees prefer`security, direction, and minimal`responsibility` In`theory Y, employees enjoy`their
work, show self-
control`and discipline, are able to contribute`creatively, and are`motivated by ties to the`group, organization, and the work itself` T
he`focus of`theory Z is collective decision making and long-
term`employment that involves`slower promotions and less direct supervision`
10. A`nurse`is`appointed`to`a`leadership`position`in`the`local`hospital``The`nurses`position`would`be`
co nsidered`which`of`the`following?
a. Informal`leadership
b. Formal`leadership
c. Leadership
d. Management
ANS:`B,`Formal`leadership`is`based`on`occupying`a`position`in`an`organization``Informal`leadership`is`shown`by`an`individual`w
ho`demonstrates`leadership`outside`the`scope`of`a`formal`leadership`role`or`as`a`member`of`a`group``Leadership`is`a`process`of`in
fl
uence`whereby`the`leader`influences`others`toward`goal`achievement``Management`is`a`process`to`achieve`organizational`goals`
11. A nursing instructor is evaluating whether`the nursing students understand the three`fu
ndamental qualities that leaders share` According to Bennis and Nanus, the`fundamental qua
lities of effective`leaders are:
a. guided vision, passion, and integrity`
b. knowledge of self, honesty, and maturity`
c. intelligence, self-confidence, and determination`
d. honesty, self-awareness, and`sociability`
ANS: ABennis and Nanus list guided vision, passion, and`integrity as fundamental qualities`of`effective leaders`
Knowledge`of`s elf, honesty and maturity; intelligence, self-confidence`and`determination; self-
awareness and sociability`are`all`desirable traits in leaders as well as in others`
12. The six traits identified by Kirkpatrick and Locke that separate leaders from non-leaders were:
a. respectability,`trustworthiness, flexibility,`self-confidence, intelligence, sociability`
b. self-
confidence, progression of experiences, influence of others, personal life factors, honesty, drive`
c. intelligence, self-confidence, determination, integrity, sociability, honesty`
d. drive, desire to`lead, honesty, self-confidence, cognitive ability, knowledge`of business`
ANS: D, Research by Kirkpatrick and Locke concluded`that leaders possess six traits: drive, desire`to lead, honesty, self-
confidence, cognitive ability, and`knowledge of`the`business` Woods identified five`dominant factors that influenced leadership
development: self-
confidence, innate qualities, progression`of`experience, influence of`significant others, and`personal life factors` Stogdill identi
fied the following traits of`a leader: intelligence, self-
confidence, determination, integrity, and sociability` Murphy and DeBack`identified the following leader characteristics: carin
g, respectability, trustworthiness, and flexibility`
13. A nurse`manager who uses a leadership`style that`is participatory`and
where`authority`is delegated to others is`most likely using which of the following
leadership styles?
a. Autocratic
b. Democratic
c. Laissez-faire