TEST BANK FOR
MACIONIS/GERBER
SOCIOLOGY NINTH
CANADIAN EDITION
Downloaded by: Ariah |
Distribution of this document is illegal
, Stuvia.com - The Marketplace to Buy and Sell your Study Material
Test Bank for Macionis/Gerber, Sociology, Ninth Canadian Edition
Chapter 1: The Sociological Perspective
Multiple Choice Questions
1) What might a sociologist say about people's selection of marriage partners?
a. People marry because they fall in love.
b. When it comes to romance, it’s all a matter of personal taste.
c. Typically, a person marries someone of similar social position.
d. When it comes to love, opposites attract.
Answer: c
Page Reference: 5
Skill: Applied
2) The idea that the social world guides our actions and life choices just as the seasons influence
activities and choice of clothing describes
a. the basis of what philosophy calls “free will.”
b. the essential wisdom of the discipline of sociology.
c. the fact that people everywhere have “common sense.”
d. the fact that people from countries all around the world make mostly identical choices about how to live.
Answer: b
Page Reference: 3
Skill: Conceptual
3) Which discipline defines itself as “the systematic study of human society”?
a. sociology
b. psychology
c. economics
d. history
Answer: a
Page Reference: 3
Skill: Factual
4) Peter Berger described using the sociological perspective as seeing the in the .
a. good; worst tragedies
b. new; old
c. specific; general
d. general; particular
Answer: d
Page Reference: 3
Skill: Conceptual
5) By stating that the sociological perspective shows us “the strange in the familiar,” the text argues that
sociologists
a. focus on the bizarre elements of society.
b. reject the familiar idea that people simply decide how to act in favour of the initially strange idea that
society shapes our lives.
c. believe that people often behave in strange ways.
d. believe that even people who are most familiar to us have some very strange habits.
Answer: b
Page Reference: 4–5
Skill: Conceptual
6) Three campus roommates are talking about why they are in college. A sociological view of going to
college highlights the effect of
a. nationality, because most countries outside of the West don’t have colleges.
b. gender, because women don’t generally attend college.
Downloaded by: Ariah |
Distribution of this document is illegal
, Stuvia.com - The Marketplace to Buy and Sell your Study Material
c. our place in history, because a century ago going to college was not an option for most people.
d. intelligence, because it’s smarter to go to college than trade school.
Answer: c
Page Reference: 5
Skill: Applied
7) A sociological analysis of childbearing around the world suggests that the number of children born to a
woman reflects
a. her preference for family size.
b. how many children she can afford.
c. whether she herself was born into a poor or rich society.
d. the desires of her husband.
Answer: c
Page Reference: 5
Skill: Applied
8) According to Emile Durkheim, a category of people with a higher suicide rate typically has
a. more clinical depression.
b. less money, power, and other resources.
c. lower social integration.
d. greater self-esteem.
Answer: c
Page Reference: 5–6
Skill: Factual
9) The pioneering sociologist who studied patterns of suicide in Europe was
a. Robert K. Merton.
b. Auguste Comte.
c. Emile Durkheim.
d. Karl Marx.
Answer: c
Page Reference: 5
Skill: Factual
10) In Canada today, the suicide rate is highest for which category of people listed below?
a. White males
b. Black males
c. White females
d. Black females
Answer: a
Page Reference: 6
Skill: Factual
11) Because there is more social isolation in rural areas of Canada than in urban areas, we would expect
suicide rates to be
a. higher in urban areas.
b. higher in rural areas.
c. high in both urban and rural areas.
d. low in both urban and rural areas.
Answer: b
Page Reference: 6–7
Skill: Applied
12) Sociologists use the term “social marginality” to refer to
a. people who have little understanding of sociology.
b. having special social skills.
Downloaded by: Ariah |
Distribution of this document is illegal
, Stuvia.com - The Marketplace to Buy and Sell your Study Material
c. being defined by others as an “outsider.”
d. people who are especially sensitive about their family background.
Answer: c
Page Reference: 7
Skill: Conceptual
13) If Pmarginality Pencourages Psociological Pthinking, Pwe Pwould Pexpect Ppeople Pin Pwhich Pcategory
Plisted Pbelow Pto Pmake Pthe Pmost Puse Pof Pthe Psociological Pperspective?
a. the Pwealthy
b. disabled Ppersons Por Ppeople Pwho Pare Pa Pracial Pminority
c. politicians
d. the Pmiddle
Pclass PAnswer:
Pb
Page PReference: P7–8
PSkill: PApplied
14) Following Pthe Pthinking Pof PC. PWright PMills, Pwe Pwould Phave Pexpected Pthe Psociological
Pimagination Pto Pbe Pmore Pwidespread
a. during Ptimes Pof Ppeace Pand Pprosperity.
b. among Pthe Pvery Prich.
c. among Pvery Preligious Ppeople.
d. during Ptimes Pof Psocial
Pcrisis. PAnswer: Pd
Page PReference: P7–8
PSkill: PApplied
15) C. PWright PMills Pclaimed Pthat Pthe P“sociological Pimagination” Ptransformed
a. common Psense Pinto Plaws Pof Psociety.
b. people Pinto Psupporters Pof Pthe Pstatus Pquo.
c. personal Pproblems Pinto Ppublic Pissues.
d. scientific Presearch Pinto Pcommon
Psense. PAnswer: Pc
Page PReference: P8
PSkill: PConceptual
16) Canada Pfalls Pwithin Pwhich Pcategory Pof Pthe Pworld’s Pnations?
a. low-income Pnations
b. middle-income Pnations
c. high-income Pnations
d. variable-income
Pnations PAnswer: Pc
Page PReference: P9
PSkill: PFactual
17) Which Pof Pthe Pfollowing Pcategories Pcontains Pcountries Pin Pwhich Paverage Pincome Pis Ptypical
Pfor Pthe Pworld Pas Pa Pwhole Pand Pin Pwhich Ppeople Pare Pas Plikely Pto Plive Pin Pa Prural Parea Pas
Pin Pan Purban Parea?
a. low-income Pnations
b. middle-income Pnations
c. high-income Pnations
d. variable-income
Pnations PAnswer: Pb
Page PReference: P9–
11 PSkill: PConceptual
18) The Pnations Pof PEurope, PIsrael, PJapan, Pand PAustralia Pfall Pinto Pwhich Pof Pthe Pfollowing
Pcategories Pof Pcountries?
Downloaded by: Ariah |
Distribution of this document is illegal