(AD) AVIATION MACHINIST MATE WEEK 2 TEST WITH
COMPLETE SOLUTION{2024 – 2025}
NS:>> Electricity
QUESTION 1. The physical phenomena arising from the existence and interaction of an electrical
charge
ANS:>> Voltage / Electromotive Force (EMF)
QUESTION 2. The amount of force being applied to a circuit to produce an electron flow
ANS:>> Amperage / Current Flow
QUESTION 3. The quantity of electricity flowing through the circuit
ANS:>> Resistance
QUESTION 4. The opposition to the flow of electrons offered by a device or material
ANS:>> Ohms
QUESTION 5. The measurement of resistance to current flow
,2 (AD)
ANS:>> Watt
QUESTION 6. The measurement of electrical work done
ANS:>> Forms of Electricity
QUESTION 7. Static and Dynamic
ANS:>> Static Electricity
(1) Electricity at rest
QUESTION 8. (2) Begins with a build up of either a positive or negative electron charge. If two
negative charges or two positive charges are brought close together, the objects that hold that charge
repel each other. If a positive charge is brought within close proximity of a negative charge, the two
objects attract each other
(3) Static electricity is produced by friction and is not easily measured nor is it controllable or usable
ANS:>> Dynamic Electricity
QUESTION 9. A practical form of current flow that is used in everyday life. This form of electricity is
easily produced, measured, and controlled
ANS:>> Methods of Producing Dynamic Electricity
QUESTION 10. Mechanical, Chemical, Thermal, and Pressure
ANS:>> Mechanical
QUESTION 11. Produced by rotating a magnetic field through another magnetic field
,3 (AD)
Ex: A Grass Cutter
ANS:>> Chemical
QUESTION 12. Produced by surrounding two or metallic plates with a chemical electrolyte
Ex: A Battery
ANS:>> Thermal
QUESTION 13. Produced by joining two dissimilar metals and applying heat
Ex: Thermocouple
ANS:>> Pressure
QUESTION 14. Produced by applying pressure to quartz, which will produce an electron flow
Ex: A Watch
ANS:>> Types of Electricity
QUESTION 15. AC and DC
ANS:>> Direct Current (DC)
QUESTION 16. Current that is a steady flow in one direction only. It is produced mechanically by a DC
generator, or chemically by a battery
Ex: A Flashlight
,4 (AD)
ANS:>> Alternating Current (AC)
QUESTION 17. Current flow that reverses direction at specific intervals, defined as Hertz / Cycles. It is
produced mechanically by an AC generator
Ex: A TV Screen
ANS:>> Electrical Test Equipment
QUESTION 18. Multimeter
ANS:>> Multimeter Test Leads
QUESTION 19. Red lead = Positive and Black lead = Negative
ANS:>> Multimeter Digital Display Features
QUESTION 20. Power Up, Overload Indication (OL), and Low Battery Indicator
ANS:>> Power Up
QUESTION 21. All segments appear while the instrument performs a self-test. At the end of the test,
meter will chirp once indicating that it is ready for use
ANS:>> Overload Indication (OL)
QUESTION 22. Indicates input is too large to display
, 5 (AD)
ANS:>> Low Battery Indicator
QUESTION 23. Appears when approximately 100 hours of life remain. If left on, the meter will go to
standby mode after one hour to save the battery
ANS:>> Systems / Components of the Engine Electrical System
QUESTION 24. Engine Speed Indicating System, Engine Temperature Indicating System, Fuel Flow
Indicating System, Oil Pressure Indicating System and Engine Fire Detection System
ANS:>> Engine Speed Indicating System's Components
QUESTION 25. Tachometer (RPM) Indicator and Tachometer Generator
ANS:>> Tachometer (RPM) Indicator
QUESTION 26. Indicates engine compressor rotor RPM in percent. It is located in the flight station /
cockpit
ANS:>> Tachometer generator
QUESTION 27. (1) Mounted and splined to the accessory gearbox
(2) Creates an electrical reference signal that represents the rotational speed of the engine compressor
(3) The reference signal is transmitted to the tachometer (RPM) indicator and is read as percent of
compressor RPM
ANS:>> Engine Temperature Indicating System's Components
QUESTION 28. Thermocouple Assembly and Engine Temperature Indicator