Latest Update
1. Which of these hydrocarbons has a double bond in its structure? - CORRECT
ANSWERS-C₂H₄
2. Which functional group forms the highly reactive part of aldehydes and ketones? -
CORRECT ANSWERS-Carbonyl
3. Which functional group is polar and a key component of alcohols? - CORRECT
ANSWERS-Hydroxyl
4. Which functional group acts as an organic base? - CORRECT ANSWERS-Amino
5. Isomers are two or more molecules with ____ chemical formula and ____ molecular
structures. - CORRECT ANSWERS-The same; different
6. Structural isomers differ from each other ____. - CORRECT ANSWERS-In the
arrangement of their covalent bonds
7. When molecules are referred to as D- or L- (for example D-forms of sugars and L-
forms of amino acids), the D- and L- designations refer to the specific ____. -
CORRECT ANSWERS-Stereoisomer
8. Reactions that use the equivalent of a water molecule to break a molecule into
smaller subunits are called ____ reactions. - CORRECT ANSWERS-Hydrolysis
9. Reactions that remove the equivalent of a water molecule when subunits are joined
to make a larger molecule are called ____ reactions. - CORRECT ANSWERS-
Dehydration synthesis
10. Monosaccharides and disaccharides are types of ____. - CORRECT ANSWERS-
Carbohydrates
11. The accompanying figure illustrates the synthesis of ____. - CORRECT ANSWERS-
Maltose
12. The disaccharide in the accompanying figure is ____. - CORRECT ANSWERS-
Sucrose
13. The disaccharide in the accompanying figure is ____. - CORRECT ANSWERS-
Lactose
, 14. The molecule in the accompanying figure is glyceraldehyde, an example of a ____
sugar. - CORRECT ANSWERS-Triose
15. The molecule in the accompanying figure is mannose, an example of a ____ sugar.
- CORRECT ANSWERS-Hexose
16. Amylose is a polymer made up of glucose monomers joined by ____. - CORRECT
ANSWERS-α(1-4) linkages
17. The linkage commonly found between subunits in a chain of monosaccharides is
called a ____ bond. - CORRECT ANSWERS-Glycosidic
18. Probably the most abundant carbohydrate on Earth, which unbranched chain of β-
glucose subunits is the primary structural fiber in plant cell walls? - CORRECT
ANSWERS-Cellulose
19. Which polysaccharide is a chain of glucose units that are modified by having
nitrogen-containing groups, is the main structural fiber in the external skeletons of
arthropods, and also a structural material in the cell walls of fungi? - CORRECT
ANSWERS-Chitin
20. Suppose that an equal amount of each polysaccharide was placed in a landfill.
Which polysaccharide should last the longest before it is decomposed? - CORRECT
ANSWERS-Cellulose
21. In many animals, this polysaccharide is found in large quantities in liver and muscle
cells. It is highly branched, with many α(1-4) and α(1-6) linkages. - CORRECT
ANSWERS-Glycogen
22. A fatty acid has a(n) ____ group at the end of a hydrocarbon chain. - CORRECT
ANSWERS-Carboxyl
23. If three molecules of a fatty acid having the formula C₁₆H₂₂O₂ are each joined to a
molecule of glycerol (C₃H₈O₃) by a dehydration synthesis reaction, what will be the
formula of the resulting neutral fat molecule? - CORRECT ANSWERS-C₅₁H₆₈O₆
24. Glycerol forms the backbone of ____. - CORRECT ANSWERS-Triglycerides and
phospholipids
25. The molecule in the accompanying figure is a(n) ____. - CORRECT ANSWERS-
Triglyceride
26. The molecule shown above is a(n) ____. - CORRECT ANSWERS-Steroid
27. The molecule shown above is a(n) ____. - CORRECT ANSWERS-Phospholipid