1. What is a major difference between inorganic and organic compounds?
a. There are many more inorganic compounds than organic compounds.
b. Organic compounds contain carbon; few inorganic compounds do.
c. Organic compounds are never ionic.
d. Organic compounds tend to be more polar than inorganic compounds
ANSWER: b
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO4.2.3 - Differentiate between ionic compounds and covalent compounds.
GOBC LO4.2.5 - Describe the properties of covalent compounds.
KEYWORDS: Chemistry
2. What is the reason why there are so many organic compounds?
a. Organic compounds are produced by living things.
b. Unlike inorganic compounds, organic compounds can be cyclic.
c. Carbon atoms can form stable covalent bonds with other carbon atoms.
d. Organic compounds can be larger than inorganic compounds.
ANSWER: c
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO13.3.1 - Define functional group in terms of organic chemistry.
KEYWORDS: Chemistry
3. The vast number of organic compounds is due to the unique chemistry of carbon. This chemistry involves
a. formation of long chains.
b. cyclization.
c. isomerism.
d. More than one answer is correct.
ANSWER: d
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO15.2.1 - Determine the relationship between isomers enantiomers,
diastereomers, or constitutional isomers.
KEYWORDS: Chemistry
4. Which applies to the manner in which carbon bonds in alkanes?
a. The bonds are formed with carbon using an sp3 configuration.
b. The bonds between carbon and other atoms are ionic.
c. Carbon to carbon bonds are expected to be double bonds.
d. The bonds formed by carbon all use p orbitals.
ANSWER: a
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO15.2.1 - Determine the relationship between isomers enantiomers,
diastereomers, or constitutional isomers.
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 1
,Chapter 11 - Organic Compounds: Alkanes
KEYWORDS: Chemistry
5. Which statement is not correct? Functional groups are
a. to organic chemistry as polyatomic ions are to inorganic chemistry.
b. the parts of molecules used to differentiate classifications of organic
molecules.
c. are chemically bound to each other in order to develop larger molecules.
d. there is more than one correct response.
ANSWER: b
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO13.3.2 - Identify functional groups within an organic structure.
KEYWORDS: Chemistry
6. Identify the correct statement: The alkanes represent one family of organic compounds
a. in which the halogens are a major component.
b. in which there is at least one double bond between carbons.
c. that is composed of carbon and hydrogen.
d. in which hydrogens can be bonded to other hydrogens.
ANSWER: c
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO13.3.2 - Identify functional groups within an organic structure.
KEYWORDS: Chemistry
7. Which of the following formulas does not represent an organic compound?
a. CH4 b. CH3CH2NH2
c. CH3CH3CH3 d. All are organic
compounds
ANSWER: d
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO13.3.2 - Identify functional groups within an organic structure.
KEYWORDS: Chemistry
8. Which of the following is an alcohol?
a. CH3CH2COOH b. CH3CH2OH
c. CH3COCH3 d. CH3CH2Br
ANSWER: b
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO13.3.2 - Identify functional groups within an organic structure.
KEYWORDS: Chemistry
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 2
,Chapter 11 - Organic Compounds: Alkanes
9. What is meant by the term "saturated" when describing hydrocarbons?
a. They are saturated with water.
b. The hydrocarbons are saturated with carbons in the skeleton of the compounds.
c. They are saturated with hydrogen and only have single bonds between carbons.
d. The container holding the compound has no other compound.
ANSWER: c
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO14.2.4 - Determine the degree of unsaturation of a molecule from its
formula.
KEYWORDS: Chemistry
10. The naming of organic compounds is specific. Which is an incorrect statement?
a. Many compounds have been known long enough to have common names.
b. The naming system of organic compounds is set by IUPAC rules.
c. The naming system requires that the longest carbon chain must always be
found.
d. Organic compounds must have both an IUPAC and a common name.
ANSWER: d
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO13.1.1 - State the systematic (IUPAC) rules of organic nomenclature.
KEYWORDS: Chemistry
11. Identify the correct statement. Cycloalkanes are
a. compounds that have a flat molecular structure.
b. saturated hydrocarbons.
c. compounds that cannot have the hydrogens removed and replaced by
chlorine.
d. None of these statements is correct.
ANSWER: d
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO13.3.2 - Identify functional groups within an organic structure.
GOBC LO14.2.4 - Determine the degree of unsaturation of a molecule from its
formula.
KEYWORDS: Chemistry
12. Which of the following terms applies to the alkanes?
a. hydrophobic b. hydrophili c. soluble d. bases
c
ANSWER: a
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO14.1.3 - Relate observed physical properties to the functional group(s)
present in a molecule.
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 3
, Chapter 11 - Organic Compounds: Alkanes
KEYWORDS: Chemistry
13. What is a characteristic shared by the alkanes?
a. soluble b. pola c. flammable d. colored
r
ANSWER: c
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO14.1.3 - Relate observed physical properties to the functional group(s)
present in a molecule.
KEYWORDS: Chemistry
14. Which of the following is a use for alkanes?
a. fuel b. lubricant
c. solven d. more than one response is correct
t
ANSWER: d
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO14.1.3 - Relate observed physical properties to the functional group(s)
present in a molecule.
KEYWORDS: Chemistry
15. Which of the following formulas represents a saturated hydrocarbon?
a. C2H6 b. C2H4 c. C3H6 d. C5H10
ANSWER: a
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO14.2.4 - Determine the degree of unsaturation of a molecule from its
formula.
KEYWORDS: Chemistry
16. All of the members of the alkane series of hydrocarbons have the general formula _____ .
a. CnH2n b. CnHn c. CnH2n+2 d. CnH2n−2
ANSWER: c
POINTS: 1
QUESTION TYPE: Multiple Choice
LEARNING OBJECTIVES: GOBC LO13.3.2 - Identify functional groups within an organic structure.
KEYWORDS: Chemistry
17. Which of the following structural formulas represents a normal (unbranched) alkane?
a. b.
c. d.
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 4