Solutions
1). Overarching goals of the course
Ans: -Biological sex & socially constructed gender influence health across the lifespan
-biological, behavioral, psychological & sociocultural factors interact to influence sex &
gender differences
2). What's the difference between biological essentialism & feminism?
Ans: --Biology is destiny - we are who we are bc of our biology & genetic make up
(race/ethnicity/sex) --> biological, behavioral, psychological & sociocultural factors
interact to influence sex & gender differences
--feminism - biology is not destiny --> support for political, economic, & social equality of
women & men and in turn, legal & social changes necessary to achieve equality]'
3). What is the distinction between differences & disparities?
Ans: differences: ways people are not the same
disparities: a great difference
4). Mortality
Ans: death
5). Morbidity
Ans: physical illness, unhealthy state
6). Life expectancy of women & men
Ans: in 2000, women was 80.1 years and 74.8 for men
7). Differences of life expectancy over time
Ans: life expectancy increases over time
PaperStoc.com Page 1 of 21
, 8). Differences of life expectancy between males & females
Ans: women live 5 years longer than men; estrogen is more biologically available to
women prior to menopause then they can catch up to men in terms of heart disease, etc.
9). Life expectancy across major ethnic groups:
Ans: white ppl live the longest, then black, all others live the shortest
10). Leading causes of death in 1-14 year olds
Ans: unintentional injuries (38%)
all other causes (25%)
homicide (13%)
suicide (12%)
11). Leading causes of death in 15-44 year olds
Ans: all other causes (32%)
unintentional injuries (25%)
cancer (14%)
heart disease (12%)
suicide (11%)
12). Leading causes of death in 45-64 year olds
Ans: cancer/all other causes (32%)
heart disease (21%)
unintentional injuries (7%)
13). Leading causes of death in 65+year olds
Ans: all other causes (34%)
heart disease (27%)
cancer (22%)
chronic lower resp. disease (7%)
stroke (6%)
alzheimer's disease (5%)
PaperStoc.com Page 2 of 21
, 14). Mortality rates over time by sex:
Ans: males: higher mortality rate (1.4 male deaths for every female death)
15). Mortality rates overtime by ethnicity
Ans: blacks have a higher mortality rate, hispanics live longer
16). Why do blacks have a high mortality rate
Ans: 1. could be due to educational attainment, opportunities that count for the
differences & disparities
2. still something else beyond education
17). Gender gap in mortality worldwide and between developed & less developed nations
Ans: women live longer than men in every developed country, gender gap is smaller in
developing countries
18). Why is there differences in mortality between developed & less developed countries?
Ans: 1. better medical technology in developed countries
2. there might be more acute conditions killing people equally
3. More equal opportunities for risk in developing countries
4. women are more likely to die of childbirth
5. Infectious diseases don't care if a person is male/female
19). Women are more likely:
Ans: 1. report more illness
2. are actually more ill from acute conditions
3. are more ill from chronic conditions
4. experience more disability from conditions
5. use more outpatient health services
6. use more prescription & OTC drugs
PaperStoc.com Page 3 of 21