regs)
1). Board's functions
Ans: Licensing psychologists, approving psy associates, renewing licenses, reviewing
CE, promulgating regulations, interpreting scope of practice, educating licensees, and
investigating complaints.
2). Board
Ans: State Board of Examiners of Psychologists
3). Number of hours required for licensure
Ans: 3250 hours, across 2 years supervised experience (75% by a psychologist, 2
hours for every 20 hours of experience plus other learning activities)
4). Requirement to pass the md exam
Ans: 75%
5). Requirement to pass the epp exam (part i)
Ans: 70% (scaled score 500) recently or 73% before 2002
6). Requirements for doctoral program in psychology
Ans: 1) accredited by APA or Canadian psychological Assoc. ; 2) listed by the national
register of health service providers in psychology, or meets the requirements if the
degree was earned outside the US or Canada. (Other exceptions for degrees earned
before 1981- US or 1988 (Canada) -p. 3 of 2015 regs
7). Why go on inactive status
Ans: Leaving state and may return to practice later
PaperStoc.com Page 1 of 36
, 8). Duration of inactive status
Ans: 2 years, can be renewed for an additional 2 years
9). How to reactivate license
Ans: apply, pay fee, prove CE requirements, submit to criminal history/background
check if inactive for 1 or more years
10). When do you renew
Ans: Every other year, March 31
11). How soon can you reapply for licensure after it being revoked
Ans: 5 years
12). What is board's mission
Ans: to ensure that consumers in MD receive quality psychological services in
accordance with the laws in Md.
13). Why ce's important
Ans: to ensure a minimum in maintaining competence and not harming consumers
14). What are goals of ce's (4 goals, 3 no's)
Ans: 1 - maintain professional competency 2- increase professional skills and
knowledge 3 - prepare for new roles and responsibilities in practice 4 - expands the
science of psych theory, method, or practice NO'S: business meetings, professional
committee meetings, presentations/publications for a lay audience
15). What are the ce requirements
Ans: 40 CE's per 2 years. (Max 20 independent study (APA approved), minimum 3
ethics / law / risk management, minimum 3 cultural competence/diversity, maximum 30
hours for scholarly activities). Goes on cycle ending March 31. Have to keep proof in
case of audit.
16). What kind of ce documentation is necessary
PaperStoc.com Page 2 of 36
, Ans: Reprints, transcript and course syllabi, test and certificate of completion for
independent study or workshops. Keep for 4 years.
17). What ce hours are earned for scholarly activities
Ans: Only earned by first 3 authors.
Authoring, editing, presenting or revising a publication. 20 hours for a book. 15 for Editor
of a book, author of a book chapter, author of a journal article. 15 for service as Editor or
Associate Editor of a journal. 15 for service on an editorial board for a journal. 3 hours
for each hour of presentation (max 15 hours) for an authorized sponsor. 3 hours for each
poster presentation (max 15 hours) for an authorized sponsor. 15 hours for a teaching a
new graduate level psychology course
18). What are rules for earning ce at a presentation
Ans: Authorized sponsor, defined purpose and content area, qualified presenter, 1
hour or more in length, record of attendance, documentation of completion, evaluation
19). Who is automatically authorized to provide ce in md
Ans: NIH, APA, NASP, NASW, AMA, MD Dept of Health and Mental Hygiene, MD Psych
Assoc (approved by APA), accredited academic institution
20). Failure to complete ce requirements
Ans: - do not complete, or do not comply with audit within 30 days
21). If denied license or renewal, can request a hearing
Ans: within 30 days, in writing; Board convenes a hearing
22). To reactivate license from inactive
Ans: Provide proof of 20 CE (10 or fewer independent study) in last year. If more than
a year left in the cycle, complete another 20 in that time period.
PaperStoc.com Page 3 of 36
, 23). To reactivate license from expired
Ans: Provide proof of 20 CE (10 or fewer independent study) in last year and complete
the rest on time, OR if more than 1 year since it expired, show 40 CE for the current
period.
24). Can you always reactivate an expired license?
Ans: No, not if more than 5 years expired. Then reapply.
25). How does the board notify about a hearing
Ans: At least 30 days before, in person, registered or certified mail, restricted delivery,
return receipt; must state issued or charges
26). Can you have legal counsel for a hearing?
Ans: Yes, you can be alone or with counsel
27). Why a prehearing conference
Ans: to attempt to settle the case, to prepare for the the hearing by delineating issues,
stipulating facts, arranging schedule, arranging witness list, subject matter of testimony
28). What is discovery on request
Ans: by written request, either party can request within 15 days: witness list, copies of
documents
29). What is mandatory discovery
Ans: each party will provide the other (at least 15 days before prehearing conference
or 45 days before hearing) name and cv of expert witnesses, expert report
30). How is expert report evaluated
Ans: can exclude it if not sufficiently specific or doesn't comply. At the prehearing
conference, or just before the hearing
31). Can you add witnessses or documents later?
PaperStoc.com Page 4 of 36