Test Bank to Accompany Life The Science of Biology, 10th Edition Sadava, Hillis, Heller, BerenbaumTable of Contents Chapter 1: Studying Life ........................................................................................................... 1
STUDY GUIDE QUESTIONS ............................................................................................... 50 Chapter 2: Small Molecules and the Chemistry of Life ......................................................... 56 STUDY GUIDE QUESTIONS .............................................................................................. 105 Chapter 3: Proteins, Carbohydrates, and Lipids .................................................................. 110 STUDY GUIDE QUESTIONS .............................................................................................. 158 Chapter 4: Nucleic Acids and the Origin of Life ................................................................... 164 STUDY GUIDE QUESTIONS .............................................................................................. 216 Chapter 5: Cells: The Working Units of Life........................................................................ 222 STUDY GUIDE QUESTIONS ............................................................................................. 238 Chapter 6: Cell Membranes ................................................................................................ 244 STUDY GUIDE QUESTIONS ............................................................................................. 265 Chapter 7: Cell Communication and Multicellularity .......................................................... 271 STUDY GUIDE QUESTIONS ............................................................................................. 322 Chapter 8: Energy, Enzymes, and Metabolism ................................................................... 330 STUDY GUIDE QUESTIONS ............................................................................................. 372 Chapter 9: Pathways That Harvest Chemical Energy ......................................................... 379 STUDY GUIDE QUESTIONS .............................................................................................. 421 Chapter 10: Photosynthesis: Energy from Sunlight ............................................................ 426 STUDY GUIDE QUESTIONS ............................................................................................. 473
Test Bank to accompany
Life: The Science of Biology, Tenth Edition Sadava • Hillis • Heller • Berenbaum
Chapter 1: Studying Life
TEST FILE QUESTIONS (By Richard Shingles) Multiple Choice
1. The basic structural and physiological unit of all living organisms is the a. aggregate. b. organelle. c. organism. d. membrane. e. cell. Answer: e Textbook Reference: 1.1 What Is Biology? Bloom’s Category: 1. Remembering
1 | P a g e2. A cell
a. can be composed of many types of tissues.
b. is found only in plants and animals.
c. is the smallest entity studied by biologists.
d. may be a distinct entity or a building block of a more complex organism.
e. All of the above
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
3. The Curiosity rover is currently searching for signs of life on Mars. What kind of
evidence would most likely indicate the presence of living organisms on Mars?
a. Fossilized prokaryotic cells
b. Different nucleic acids and amino acids than those found on Earth
c. Fatty acid molecules
d. Complex molecules containing genetic information
e. Simple organic molecules
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 5. Evaluating
4. Which of the following is not true of life?
a. Life has a common ancestry.
b. Life is made up of living organisms.
c. Living organisms are all descended from a common origin.
d. Life has multiple origins.
e. Life has striking similarities across gene sequences.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
5. Earth is approximately
years old.
a. 5.5 million
b. 40–50 million
c. 4.5 billion
d. 5 trillion
e. 40 trillion
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
6. There has been life on Earth for approximately
a. 10 thousand
b. 4 million
c. 100 million
d. 1 billion
e. 4 billion
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
7. The oldest rocks on Earth are approximately
2 | P a g e
years old.
years.a. 4,000‒5,000
b. 400,000‒500,000
c. 2–3 million
d. 4–5 billion
e. 8 billion
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
8. The seed of a desert plant may be dormant for many years without growing, but is still
considered to be alive because it
a. is always converting molecules.
b. possesses heritable information.
c. is always regulating its internal environment.
d. is reproducing.
e. is extracting energy from its environment.
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
9. Which of the following statements about viruses is true?
a. They do not mutate and evolve.
b. They do not contain genetic information.
c. They carry out physiological functions on their own.
d. Their existence depends on cells.
e. Biologists do not consider viruses to be part of life.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
10. The critical step for the evolution of life was the
a. formation of fatty acids.
b. formation of simple molecules.
c. appearance of proteins that could replicate themselves.
d. appearance of nucleic acids that could replicate themselves.
e. synthesis of proteins.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
11. Cellular structure occurs due to
a. an aggregation of cells.
b. the synthesis of proteins with stable shapes.
c. the enclosure of biological molecules by a membrane.
d. complex proteins being dissolved in water.
e. the formation of reactants and products.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
12. To fuel cellular metabolism, early prokaryotes
a. took in small molecules directly from the environment.
b. fed on other prokaryotes.
3 | P a g ec. converted oxygen into biological energy.
d. transformed the energy of sunlight into biological energy.
e. Both a and d
Answer: a
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
13. The chemical formula for oxygen gas is
a. O.
b. O2.
c. H2O2.
d. O3.
e. CO2.
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
14. The abundance of O2 led to the evolution of
a. anaerobic eukaryotes.
b. aerobic eukaryotes.
c. anaerobic prokaryotes.
d. aerobic prokaryotes.
e. Both b and d
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
15. The chemical formula for ozone is
a. O.
b. O2.
c. H2O2.
d. O3.
e. None of the above
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
16. O2 is important to life on Earth because it
a. allows for anaerobic metabolism.
b. blocks UV radiation.
c. produces ozone in the upper atmosphere.
d. provides energy to some basic forms of life.
e. provides food for early prokaryotes.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
17. The accumulation of
a. O2 in the atmosphere
b. CO2 in the atmosphere
c. CO2 in the water
d. O3 in the atmosphere
e. Both b and c
4 | P a g e
allowed organisms to grow larger.Answer: a
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
18. Which of the following statements about aerobic metabolism is false?
a. It is more efficient than anaerobic metabolism.
b. It can occur in O2-rich environments.
c. It allows organisms to grow.
d. It is used by the majority of organisms on Earth today.
e. It provides protection from UV radiation.
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
19. The diversity of organisms that have descended from a single kind of unicellular
ancestor is mainly due to
a. replication of the genome.
b. mating.
c. artificial selection.
d. mutations in the genome.
e. structural adaptations.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
20. Natural selection functions
a. by causing mutations in the genome.
b. by producing structural and functional changes within organisms.
c. through differential probabilities of survival and reproductive success.
d. through sexual selection and genetic drift.
e. by allowing unlimited growth of populations.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
21. Which of the following features is the same in muscle cells and gut cells?
a. Cell function
b. Local cell environment
c. Expressed genes
d. Genome
e. Proteins formed
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
22. The process of evolution acts on
a. populations.
b. species.
c. individual organisms.
d. communities.
e. ecosystems.
Answer: a
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
5 | P a g eBloom’s Category: 2. Understanding
23. A species consists of
a. all the populations of different organisms that live together in a particular area.
b. all the populations found in a community.
c. a group of individuals of the same type of organism that can successfully interbreed.
d. all the populations found in an ecosystem.
e. a group of individual organisms in an area that do not interact.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
24. Adaptations are
traits.
a. structural
b. physiological
c. behavioral
d. reproductive
e. All of the above
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
25. The toe pads of arboreal (tree) frogs and the webbed feet of aquatic frogs are
examples of
a. genetic drift.
b. structural adaptations.
c. sexual selection.
d. artificial selection.
e. cooperation.
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 3. Applying
26. Refer to the figure below. Which of the following statements concerning the “tree of
life” is true?
6 | P a g ea. All protists are most closely related to other protists.
b. Only one domain includes single-celled prokaryotes.
c. Two of the domains had endosymbiotic events leading to the formation of
mitochondria and chloroplasts.
d. All three domains split from one common ancestor.
e. Two of the domains have multicellular organisms.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
27. All living organisms can be assigned to one of three separate
a. species.
b. genus groups.
c. domains.
d. ancestors.
e. genomes.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
28. Species are given a distinctive scientific name formed from two Latin names called a
a. minimali.
b. biannual.
c. normal.
7 | P a g ed. binomial.
e. polynomial.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
29. Which of the scientific names below is written incorrectly?
a. Homo sapiens
b. Branta Canadensis
c. Acer saccharum
d. H. neanderthalensis
e. Canis lupis
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
30. A phylogenetic tree
a. classifies all plant species based on their habitats.
b. diagrams the evolutionary history of a particular group of organisms.
c. is based on binomial nomenclature.
d. only catalogues fossil plants.
e. only uses genome sequencing data.
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
31. The branching patterns of the evolutionary tree of life are based on a rich array of
a. fossil evidence.
b. molecular evidence.
c. information about metabolic processes.
d. All of the above
e. None of the above
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
32. Scientists group species on an evolutionary tree that is based on
a. the fossil record.
b. physical structures.
c. genomic sequencing.
d. All of the above
e. None of the above
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
33. Evolutionary relationships among living organisms can best be determined
by comparing
a. the genomes of both extinct and living organisms.
b. the genomes of living organisms.
c. samples from the fossil record.
d. anatomical features of living organisms.
e. anatomical features of fossils.
8 | P a g eAnswer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
34. You propose a set of experiments to test whether present-day chloroplasts
originated from a single or multiple endosymbiotic events. Which experimental
approach would provide the most detailed test of the hypothesis?
a. Testing whether plants and algae have similar pigments in their chloroplasts
b. Testing whether the chloroplasts of plants and algae have the same structure
c. Performing an instrumental test to determine if the wavelengths of light absorption
by chloroplast pigments are the same in both plants and algae
d. Using structural chemistry to test if the light-absorbing pigments in plants and
algae are the same
e. Comparing the genomes of plant and algal chloroplasts to determine how closely
related the genome-encoded molecules are
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?; 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 5. Evaluating
35. Plants, fungi, and animals have evolved from ancestral
a. protists.
b. endosymbiotic bacteria.
c. Archaea.
d. cyanobacteria.
e. inorganic molecules.
Answer: a
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
36. Plants are
a. eukaryotic unicellular aerobes.
b. eukaryotic multicellular aerobes.
c. eukaryotic multicellular anaerobes.
d. prokaryotic unicellular anaerobes.
e. prokaryotic multicellular aerobes.
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
37. Which of the following did not evolve from protists?
a. Plants
b. Archaea
c. Animal
d. Fungi
e. All of the above evolved from protists.
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
38. Which of the following had independent origins of multicellularity from protists?
a. Plants
b. Fungi
c. Animals
9 | P a g ed. Plants and fungi
e. Plants, fungi, and animals
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
39. Which of the following represents the correct order of the levels of complexity at
which life is studied, from most inclusive to least inclusive?
a. Cell, tissue, organ, organism, population, community
b. Community, population, organism, tissue, cell
c. Community, population, organism, organ, tissue, cell
d. Community, organism, population, organ, tissue, cell
e. Community, organism population, cell, organ, tissue
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
40. In the image below, what is the smallest (lowest) level of biological organization that
is visible?
a. Community
b. Organism
c. Molecule
d. Cell
e. Population
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 3. Applying
41. Which of the following is not an example of the mechanical work of cells?
a. Transporting molecules around inside cells
b. Moving whole cells around
c. Moving whole tissues
d. Locomotion in an organism
e. Processing information in nervous systems
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
42. Which of the following is not one of the functions of homeostatic regulation?
10 | P a g ea. The processing of sensory information
b. The regulation of salinity across the plasma membrane
c. The maintenance of a wide range for each physiological condition
d. The maintenance of physical conditions such as temperature
e. The sending of signals to components of physiological systems
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
43. Homeostasis is
a. the mechanism by which organisms acquire nutrients from the environment.
b. the maintenance of a narrow range of internal conditions.
c. the sensory system of an organism.
d. the mechanical movement of molecules from one cellular location to another.
e. the maintenance of extracellular fluids.
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
44. Which of the following always results from a scientific investigation?
a. Proof of the hypothesis
b. Refinement of the experimental design to produce qualitative data
c. Formulation of new questions that result in additional experimentation
d. Repetition of statistical tests to verify results
e. Development of additional technologies to meet the needs of scientists
Answer: c
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
45. Which of the following is not one of the major steps in the hypothesis‒prediction
approach?
a. Stating an opinion
b. Forming a hypothesis
c. Making an observation
d. Asking a question
e. Testing a prediction
Answer: a
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 1. Remembering
46. After observing that fish live in clean water but not in polluted water, researchers
state that “polluted water kills fish.” This statement is an example of a(n)
a. fact.
b. observation.
c. prediction.
d. theory.
e. hypothesis.
Answer: e
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 3. Applying
47. A biologist listens to frogs singing at a local pond and hypothesizes that the sounds
may be mating calls. What would be the next step in the hypothesis–prediction
11 | P a g emethod?
a. Controlling an environment
b. Making an observation
c. Forming a hypothesis
d. Making a prediction
e. Testing a prediction
Answer: d
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 2. Understanding
48. A biologist hypothesizes that the sounds made by lions at night in the Serengeti may
be territoriality calls and predicts that two lions inhabiting the same territory will roar
even louder. She selects an area inhabited by one lion, records its calls, and plays them
back in the same area. She records her observations, and notes that the lion does
indeed roar more often as a result of this experiment. What would be the next step in
the hypothesis–prediction method?
a. Asking new questions
b. Making an observation
c. Forming a hypothesis
d. Making a prediction
e. Testing a prediction
Answer: a
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 3. Applying
49. The main purpose of any single experiment is to
a. obtain accurate quantitative measurements.
b. prove unambiguously that a particular hypothesis is correct.
c. avoid a merely comparative analysis.
d. answer as many key questions as possible.
e. test a prediction that is based on a hypothesis.
Answer: e
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 2. Understanding
50. The advantage of controlled scientific experiments is that
a. all variables except one are held constant.
b. the hypothesis can be proven correct.
c. patterns can be predicted.
d. investigations can be carried out in the field.
e. a massive amount of data can be synthesized.
Answer: a
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 5. Evaluating
51. Which of the following is a characteristic of a comparative experiment?
a. It has only independent variables.
b. It has only one dependent variable.
c. It compares one independent variable with one dependent variable.
d. It starts with groups or samples that are as similar as possible.
e. It starts with the prediction that there will be a difference between groups or samples.
Answer: e
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
12 | P a g eBloom’s Category: 2. Understanding
52. A rapid decline of amphibian populations has been observed worldwide. Which of the
following could not be one of the proposed hypotheses related to this decline?
a. A fungal disease could be a cause.
b. Increased exposure to ultraviolet radiation could be a cause.
c. Exposure to agricultural chemicals could be a cause.
d. Exposure to atrazine could be a cause.
e. Frogs die naturally.
Answer: e
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 2. Understanding
53. Which of the following statements about the experiments of Tyrone Hayes on
abnormalities of male frog sex organs is true?
a. Based on a set of controlled experiments, Hayes had to reject his hypothesis
that atrazine was causing abnormalities in male frogs.
b. Based on comparative experiments, Hayes formed a new hypothesis that UV
radiation was causing abnormalities in frogs.
c. Hayes used controlled experiments to compare the effects of various
atrazine concentrations on reproductive tissues.
d. Hayes reasoned, by means of inductive logic, that if atrazine caused abnormal
testes development, then such deformities could be caused simply by exposing
developing tadpoles to various concentrations of atrazine.
e. The experiments showed that the abnormality rate was proportional to the level
of atrazine exposure.
Answer: c
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
54. Tyrone Hayes collected frog and water samples from eight widely separated sites
across the U.S. and studied the incidence of abnormalities in frogs exposed to
different levels of atrazine. This was a(n) experiment.
a. comparative
b. controlled
c. inductive
d. logic
e. deductive
Answer: a
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 2. Understanding
55. A statistical test starts with
a. a null hypothesis.
b. deductive logic.
c. inductive logic.
d. a hypothesis.
e. a model system.
Answer: a
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 2. Understanding
56. Bacteria can be used as a model system to study chemical reactions in cells. These
13 | P a g ereactions can be related to similar processes in humans because bacteria and
humans
a. share a genetic code.
b. are both prokaryotes.
c. have exactly the same genome.
d. have the same number of chromosomes.
e. Both a and d
Answer: a
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 2. Understanding
57. Much of what we know about the biochemistry of photosynthesis was discovered in
experiments with
a. fruit flies.
b. zebrafish.
c. roundworms.
d. Arabidopsis.
e. Chlorella.
Answer: e
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 1. Remembering
58. Which of the following questions cannot be answered by means of the hypothesis‒
prediction approach?
a. Are eastern meadowlark populations declining faster than western
meadowlark populations?
b. Is the song of the western meadowlark prettier than that of the eastern meadowlark?
c. Do eastern and western meadowlarks interbreed?
d. Do meadowlarks benefit from prairie habitat restoration?
e. Have the migration paths of western meadowlarks been affected by climate change?
Answer: b
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 3. Applying
59. Which of the following is not part of the basis for the scientific conclusion that
evolution is a fact?
a. Evolution can be observed and measured directly.
b. Predictions about future developments in the natural world can be made based on
the principles of evolution.
c. The process of evolution can be observed in the fossil record.
d. Changes in the genetic composition of populations can be observed over relatively
short periods of time.
e. The fossil record can be observed over an almost unimaginably long period of time.
Answer: b
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 5. Evaluating
60. Scientific explanations for a natural phenomenon
a. can be tested only in the laboratory.
b. are always based on an ethical point of view.
c. are based on reproducible and quantifiable observations.
d. are based on untested hypotheses.
e. cannot be rejected.
14 | P a g eAnswer: c
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
61. Which of the following statements represents a scientific point of view?
a. Earth was created by a supernatural force.
b. The positions of the sun, moon, and stars provide guidance for making decisions.
c. Inner strength comes from the beauty in nature.
d. Meditation helps to solve health problems.
e. Testing the effect of antibiotics on E. coli can help prevent deaths from food poisoning.
Answer: e
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 3. Applying
62. Many possible applications of scientific knowledge raise ethical issues for some
people. Which of the following applications, however, would be rejected by all
responsible scientists?
a. Selecting the sex of one’s children
b. Using stem cells as part of medical treatments
c. Modifying the human genome
d. Using scientific knowledge to dictate how the world ought to be
e. All of the above would be rejected by scientists.
Answer: d
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 5. Evaluating
63. In which of the following organisms have modern agricultural practices been used to
develop new breeds or strains?
a. Animals
b. Plants
c. Fungi
d. Both a and b
e. All of the above
Answer: e
Textbook Reference: 1.3 Why Does Biology Matter?
Bloom’s Category: 1. Remembering
64. Which of the following scientific fields is providing us with knowledge that will help
in the control of possible future tuberculosis epidemics?
a. Molecular biology
b. Physiology
c. Microbial ecology
d. Evolution
e. All of the above
Answer: e
Textbook Reference: 1.3 Why Does Biology Matter?
Bloom’s Category: 1. Remembering
65. New vaccines to protect against the influenza virus are developed every year because
of the
the virus.
a. high rate of infection caused by
b. high rate of evolution of
c. long generation time of
15 | P a g ed. low mutation rate of
e. Both a and c
Answer: b
Textbook Reference: 1.3 Why Does Biology Matter?
Bloom’s Category: 2. Understanding
66. Which of the following problems is directly related to global climate change?
a. Development of antibiotic-resistant bacteria
b. Overfishing of bluefin tuna
c. Engineering of drought-resistant crops
d. Consumption of fossil fuels
e. Genetic diseases
Answer: d
Textbook Reference: 1.3 Why Does Biology Matter?
Bloom’s Category: 3. Applying
67. Overfishing in the Atlantic bluefin tuna breeding ground has resulted in a serious
decline in the tuna’s population. In response, an international commission drew a line
down the middle of the Atlantic Ocean with the intent of allowing western populations of
bluefin tuna to recover by restricting fishing quotas in that hemisphere. Why did this
policy fail to achieve the desired result?
a. Tracking data showed that the tuna’s breeding ground is not identical to its
feeding ground.
b. Tracking data showed that western bluefin tuna feed all across the Atlantic Ocean.
c. Tracking data showed that eastern and western bluefin tuna populations are not, as
was initially believed, geographically isolated in terms of their feeding grounds.
d. Many tuna caught on the eastern side of the line were from the western
breeding population.
e. All of the above
Answer: e
Textbook Reference: 1.3 Why Does Biology Matter?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
68. Despite numerous studies showing the negative effects of atrazine on frog
development, the Environmental Protection Agency continues to allow restricted use
of atrazine as long as environmental levels do not exceed 30 to 40 ppb. What will be
the likely result of this policy?
a. The occurrences of frog abnormalities will gradually decline.
b. Abnormalities will continue to appear in frogs.
c. No new abnormalities in frogs will appear.
d. Abnormal frogs that reproduce will have offspring that all develop normally.
e. Both c and d
Answer: b
Textbook Reference: 1.3 Why Does Biology Matter?
Bloom’s Category: 5. Evaluating
69. Which of the following is not a direct concern for biologists?
a. The origin of the universe
b. The extraction and consumption of fossil fuels
c. The rate of change in the world’s ecosystems
d. The increase in anthropogenic carbon dioxide in the atmosphere
e. The rapid rate of climate warming
Answer: a
16 | P a g eTextbook Reference: 1.3 Why Does Biology Matter?
Bloom’s Category: 2. Understanding
Fill in the Blank
1.
are the basic structural and physiological units of living organisms.
Answer: Cells
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
2. In the course of evolution, fatty acids were the critical ingredient in the enclosure of
biological molecules in
films because these molecules are not
Answer: membranous (or membrane); soluble
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
3. The use of energy from sunlight to synthesize complex molecules is known as
.
Answer: photosynthesis
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
4. The sum total of all the chemical transformations and other work done in a
living organism is called its
.
Answer: metabolism
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
5. In contrast to eukaryotic cells, prokaryotes lack intracellular compartments referred
to as
.
Answer: organelles
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
6. The total of all the information encoded by an organism’s genes constitutes its
.
Answer: genome
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
7. The change in genetic makeup of biological populations through time is called
.
Answer: evolution
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
8. Charles Darwin called the differential survival and reproduction among individuals in
a population
.
Answer: natural selection
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
17 | P a g e
in water.9.
are structural, physiological, or behavioral traits that enhance an
organism’s chance of survival and reproduction in its environment.
Answer: Adaptations
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
10. A group of individuals of the same species that interact is called a(n)
number of such groups that live and interact in the same area are called a(n)
and the latter groupings, along with the nonliving environment, constitute the
; a
;
.
Answer: population; community; ecosystem
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 3. Applying
11. A Pacific tree frog has the scientific nomenclature of Hyla regilla. This particular tree
frog belongs to the genus
.
Answer: Hyla
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 3. Applying
12. Genome sequencing and other molecular techniques have allowed biologists to
study the evolution and classification of life’s diverse organisms. By examining the fossil
record and by identifying similarities and differences among living species, they have
been able to construct
trees to diagram evolutionary relationships.
Answer: phylogenetic
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
13. The two membrane-enclosed compartments within cells that are thought to
have arisen by endosymbiosis are
and
.
Answer: mitochondria (or chloroplasts); chloroplasts (or mitochondria)
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
14. Single-celled organisms that lack discrete intracellular compartments belong to
the domains
and
.
Answer: Archaea (or Bacteria); Bacteria (or Archaea)
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
15. The three major groups of multicellular eukaryotes are the plants, animals, and
. Each evolved independently from different groups of unicellular eukaryotes
generally known as
.
Answer: fungi; protists
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
16. After observing new data, scientists apply
possible explanation, which is called a(n)
logic in order to propose a
.
Answer: inductive; hypothesis
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 3. Applying
17. Platelets are cell fragments that are critical for blood clotting, a process that involves
18 | P a g ethe release of proteins from platelet storage granules. Platelet granules contain
approximately 300 different proteins. One hypothesis about the packaging of proteins
into these granules is that each protein is delivered in precisely measured amounts to
each granule. An alternative hypothesis is that each protein is targeted to the individual
storage granules randomly. The second hypothesis is an example of a(n) hypothesis.
Answer: null
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 3. Applying
18. Because of the similarities shared by many life forms, scientific knowledge gained
about one type of organism can often be generalized to other organisms. Biologists
studying photosynthesis, for example, have experimented with the Chlorella alga,
knowing that they can extend their findings to other plants. In this case, photosynthesis
in the alga was considered a
system.
Answer: model
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 2. Understanding
19. The study of plant development in Arabidopsis thaliana has allowed scientists
to understand the
that control development in other plants as well.
Answer: genes
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 2. Understanding
20. Changes in the global climate, leading to the extinctions of large numbers of species
and the spread of new and old diseases, are caused largely by the activities of
.
Answer: humans (or man or people)
Textbook Reference: 1.3 Why Does Biology Matter?
Bloom’s Category: 2. Understanding
Diagram
1. ‒2. Refer to the figure below showing life’s “timeline.”
19 | P a g e1. Based on the timeline, which of the following statements is true?
a. The oldest fossils include photosynthesizers.
b. The first photosynthesizers were prokaryotic.
c. Multicellularity arose before the evolution of eukaryotic cells.
d. The oldest fossils include multicellular organisms.
e. The first photosynthesizers were multicellular.
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
2. If we picture the history of Earth as a 30-day month, as in the timeline, modern
humans arose
a. at the beginning of week 4.
b. on day 27.
c. in the last 5 minutes of day 30.
d. on day 29.
e. just before noon on day 30.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
3. ‒4. Refer to the figure below showing DNA as life’s “blueprint.”
20 | P a g e3. Which of the following statements is not supported by evidence presented in
the figure?
a. Genes are composed of DNA.
b. Each cell contains the entire genome.
c. Nucleotides contain genetic information.
d. DNA is composed of nucleotides.
e. Proteins are composed of genes.
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
4. The exposure of DNA to excessive levels of ultraviolet radiation produces thymine (a
nucleotide) dimers, which, if unrepaired, can lead to production of skin cancer. This
mutation would
a. have no effect on genes.
b. have no effect on proteins.
c. effect both genes and proteins.
d. effect only proteins.
e. effect only genes.
Answer: c
21 | P a g eTextbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
5. ‒6. Refer to the diagram below showing the evolutionary tree of life.
5. According to the relationships indicated by this phylogeny, which of the following
statements is true?
a. Animals are equally related to plants and fungi.
b. Animals are more closely related to fungi than they are to plants or any protists.
c. Fungi evolved more recently than did plants.
d. Most eukaryotes are protists.
e. Some plants evolved more recently than did archaea.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
6. Which of the following is demonstrated by this diagram?
a. Plants contain chloroplasts but not mitochondria.
b. No members of Eukarya contain both mitochondria and chloroplasts.
c. Chloroplasts are found in bacteria.
d. Mitochondria developed through endosymbiosis before chloroplasts.
e. Mitochondria are found in bacteria.
22 | P a g eAnswer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
7. The image below shows a community. According to the hierarchy of biological
systems, what level is created with the addition of nonliving components like sunlight
and rain?
Answer: An ecosystem
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 3. Applying
8. ‒9. Refer to the diagram below showing the steps in the scientific method.
23 | P a g e8. Which step in the diagram best illustrates the use of inductive logic?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer: c
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 2. Understanding
9. Step 4 illustrates the use of
logic.
Answer: deductive
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 2. Understanding
10. The graph below shows the results of a study of atrazine exposure in male frogs.
According to these data, higher atrazine concentrations do not result in a higher rate
24 | P a g eof gonadal abnormality. Which of the following conclusions could be deduced from
these results?
a. Low levels of atrazine are not as dangerous to amphibians as high levels of atrazine.
b. A dosage of 15 ppb would cause a rate of abnormality between the one caused by the
0.1 ppb dosage and the one caused by the 25 ppb dosage.
c. The effect of the atrazine exposure is not proportional to the level of exposure.
d. Atrazine is only hazardous in a natural ecosystem, where it is naturally diluted in
the waterways.
e. Atrazine usage should be banned.
Answer: c
Textbook Reference: 1.3 Why Does Biology Matter?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
11. The figure below shows comparative experiments performed to study the incidence of
abnormalities in frogs from environments with very different levels of atrazine. Which of
the following is the best null hypothesis for this study?
25 | P a g ea. Atrazine might have a greater effect on gonad development at low concentrations
than at high concentrations.
b. Testes are normal in the absence of atrazine, but male gonadal abnormalities occur
in the presence of atrazine.
c. Atrophied testes and testicular oogenesis show no difference in their response
to atrazine level.
d. Atrazine levels show no difference with respect to the percentage of gonadal
abnormalities.
e. Differences in the percentage of gonadal abnormalities among sites with
varied atrazine levels could be random sampling effects.
Answer: e
Textbook Reference: 1.3 Why Does Biology Matter?
Bloom’s Category: 3. Applying
DIAGNOSTIC QUIZ QUESTIONS (from BioPortal)
(By Richard Shingles)
26 | P a g e1. An organism
a. always contains more than one cell.
b. can evolve.
c. cannot do biological work.
d. can be generated from nonliving materials.
e. must reproduce to ensure survival of its kind.
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
2. A seed of a desert plant may survive for many years because it is
a. composed of a structure that protects it from the external environment.
b. unicellular.
c. always regulating its internal environment.
d. reproducing.
e. always extracting energy from its environment.
Answer: a
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
3. Viruses
a. can mutate.
b. can extract energy from their environment.
c. can synthesize DNA or RNA on their own.
d. can reproduce on their own.
e. are cellular.
Answer: a
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
4. Genomes are
a. genetic information shared among all living cells.
b. usually made of RNA.
c. made of proteins.
d. genetic information that can be passed on to offspring.
e. only found in animal and plant cells.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
5. Energy transformations in early prokaryotes involved taking in small molecules from
the environment and breaking them down to their component atoms. This process is
called
a. mechanical work.
b. synthesis.
c. break down.
d. metabolism.
e. electrical work.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
27 | P a g eBloom’s Category: 2. Understanding
6. All cells in a complicated multicellular organism
a. produce all the same proteins.
b. have the same function.
c. express the same parts of the genome at the same time during development.
d. have controlled expression of the genome.
e. randomly express parts of the genome.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
7. Which of the following statements about the tree of life (shown below) is false?
a. Most of the species that were ever present on Earth have already been discovered.
b. Earth’s organisms are divided into three domains.
c. Protists are microbial eukaryotes.
d. The organisms on any one branch share a common ancestor.
e. The common ancestor forms the root of the tree.
Answer: a
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 3. Applying
8. In terms of increasing complexity, the order of parts of a multicellular animal is
a. cell, macromolecule, tissue, organ, organ system.
b. molecule, cell, tissue, organ, organ system.
28 | P a g ec. tissue, cell, molecule, organ system, organ.
d. molecule, tissue, cell, organ, organ system.
e. tissue, molecule, cell, organ, organ system.
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 1. Remembering
9. A population differs from a community in that a community
a. consists of just one species.
b. includes the abiotic environment.
c. consists of many species.
d. is synonymous with an ecosystem.
e. is a group of the same species that interact with each other.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
10. Oceans were a good environment for early organisms because they
a. contained ozone.
b. shielded organisms from visible light.
c. alleviated the need for a cell membrane.
d. shielded organisms from ultraviolet light.
e. were rich in oxygen.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 2. Understanding
11. The organisms that produced the oxygen gas in Earth’s early atmosphere in were
a. anaerobic eukaryotes.
b. aerobic eukaryotes.
c. photosynthetic prokaryotes.
d. aerobic prokaryotes.
e. completely unlike modern organisms.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
12. Eukaryotes resemble prokaryotes in that both
a. contain nuclei.
b. have organelles.
c. have plasma membranes.
d. are multicellular.
e. contain specialized cells.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Bloom’s Category: 3. Applying
13. Which of the following statements about model systems is false?
a. The study of a model system can always be extended to humans.
b. Much of what we know about the genes that control plant development has come from
work on Arabidopsis.
29 | P a g ec. Basic understanding of many chemical reactions in cells came from research on
bacteria.
d. The biochemistry of photosynthesis was largely worked out from experiments on
Chlorella.
e. Knowledge of how animals develop has come from work on sea urchins.
Answer: a
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 1. Remembering
14. In the scientific method, a hypothesis is
a. a final answer to a question.
b. formulated by deductive logic.
c. an alternative to an experiment.
d. the basis for making predictions.
e. formulated solely by speculation.
Answer: d
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 2. Understanding
15. Scientific explanations for a natural phenomenon
a. cannot be tested by humans.
b. may be based on data that cannot be reproduced.
c. must be based on statistically significant data.
d. are tested exclusively by the original scientist.
e. are a reflection of how things should be.
Answer: c
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
16. The scientific method entails measuring the effects of specific factors that are altered
by the experimenter. The factor that is changed is also called a(n)
a. hypothesis.
b. conclusion.
c. variable.
d. observation.
e. speculation.
Answer: c
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 2. Understanding
17. In a scientific experiment, the control group is the one that
a. is not manipulated and used for comparison.
b. exerts control over the test subjects.
c. is usually discarded.
d. is exposed to a specific treatment to test the effects.
e. is statistically significant.
Answer: a
Textbook Reference: 1.2 How Do Biologists Investigate Life?
Bloom’s Category: 2. Understanding
18. An international commission drew a line down the middle of the Atlantic Ocean with
30 | P a g ethe intent of allowing western populations of bluefin tuna to recover from ocean fishing.
Which of the following statements regarding this effort is false?
a. The policy had little effect on bluefin populations, as the eastern and western Atlantic
populations freely mix.
b. Tracking data revealed that bluefin tuna feed across the Atlantic Ocean.
c. Bluefin tuna populations recovered in the western Atlantic Ocean
d. Bluefin fishing was restricted on the western Atlantic Ocean but not on the
eastern Atlantic Ocean
e. It was initially assumed that bluefin tuna populations had geographically
separated feeding grounds.
Answer: c
Textbook Reference: 1.3 Why Does Biology Matter?
Bloom’s Category: 4. Analyzing
19. Which of the following is not an effect of the vastly increasing human population on
the environment?
a. Changing global climate
b. Evolution of antibiotic resistant bacteria
c. The extinction of a great number of species
d. Spreading of disease
e. None of the above; all of the above are effects of a vastly increasing human population.
Answer: e
Textbook Reference: 1.3 Why Does Biology Matter?
Bloom’s Category: 3. Applying
20. Which of the following is not of major interest to biologists?
a. That modern agriculture depends on biology
b. That biology is the basis of medical practice
c. That biology can inform us on the origin of the universe
d. That biology can inform public policy
e. That biology is crucial for understanding ecosystems
Answer: c
Textbook Reference: 1.3 Why Does Biology Matter?
Bloom’s Category: 2. Understanding
LEARNINGCURVE QUESTIONS (from BioPortal)
(By Richard Shingles)
1. Which of the following is not a characteristic of living organisms?
a. Self-regulation of an internal environment
b. Presence of one or more cells
c. The ability to produce biological molecules
d. The ability to extract energy from the environment
e. All of the above are characteristics of living organisms.
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Easy
Bloom’s Category: 2. Understanding
2. If samples were brought back from a distant planet, what would be the first evidence of
31 | P a g elife, assuming its evolution followed the same path as Earth’s?
a. Presence of nucleic acids
b. Multicellular life forms
c. Presence of oxygen
d. Cell membranes
e. Presence of fatty acids
Answer: a
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
Bloom’s Category: 3. Applying
3. Refer to the figure below.
Imagine that NASA’s next probe to one of Jupiter’s moons takes a sample from one of its
methane lakes. Pictures taken under a microscope reveal a cell-like structure remarkably
similar to that of a simple prokaryotic organism. NASA calls it a “Xenop.” Based on the
textbook’s discussion of the common aspects of living organisms on Earth, which of the
following pieces of additional information about the Xenop is paired with its logical
conclusion?
a. The Xenop looks like a prokaryote and is surrounded by a vesicle-like membrane and,
therefore, is living.
b. The Xenop contains different nucleic acids and amino acids from life on Earth and,
therefore, is not living.
c. The Xenop can go many years without extracting energy from its environment and,
therefore, is not living.
d. The Xenop does not contain genetic information or reproduce and, therefore, is
not living.
e. The Xenop contains complex molecules and, therefore, is living.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
Bloom’s Category: 4. Analyzing
4. Scientists postulate that the enclosure of complex proteins and other
biological molecules by membranes resulted in the first cells with the ability to
a. reproduce.
b. photosynthesize.
c. carry out aerobic respiration.
d. live in nonaqueous environments.
e. All of the above
Answer: a
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Medium
32 | P a g eBloom’s Category: 2. Understanding
5. Viruses
a. can mutate.
b. can extract energy from their environment.
c. can synthesize DNA or RNA on their own.
d. can reproduce on their own.
e. are cellular.
Answer: a
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Medium
Bloom’s Category: 4. Analyzing
6. Life arose on Earth approximately
a. 4000
b. 400,000
c. 4 million
d. 1.5 billion
e. 4 billion
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Easy
Bloom’s Category: 1. Remembering
7. Which of the following correctly lists the order of important first events in the history
of life?
a. First archaea, chemical evolution, first chloroplasts, first nucleus, first cyanobacteria
b. Chemical evolution, first archaea, first cyanobacteria, first nucleus, first chloroplasts
c. Chemical evolution, first cyanobacteria, first archaea, first chloroplasts, first nucleus
d. First cyanobacteria, first nucleus, first archaea, first chloroplasts, chemical evolution
e. First cyanobacteria, chemical evolution, first archaea, first nucleus, first chloroplasts
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
Bloom’s Category: 2. Understanding
8. Scientists estimate that for more than
organisms consisted of one cell.
a. 2500
b. 250,000
c. 2 million
d. 2 billion
e. 2 trillion
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Easy
Bloom’s Category: 1. Remembering
9. A cell
a. always contains a nucleus.
b. is found only in plants and animals.
33 | P a g e
years after cells originated, all
years ago.c. is the fundamental unit of life.
d. is never an entire organism.
e. is always prokaryotic.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Medium
Bloom’s Category: 4. Analyzing
10. All chemical transformations and other work done in an organism contribute to its
a. mechanical work.
b. synthesis.
c. breakdown.
d. metabolism.
e. electrical work.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Medium
Bloom’s Category: 2. Understanding
11. Metabolism is
a. the consumption of energy.
b. the release of energy.
c. all chemical transformations in a cell or organism.
d. the production of heat by chemical reactions.
e. the exchange of nutrients and waste products with the environment.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Medium
Bloom’s Category: 1. Remembering
12. The early organisms that produced the first oxygen gas in Earth’s atmosphere were
a. aerobic eukaryotes.
b. anaerobic eukaryotes.
c. photosynthetic prokaryotes.
d. aerobic prokaryotes.
e. completely unlike modern organisms.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
Bloom’s Category: 4. Analyzing
13. The initial accumulation of oxygen in the atmosphere was the result of
photosynthesis from an organism most like modern
a. algae.
b. mosses.
c. kelp.
d. eukaryotes.
e. cyanobacteria.
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Easy
34 | P a g eBloom’s Category: 1. Remembering
14. Eukaryotic cells differ from prokaryotic cells in that eukaryotic cells have
a. genes.
b. proteins.
c. a membrane-bound nucleus.
d. membranes.
e. All of the above
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Easy
Bloom’s Category: 2. Understanding
15. Photosynthesis was a major evolutionary milestone because
a. photosynthetic organisms contributed oxygen to the environment, which led to
the evolution of aerobic organisms.
b. photosynthesis led to conditions that allowed life to arise on land.
c. photosynthesis is the only metabolic process that can convert light energy to
chemical energy.
d. photosynthesis provides food for organisms.
e. All of the above
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
Bloom’s Category: 2. Understanding
16. Refer to the figure below.
This fossil stromatolite is evidence for a major innovation in life’s history—what is the
evolutionary innovation?
a. Organelles
b. Domain Eukarya
c. Photosynthesis
d. Multicellular organisms
e. Endosymbiosis
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
35 | P a g eBloom’s Category: 1. Remembering
17. The organisms that produced oxygen gas in Earth’s atmosphere paved the way for the
type of metabolism used by larger organisms, called
metabolism.
a. anaerobic
b. photosynthetic
c. aerobic
d. endosymbiotic
e. heterotrophic
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Easy
Bloom’s Category: 4. Analyzing
18. Genomes are
a. the shared genetic information among all living cells.
b. usually made of RNA.
c. made of proteins.
d. the sum of genetic information in a cell.
e. only found in animal and plant cells.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Easy
Bloom’s Category: 1. Remembering
19. The information needed to produce proteins is contained in
a. nutrients.
b. tissues.
c. evolution.
d. organs.
e. genes.
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Easy
Bloom’s Category: 1. Remembering
20. Ozone is important to life on Earth because it
a. is toxic to all forms of life.
b. can be used in place of oxygen.
c. blocks much ultraviolet radiation.
d. provides energy to some basic forms of life.
e. acts as a disinfectant.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Easy
Bloom’s Category: 1. Remembering
21. A final prerequisite for the survival of life on land was the accumulation of a
protective layer of
a. O2 in the atmosphere.
b. CO2 in the atmosphere.
c. water vapor in the atmosphere.
36 | P a g ed. O3 in the atmosphere.
e. bacteria in the soil.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Medium
Bloom’s Category: 1. Remembering
22. What is required for natural selection to occur?
a. Organisms must display variation.
b. A trait must be passed on to future generations.
c. A trait must increase survival.
d. A trait must increase reproduction.
e. All of the above
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
Bloom’s Category: 4. Analyzing
23. Populations of organisms have been able to inhabit a wide variety of environments on
Earth because they
a. have a genome.
b. contain organelles.
c. carry out photosynthesis.
d. adapt through evolution.
e. are similar to model organisms.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Easy
Bloom’s Category: 2. Understanding
24. Darwin noted that all populations have
most populations
over time.
a. limited; are stable
b. unlimited; grow slowly
c. limited; fluctuate unpredictably
d. unlimited; are stable
e. limited; decrease slowly
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
Bloom’s Category: 2. Understanding
25. Darwin referred to the differential reproductive success of individuals with
particular variations as
a. evolution.
b. artificial selection.
c. the cell theory.
d. natural selection.
e. inheritance of acquired characteristics.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Easy
37 | P a g e
potential to grow, but in natureBloom’s Category: 1. Remembering
26. A key point in Darwin’s explanation of evolution is that
a. the biological structures most likely to be inherited are those that have become
best suited to the environment through constant use.
b. all mutations that occur are those that will help future generations fit more
successfully into their environments.
c. any trait that confers even a small increase in the probability that its possessor
will survive and reproduce will be favored and will spread through the population.
d. genes change in order to help organisms cope with problems encountered within
their environments.
e. extinction is nature’s way of weeding out undeserving organisms.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
Bloom’s Category: 1. Remembering
27. Which of the following statements is true?
a. The diversity of life has depended on similar environments and ecological communities
around the globe.
b. Sexual selection and genetic drift contribute to the diversity of life.
c. Earth has existed and changed over a few thousand years, at most.
d. All ancestral forms of life were very similar to organisms that currently exist.
e. All organisms are closely related genetically.
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
Bloom’s Category: 4. Analyzing
28. Evolution is
a. only relevant to the study of biology.
b. the change in the genetic makeup of a population through time.
c. the change in protein expression of a population through time.
d. not influenced by natural selection.
e. None of the above
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Easy
Bloom’s Category: 2. Understanding
29. All cells in a complicated multicellular organism
a. contain a subset of the genome.
b. have the same function.
c. express the same parts of the genome at the same time during development.
d. control the expression of the genome.
e. randomly express parts of the genome.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Medium
Bloom’s Category: 2. Understanding
38 | P a g e30. Which of the following statements about mutations is incorrect?
a. All mutations are harmful.
b. Mutations occur spontaneously.
c. Mutations can be induced by outside environmental factors.
d. Mutations occur each time the genome is replicated.
e. A mutation can improve the functioning of an organism.
Answer: a
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Easy
Bloom’s Category: 2. Understanding
31. Which of the following statements is correct?
a. All cells from a single organism express the same genes.
b. Mutations are always caused by chemicals or radiation.
c. Mutations can occur spontaneously.
d. Most mutations are harmful, so evolution proceeds more rapidly when no
mutations occur.
e. Mutations affect proteins but not the DNA.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Medium
Bloom’s Category: 1. Remembering
32. Relationships between living organisms can best be gleaned by comparing
a. the fossil record.
b. the genomes of living organisms.
c. the genomes of both extinct and living organisms.
d. anatomical features of living organisms.
e. anatomical features of fossils.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Medium
Bloom’s Category: 4. Analyzing
33. A phylogenetic tree
a. shows evolutionary relationships.
b. relies on evidence from fossils, metabolic processes, and molecular analyses of
genomes.
c. helps us understand the history and relationships of living organisms.
d. shows the order in which populations split and evolved into new species.
e. All of the above
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Medium
Bloom’s Category: 2. Understanding
34. Biologists have organized the diversity of life into three domains based largely on
a. physical similarities.
b. ecological niches.
c. chronological order.
39 | P a g ed. molecular data.
e. All of the above
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Medium
Bloom’s Category: 1. Remembering
35. The domain Eukarya includes all of the following except
a. archaea.
b. plants.
c. fungi.
d. animals.
e. protists.
Answer: a
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Medium
Bloom’s Category: 1. Remembering
36. Plants are
organisms that are
a. eukaryotic unicellular; capable
b. eukaryotic multicellular; incapable
c. prokaryotic multicellular; capable
d. prokaryotic unicellular; incapable
e. eukaryotic multicellular; capable
Answer: e
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Medium
Bloom’s Category: 2. Understanding
37. Refer to the figure below.
of oxygen production.
Which of the following is demonstrated in this diagram of the tree of life?
40 | P a g ea. There are three groups of Eukarya.
b. Protists and bacteria have no common ancestor.
c. Plants and fungi have a more recent common ancestor than plants and animals do.
d. Plants, fungi, and animals are descendants of different microbial eukaryotic ancestors.
e. Archaea is the evolutionarily ancient group.
Answer: d
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
Bloom’s Category: 4. Analyzing
38. In terms of increasing complexity, the order of parts of a multicellular animal is
a. cell, macromolecule, tissue, organ, organ system.
b. molecule, cell, tissue, organ, organ system.
c. tissue, cell, molecule, organ system, organ.
d. molecule, tissue, cell, organ, organ system.
e. tissue, molecule, cell, organ, organ system.
Answer: b
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
Bloom’s Category: 1. Remembering
39. Which of the following represents a correct ordering of the levels of complexity at
which life is studied, from most simple to most complex?
a. Community, population, organism, organ, tissue, cell
b. Cell, organ, tissue, organism, population, community
c. Cell, tissue, organ, organism, population, community
d. Cell, tissue, organ, population, organism, community
e. Tissue, organ, cell, population, organism, community
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
Bloom’s Category: 2. Understanding
40. Which of the following is not part of the basis for the scientific conclusion that
evolution is a fact?
a. Evolution can be observed and measured directly.
b. The process of evolution can be observed in the fossil record.
c. Predictions about future developments in the natural world can be made based on
the principles of evolution.
d. Changes in the genetic composition of populations can be observed over relatively
short periods of time.
e. The fossil record can be observed over an almost unimaginably long period of time.
Answer: c
Textbook Reference: 1.1 What Is Biology?
Difficulty: Hard
Bloom’s Category: 4. Analyzing
41. A group of differentiated cells that work together to carry out a similar function is
known as a(n)
a. tissue.
b. organ system.
c. unicellular organism.
41 | P a g ed. protein. e. gene. Answer: a Textbook Reference: 1.1 What Is Biology? Difficulty: Medium Bloom’s Category: 1. Remembering
42. All living organisms acquire
a. sunlight b. nutrients c. carbon dioxide for photosynthesis d. cues for forming different tissue types e. All of th