Test Bank for Abnormal Psychology 6th Canadian Edition by Flett Chapter 13
Chapter 13
Personality Disorders
Question Type: True/False
1) The traits of people with personality disorders are different than the traits of people without
personality disorders.
Answer: False
Section Reference: Personality Disorders
Difficulty: Medium
Learning Objective: 13.1 List the general criteria used to determine whether someone has
personality dysfunction and explain why a categorical approach to diagnosis has been
supplemented by a dimensional approach.
Bloom’s: Comprehension
2) Personality disorders are diagnosed on Axis II of DSM-5.
Answer: False
Section Reference: 13.1 Classifying Personality Disorders: Clusters, Categories, and Problems
Difficulty: Easy
Learning Objective: 13.2 What are the most significant challenges that influence the
assessments that are conducted when seeking to determine whether someone has a
personality disorder?
Bloom’s: Knowledge
3) Personality disorders may be best diagnosed in a dimensional manner.
Answer: True
Section Reference: 13.1 Classifying Personality Disorders: Clusters, Categories, and Problems
Difficulty: Easy
Learning Objective: 13.2 What are the most significant challenges that influence the
assessments that are conducted when seeking to determine whether someone has a
personality disorder?
Bloom’s: Comprehension
4) The best way to diagnose personality disorders is to have people complete the NEO (Five-
,Factor Model).
Answer: False
Section Reference: Focus on Discovery 13.1
Difficulty: Medium
Learning Objective: 13.2 What are the most significant challenges that influence the
assessments that are conducted when seeking to determine whether someone has a
personality disorder?
Bloom’s: Comprehension
5) People with personality disorders are often not distressed about their behaviour.
Answer: True
Section Reference: 13.2 Assessing Personality Disorders
Difficulty: Easy
Learning Objective: 13.2 What are the most significant challenges that influence the
assessments that are conducted when seeking to determine whether someone has a
personality disorder?
Bloom’s: Comprehension
6) Personality disorder not otherwise specified (PDNOS) is the most common personality
disorder diagnosis.
Answer: False
Section Reference: 13.2 Assessing Personality Disorders
Difficulty: Easy
Learning Objective: 13.2 What are the most significant challenges that influence the
assessments that are conducted when seeking to determine whether someone has a
personality disorder?
Bloom’s: Knowledge
7) University students are most likely to be diagnosed with narcissistic personality disorder.
Answer: False
Section Reference: Student Perspectives 13.1
Difficulty: Medium
Learning Objective: 13.1 List the general criteria used to determine whether someone has
,personality dysfunction and explain why a categorical approach to diagnosis has been
supplemented by a dimensional approach.
Bloom’s: Comprehension
8) People with paranoid personality disorder experience less dysfunction than those with
paranoid schizophrenia.
Answer: True
Section Reference: 13.3 Personality Disorder Clusters: Odd/Eccentric Cluster
Difficulty: Easy
Learning Objective: 13.3 List the personality disorders grouped in the odd/eccentric cluster and
describe the characteristics they have in common.
Bloom’s: Knowledge
9) People with schizoid personality disorder are likely to be perceived by others as loners.
Answer: True
Section Reference: 13.3 Personality Disorder Clusters: Odd/Eccentric Cluster
Difficulty: Easy
Learning Objective: 13.3 List the personality disorders grouped in the odd/eccentric cluster and
describe the characteristics they have in common.
Bloom’s: Knowledge
10) Schizotypal personality disorder is more common among children of schizophrenics.
Answer: True
Section Reference: 13.3 Personality Disorder Clusters: Odd/Eccentric Cluster
Difficulty: Medium
Learning Objective: 13.3 List the personality disorders grouped in the odd/eccentric cluster and
describe the characteristics they have in common.
Bloom’s: Knowledge
11) Schizotypal personality disorder is well-differentiated from other personality disorders.
Answer: False
Section Reference: 13.3 Personality Disorder Clusters: Odd/Eccentric Cluster
, Difficulty: Easy
Learning Objective: 13.3 List the personality disorders grouped in the odd/eccentric cluster and
describe the characteristics they have in common.
Bloom’s: Knowledge
12) Cluster A personality disorders are related to schizophrenia.
Answer: True
Section Reference: 13.3 Personality Disorder Clusters: Odd/Eccentric Cluster
Difficulty: Easy
Learning Objective: 13.3 List the personality disorders grouped in the odd/eccentric cluster and
describe the characteristics they have in common.
Bloom’s: Comprehension
13) The term “borderline” in borderline personality refers to people who experience it being on
the borderline between sane and insane.
Answer: False
Section Reference: 13.4 Personality Disorder Clusters: Dramatic/Erratic Cluster
Difficulty: Easy
Learning Objective: 13.4 Compare and contrast the personality disorders in the dramatic/erratic
cluster in terms of how people with these personality disorders tend to interact with other
people.
Bloom’s: Knowledge
14) Borderline personality disorder tends to be comorbid with mood disorders.
Answer: True
Section Reference: 13.4 Personality Disorder Clusters: Dramatic/Erratic Cluster
Difficulty: Easy
Learning Objective: 13.4 Compare and contrast the personality disorders in the dramatic/erratic
cluster in terms of how people with these personality disorders tend to interact with other
people.
Bloom’s: Knowledge
15) Linehan’s diathesis-stress theory is the most widely accepted explanation of the etiology of
borderline personality disorder.