1. What is the most abundant glycoprotein in the body?
a. chondroitin sulfate
b. glucosamine
c. collagen
d. arachidonic acid
e. hyaluronic acid
ANSWER: c
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Skeletal System
2. What is the most common polysaccharide found in the proteoglycan molecules of cartilage?
a. chondroitin sulfate
b. glucosamine
c. collagen
d. arachidonic acid
e. hyaluronic acid
ANSWER: a
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Skeletal System
3. Which of the following is a naturally occurring form of vitamin D produced in human skin?
a. calcitonin
b. cholecalciferol
c. chondroitin
d. ergocalciferol
e. hydroxyapatite
ANSWER: b
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Glossary
4. Which of the following is a naturally occurring form of vitamin D produced in plants?
a. calcitonin
b. cholecalciferol
c. chondroitin
d. ergocalciferol
e. hydroxyapatite
ANSWER: d
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Glossary
5. What type of cells synthesize, deposit, and then orient the fibrous proteins of the organic matter of the bone matrix?
a. osteocytes
b. osteoclasts
c. chondrocytes
d. osteogenic cells
. Page 1
,Chapter 25 - Diseases of the Musculoskeletal System
e. osteoblasts
ANSWER: e
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Glossary
6. What type of bone-removing cells dissolve the mineral component of the bone matrix and play a major role in bone
resorption?
a. osteocytes
b. osteoclasts
c. chondrocytes
d. osteogenic cells
e. osteoblasts
ANSWER: b
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Glossary
7. Duchenne muscular dystrophy (DMD) is an X-linked disorder that mainly affects what demographic?
a. people with Down’s Syndrome
b. adult males
c. adult females
d. boys
e. girls
ANSWER: d
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Skeletal System
8. What compound makes up 85% of the inorganic or mineral component of bone?
a. calcium carbonate
b. magnesium
c. hydroxyapatite
d. potassium
e. glucosamine
ANSWER: c
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Skeletal System
9. What compound makes up 10% of the inorganic or mineral component of bone?
a. calcium carbonate
b. magnesium
c. hydroxyapatite
d. potassium
e. glucosamine
ANSWER: a
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Skeletal System
. Page 2
, Chapter 25 - Diseases of the Musculoskeletal System
10. Carpopedal spasm results from tetany occurring in the hands and feet and can be a sign of what?
a. hypocalcemia
b. hypercalcemia
c. hypophosphatemia
d. hyperphosphatemia
e. hyperkalemia
ANSWER: a
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Skeletal System
11. The bones of the skeleton are made from what two types of osseous tissue?
a. primary bone and secondary bone
b. osseous bone and spongy bone
c. compact bone and bone marrow
d. chondrocytes and osteocytes
e. cortical bone and trabecular bone
ANSWER: e
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Skeletal System
12. What is a common consequence of osteoporosis, which leads to loss of height?
a. osteoarthritis
b. osteopenia
c. vertebral compression fractures
d. muscle contraction
e. bone spurs
ANSWER: c
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Osteoporosis
13. Approximately how many American women currently are diagnosed with osteoporosis?
a. 18 million
b. 15 million
c. 11 million
d. 8 million
e. 4 million
ANSWER: d
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Osteoporosis
14. Research indicates that people residing above what latitude have insufficient sunlight exposure for optimal synthesis
of vitamin D?
a. 60 degrees north latitude
b. 40 degrees north latitude
. Page 3