1. In what year did the International Human Genome Sequencing Consortium publish the finished version of the human
genome sequence?
a. 1995
b. 1999
c. 2003
d. 2007
e. 2011
ANSWER: c
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Introduction
2. What year did Gregor Mendel discover the laws of genetics?
a. 1820
b. 1865
c. 1888
d. 1905
e. 1927
ANSWER: b
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Nutritional Genomics: Nutrigenetics, Nutrigenomics, and Nutritional Epigenomics
3. A copy of a specific gene situated in a given locus on a chromosome is called a(n):
a. allele
b. codon
c. chromatin
d. intron
e. exon
ANSWER: a
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Glossary
4. A group of gene variants that occur together is called:
a. polygenic
b. translation
c. genotype
d. phenotype
e. haplotype
ANSWER: e
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Glossary
5. The production of RNA from DNA is accomplished by what process?
a. reduction
b. expression
c. subscription
Page 1
, Chapter 10 - Nutritional Genomics
d. transcription
e. translation
ANSWER: d
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Glossary
6. When did James Watson and Francis Crick describe the double-helical structure of DNA?
a. 1945
b. 1953
c. 1965
d. 1972
e. 1980
ANSWER: b
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Nutritional Genomics: Nutrigenetics, Nutrigenomics, and Nutritional Epigenomics
7. When was the Huntington’s disease gene mapped with DNA markers?
a. 2003
b. 1999
c. 1990
d. 1983
e. 1971
ANSWER: d
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Nutritional Genomics: Nutrigenetics, Nutrigenomics, and Nutritional Epigenomics
8. The interaction between drugs and an individual’s genome is referred to as:
a. nutrigenetics
b. nutrigenomics
c. pharmacogenomics
d. pharmacology
e. epigenomics
ANSWER: c
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Nutritional Genomics: Nutrigenetics, Nutrigenomics, and Nutritional Epigenomics
9. What type of cell does NOT contain nuclei?
a. red blood cells
b. nerve cells
c. heart muscle cells
d. skeletal muscle cells
e. epithelium
ANSWER: a
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
Page 2