MEDAIDE — Most Comprehensive Medication Aide Practice
Exam 2026–2027
Medication Aide | Independent Certification Preparation
Institution / scope: State-specific United States certification; no current nationwide NCSBN MACE
Original practice questions
Worked Medication Calculations
1. A fictional prescription specifies 100 mg orally; each tablet is 50 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 1 tablet(s)
B. 4 tablet(s)
C. 20 tablet(s)
D. 2 tablet(s)
Correct Answer: D — 2 tablet(s)
Rationale: Calculation: 100 mg ÷ 50 mg/tablet = 2 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits splitting.
2. A fictional prescription specifies 12.5 mg orally; each tablet is 25 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 0.5 tablet(s)
B. 1 tablet(s)
C. 0.25 tablet(s)
D. 5 tablet(s)
Correct Answer: A — 0.5 tablet(s)
Rationale: Calculation: 12.5 mg ÷ 25 mg/tablet = 0.5 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
3. A fictional prescription specifies 125 mg orally; each tablet is 125 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 2 tablet(s)
B. 0.5 tablet(s)
C. 10 tablet(s)
D. 1 tablet(s)
Correct Answer: D — 1 tablet(s)
Rationale: Calculation: 125 mg ÷ 125 mg/tablet = 1 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
4. A fictional prescription specifies 300 mg orally; each tablet is 100 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 1.5 tablet(s)
B. 3 tablet(s)
C. 30 tablet(s)
MEDAIDE | Original educational practice • 1
, INDEPENDENT STUDY RESOURCE • MEDAIDE • 2026–2027
D. 6 tablet(s)
Correct Answer: B — 3 tablet(s)
Rationale: Calculation: 300 mg ÷ 100 mg/tablet = 3 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
5. A fictional prescription specifies 300 mg orally; each tablet is 200 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 15 tablet(s)
B. 0.75 tablet(s)
C. 1.5 tablet(s)
D. 3 tablet(s)
Correct Answer: C — 1.5 tablet(s)
Rationale: Calculation: 300.0 mg ÷ 200 mg/tablet = 1.5 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
6. A fictional prescription specifies 400 mg orally; each tablet is 200 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 4 tablet(s)
B. 20 tablet(s)
C. 1 tablet(s)
D. 2 tablet(s)
Correct Answer: D — 2 tablet(s)
Rationale: Calculation: 400 mg ÷ 200 mg/tablet = 2 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
7. A fictional prescription specifies 75 mg orally; each tablet is 50 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 15 tablet(s)
B. 0.75 tablet(s)
C. 1.5 tablet(s)
D. 3 tablet(s)
Correct Answer: C — 1.5 tablet(s)
Rationale: Calculation: 75.0 mg ÷ 50 mg/tablet = 1.5 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
8. A simulated medication order states 0.25 mg. Express that amount in micrograms.
A. 500 micrograms
B. 2500 micrograms
C. 250 micrograms
D. 125 micrograms
Correct Answer: C — 250 micrograms
Rationale: Convert mg to micrograms: 0.25 × 1,000 = 250 micrograms.
MEDAIDE | Original educational practice • 2
, INDEPENDENT STUDY RESOURCE • MEDAIDE • 2026–2027
9. A simulated medication order states 0.5 mg. Express that amount in micrograms.
A. 5000 micrograms
B. 250 micrograms
C. 1000 micrograms
D. 500 micrograms
Correct Answer: D — 500 micrograms
Rationale: Convert mg to micrograms: 0.5 × 1,000 = 500 micrograms.
10. A simulated medication order states 1 mg. Express that amount in micrograms.
A. 500 micrograms
B. 1000 micrograms
C. 10000 micrograms
D. 2000 micrograms
Correct Answer: B — 1000 micrograms
Rationale: Convert mg to micrograms: 1 × 1,000 = 1000 micrograms.
11. A simulated medication order states 2 mg. Express that amount in micrograms.
A. 4000 micrograms
B. 1000 micrograms
C. 20000 micrograms
D. 2000 micrograms
Correct Answer: D — 2000 micrograms
Rationale: Convert mg to micrograms: 2 × 1,000 = 2000 micrograms.
12. A training-only oral-liquid order is 240 mg. The bottle contains 100 mg per 2 mL. What volume supplies the
ordered dose?
A. 9.6 mL
B. 4.8 mL
C. 2.4 mL
D. 48 mL
Correct Answer: B — 4.8 mL
Rationale: Concentration method: (240 mg × 2 mL)/(100 mg) = 4.8 mL.
13. A training-only oral-liquid order is 240 mg. The bottle contains 200 mg per 5 mL. What volume supplies the
ordered dose?
A. 12 mL
B. 3 mL
C. 6 mL
D. 60 mL
Correct Answer: C — 6 mL
Rationale: Concentration method: (240 mg × 5 mL)/(200 mg) = 6 mL.
MEDAIDE | Original educational practice • 3
, INDEPENDENT STUDY RESOURCE • MEDAIDE • 2026–2027
14. A training-only oral-liquid order is 240 mg. The bottle contains 250 mg per 10 mL. What volume supplies the
ordered dose?
A. 9.6 mL
B. 4.8 mL
C. 19.2 mL
D. 96 mL
Correct Answer: A — 9.6 mL
Rationale: Concentration method: (240 mg × 10 mL)/(250 mg) = 9.6 mL.
15. A training-only oral-liquid order is 30 mg. The bottle contains 125 mg per 5 mL. What volume supplies the ordered
dose?
A. 12 mL
B. 0.6 mL
C. 1.2 mL
D. 2.4 mL
Correct Answer: C — 1.2 mL
Rationale: Concentration method: (30 mg × 5 mL)/(125 mg) = 1.2 mL.
16. A training-only oral-liquid order is 75 mg. The bottle contains 100 mg per 2 mL. What volume supplies the ordered
dose?
A. 15 mL
B. 0.75 mL
C. 1.5 mL
D. 3 mL
Correct Answer: C — 1.5 mL
Rationale: Concentration method: (75 mg × 2 mL)/(100 mg) = 1.5 mL.
17. Arithmetic practice only: order 15 mg/kg/day in 3 equally divided doses for a 14-kg patient. How many mg per
dose?
A. 210 mg
B. 70 mg
C. 140 mg
D. 5 mg
Correct Answer: B — 70 mg
Rationale: Daily amount = 14 × 15 = 210 mg/day; divide by 3 doses = 70 mg/dose. Verify actual pediatric max doses
clinically.
18. Arithmetic practice only: order 24 mg/kg/day in 2 equally divided doses for a 20-kg patient. How many mg per
dose?
A. 12 mg
B. 120 mg
C. 240 mg
D. 480 mg
Correct Answer: C — 240 mg
MEDAIDE | Original educational practice • 4