Question 1: Frank Parsons
Answer: The Father of vocational guidance. Established vocational guidance as a legitimate profession, and
his methods are still used today by counselors and career advisors
Question 2: Frank Parsons approach
Answer: the idea of matching careers to talents, skills and personality.
Question 3: Vocational Guidance
Answer: the process of assisting a student to choose, prepare for, and enter an occupation for which they
show aptitude.
Question 4: Bronf
Answer: views child development as a complex system of relationships affected by multiple levels of the
surrounding environment, from immediate settings of family and school to broad cultural values, laws, and
customs
Question 5: O*Net
Answer: online database that contains hundreds of job definitions to help students, job seekers, businesses
and workforce development professionals to understand today's world of work in the United States
Question 6: Self Control Procedures
Answer: includes self monitoring, self punishment, stimulus control, and self reinforcement
Question 7: self monitoring
Answer: clients record information about the frequency and duration of specified symptoms
Question 8: self punishment
Answer: administer consequences of target behavior
Question 9: stimulus control
Answer: behavior that is controlled by associated consequensesnarrowing, cue, strengthening, and fading
Page 1
, Question 10: Hawthorne effect
Answer: type of human behavior reactivity in which individuals modify an aspect of their behavior in
response to their awareness of being observed
Question 11: Process data
Answer: describes school counseling program in terms of who was served and howhow often programming
occurred and how many students participated
Question 12: Perception data
Answer: measures what people think they know, surveys often used, subjective in nature
Question 13: Stanford-Binet Test
Answer: examination meant to gauge intelligence through five factors of cognitive ability. These five
factors include fluid reasoning, knowledge, quantitative reasoning, visual-spatial processing and working
memory
Question 14: Wechsler individual achievement test
Answer: standardized academic achievement test used to measure previously learned knowledge in the
areas of Reading, Written Language, Mathematics, and Oral Language. Scored on age norms
Question 15: pre and post test data
Answer: type of perception data used to measure gains in knowledge or changes in perspective
Question 16: Blocking
Answer: strategy for stopping harmful behavior. involves the counselor intervening to stop
counterproductive behavior either verbally or nonverbally
Question 17: Linking
Answer: strategy for group counseling. The counselor points out group members that share the same
concerns, and encourages them to work together
Question 18: achievement tests
Answer: measure how well the test taker has mastered specific skills or objectives (ACT/STAR test)
Question 19: apptitude tests
Answer: predicts the test takers aptitude for future success in a specific area ex: Kiersey temperment
Page 2