Answers (Grade A+)
Question 1: annual administrative conference
Answer: yearly meeting between the school counselor and administrator in charge of the school counseling
program designed to discuss and reach agreement upon the school counseling program's organization and
focus, *must be signed and dated by all parties*
Question 2: preparing a statement regarding a student's death
Answer: should take into account families wishes and help them understand the importance of sharing
information
Question 3: Miracle Question
Answer: A solution-focused technique that asks clients to imagine how their life would be different if they
woke up tomorrow and they no longer had their problem
Question 4: "Closing the Gap" Strategies
Answer: small group counseling, classroom presentations and appraisals
Question 5: Erikson stages of psychosocial development
Answer: trust vs mistrust (infant-18mo) autonomy vs shame and doubt (18 mo-3) initiative vs guilt (3-5)
industry vs inferiority (5-13) identity vs role confusion (13-21) intimacy vs isolation (21-39) generativity vs
stagnation (40-65) integrity vs despair (65+)
Question 6: Americans with Disabilities Act of 1990
Answer: A law that requires employers and public facilities to make "reasonable accommodations" for
people with disabilities and prohibits discrimination against these individuals in employment *School
counselor role to support the provision of appropriate accommodations and accessibility
Question 7: confidentiality
Answer: the act of holding information in confidence, not to be released to unauthorized individuals
Question 8: motivational interviewing
Answer: a client-centered, directive method for enhancing intrinsic motivation to change by exploring and
resolving ambivalence (or mixed feelings about counseling) *acts as building block for building a
relationship, establishing common therapeutic language and working towards goal consensus*
Page 1
, Question 9: Career info (middle school)
Answer: Values card sorts (personal values), career genograms and Holland Code inventories
(RIASECrealistic, investigative, artistic, social, enterprising and conventional)
Question 10: How many ASCA mindset and behavior standards should be used when designing goals,
interventions or activities?
Answer: One or two
Question 11: How to aid students who are currently under evaluation for a 504 plan?
Answer: provide student with short term, goal oriented counseling focused on coping strategies
Question 12: Which determines student progress as a result of a comprehensive school counseling
program?
Answer: Program evaluation
Question 13: Student outcome goal
Answer: Measure the impact a school counseling program will have on the student (attendance,
achievement, discipline)
Question 14: Counselor as Consultant
Answer: working with other mental health or educational professionals on specific clients, cases, or groups
along with parents
Question 15: School Counselor Perfomance Appraisal
Answer: occurs annually to evaluate counselor by a qualified administrator
Question 16: vision statements vs mission statements
Answer: vision statements are guided by school's mission statement
Question 17: Individuals with Disabilities Education Act (IDEA)
Answer: governs how states and public agencies provide early intervention, special education, and related
services to students with disabilities.
Question 18: Participating in professional development
Answer: Demonstrates responsibilities to self
Page 2