Question 1: ASCA National Model: A Framework for School Counseling Programs
Answer: Outlines the components of a school counseling program that is integral to the school's academic
mission and is created to have a significant positive impact on student achievement, attendance, and
discipline
Question 2: ASCA National Model guides school counselors in the development of school counseling
programs that are:
Answer: 1. Based on data-informed decision making 2. Delivered to all students systematically 3. Include a
developmentally appropriate curriculum focused on the mindsets and behaviors all students need for post
secondary readiness and success 4. Close achievement and opportunity gaps 5. Result in improved student
achievement, attendance, and discipline
Question 3: Training and credentialing matters
Answer: School counselors are: - certified/licensed educators with a minimum of a master's degree in school
counseling - qualified to address all students academic, career, and social/emotional development needs
through the implementation of the school counseling program that promotes and enhances student success
Question 4: Ratios
Answer: 250:1 students to counselor
Question 5: ASCA Components
Answer: 1. Define 2. Manage 3. Deliver 4. Assess
Question 6: DEFINE
Answer: Three sets of school counseling standards DEFINE the school counseling profession These
standards help new and experienced school counselors develop, implement, and assess their school
counseling program to improve student outcomes
Question 7: DEFINE: Student Standards
Answer: ASCA Mindsets and Behaviors for Student Success: K-12 College and Career Readiness for Every
Student
Question 8: DEFINE: Professional Standards
Answer: ASCA Ethical Standards for School Counselors ASCA School Counselor Professional Standards
and Competencies
Page 1
,Question 9: MANAGE
Answer: To be delivered, the school counseling program must be efficiently and effectively managed The
ASCA National Model provides school counselors with the following program focus and planning tools to
guide the design and implementation of a school counseling program that gets results
Question 10: MANAGE: Program Focus
Answer: Beliefs Mission Statement Vision Statement
Question 11: MANAGE: Program Planning
Answer: 1. School Data Summary 2. Annual Student Outcome Goals 3. Action Plans (Classroom and
Group & Closing the Gap) 4. Lesson Plans 5. Annual Administrative Conference 6. Use of Time 7.
Calendars (Annual & Weekly) 8. Advisory Council
Question 12: Percentage of Time
Answer: 80% - indirect and direct 20% - program planning and school support activities
Question 13: DELIVER
Answer: School counselors deliver developmentally appropriate activities and services directly to students
or indirectly for students as a result of the school counselors interaction with others Activities & Services: -
ASCA Mindsets and Behaviors for Student Success - improve their achievement, attendance, and discipline
Question 14: DELIVER: Direct Services
Answer: Instruction Appraisal and Advisement Counseling
Question 15: DELIVER: Indirect Services
Answer: Consultation Collaboration Referrals
Question 16: ASSESS
Answer: School counselors ASSESS their program to: 1. determine effectiveness 2. inform improvements
to their school counseling program design and delivery 3. show how students are different as a result of the
school counseling program
Question 17: Self Assessment (Assess)
Answer: School counselors self-assess their own mindsets and behaviors to inform their professional
development Annually participate in a school counselor performance appraisal with a qualified
administrator (The ASCA National Model provides the following tools to guide assessment and appraisal)
Page 2
,Question 18: ASSESS: Program Assessment
Answer: School Counseling Program Assessment Annual Results Report
Question 19: ASSESS: School Counselor Assessment and Appraisal
Answer: 1. ASCA School Counselor Professional Standards and Competencies Assessment 2. School
Counselor Performance Appraisal Template
Question 20: APPROPRIATE (Duties)
Answer: - Advisement and appraisal for academic planning - Orientation, coordination, and academic
advising for new students - Interpreting cognitive, aptitude and achievement tests - Providing counseling to
students who are tardy or absent - Providing counseling to students who have disciplinary problems -
Providing short term individual and small group counseling services to students - Consulting with teachers
to schedule and present school counseling curriculum lessons based on developmental needs and needs
identified through data - Interpreting student records - Analyzing grade point averages in relationship to
achievement - Consulting with teachers about building classroom connections, effective classroom
management, and the role of non cognitive factors in student success - Protecting student records and
information per state and federal regulations - Consulting with the school principal to identify and resolve
student issues, needs and problems - Advocating for students at individual education plan meetings and 504
meetings, student study teams and school attendance review boards, as necessary - Analyzing disaggregated
school wide and school counseling program data
Question 21: INAPPROPRIATE (Duties)
Answer: - Building the master schedule - Coordinating paperwork and data entry of all new students -
Coordinating cognitive, aptitude, and achievement testing programs - Signing excuses for students who are
tardy or absent - Performing disciplinary actors or assigning discipline consequences - Providing long term
counseling in schools to address psychological disorders - Covering classes when teachers are absent or to
create teacher planning time - Maintaining student records - Computing grade point averages - Supervising
classrooms or common areas - Keeping clerical records - Assisting with duties in the principals office -
Coordinating school wide individual education plans, student study teams, response to intervention plans,
MTSS and school attendance review boards - Serving as a data entry clerk
Question 22: Three Domains (ASCA)
Answer: Academic Career Social/Emotional
Question 23: Academic Development
Answer: Standards guiding school counseling programs to implement strategies and activities to support
and maximize each student's ability to learn
Page 3
, Question 24: Career Development
Answer: Standards guiding school counseling programs to help students: 1. understand the connection
between school and the world of work 2. plan for and make a successful transition from school to
post-secondary education and/or the world of work and from job to job across the lifespan
Question 25: Social/Emotional Development
Answer: Standards guiding school counseling programs to help students manage emotions and learn and
apply interpersonal skills
Question 26: Number of Student Standards (Mindsets & Behaviors)
Answer: 36
Question 27: ASCA Student Standards: Mindsets & Behaviors
Answer: Identity and describe the knowledge, attitudes, and skills students should be able to demonstrate as
a result of a school counseling program Used to: - Assess student growth and development - Create
culturally sustaining strategies and activities - Build a program that helps student achieve their highest
potential
Question 28: Category 1: Mindset Standards
Answer: Standards related to students psycho-social attitudes or beliefs about themselves in relation to
academic work These make up the students beliefs systems as exhibited in behaviors
Question 29: Category 2: Behavior Standards
Answer: Standards include behaviors commonly associated with being a successful student. The behaviors
are viable, outward signs that a student is engaged as well as putting forth efforts to learn. The behaviors are
grouped into three subcategories: 1. **Learning strategies**: processes and tactics students employ to aid in
the cognitive work of thinking, remembering, or learning 2. **Self-management skills**: Continued
focused on a goal despite obstacles and avoidance of distractions or temptations to prioritize higher pursuits
over lower pleasures 3. **Social Skills**: Acceptable behaviors that improve social interactions, such as
those among peers or between students and adults
Question 30: Grade Level Learning Objectives
Answer: Specific, measurable expectations that students attain as they make progress toward the standards.
As the school counseling programs vision, mission, and annual student outcome goals are aligned with the
school's academic mission, school counseling standards and learning objectives are also aligned with
academic context standards at the state and district level
Page 4