Question 1: process data
Answer: what happened
Question 2: perception data
Answer: what do students think/feel/know
Question 3: outcome data
Answer: what changed
Question 4: tier 1
Answer: universal support (everyone)
Question 5: tier 2
Answer: support for *some* students
Question 6: tier 3
Answer: intensive support
Question 7: empathy unconditional positive regard active listening warmth supportive listener
Answer: Carl Rogers
Question 8: thoughts affect feelings and behavior reframing coping skills challenge disorted thinking
Answer: CBT
Question 9: strengths goals future focused
Answer: solution focused
Question 10: reinforcement rewards behavior plans
Answer: behavioral
Question 11: choices responsibility accountability
Answer: reality therapy
Page 1
,Question 12: belonging social interest family dynamics encouragment
Answer: adlerian
Question 13: developmentally appropriate for kids express through play
Answer: play therapy
Question 14: this theories clues on praxis: challenge negative thoughts reframe thinking identify
cognitive disortions replace irrational beliefs thoughts affect behaviors coping skills self talk
Answer: CBT
Question 15: unconscious conflict childhood experiences defense mechanisims deep insight past
experiences
Answer: psychoanalytical therapy
Question 16: ASCA sequence
Answer: dataplanimplementevaluate
Question 17: holland code
Answer: matches career to personality realistic, investigative, artistic, social, enterprising, conventional
Question 18: value sort cards measures
Answer: what matters most
Question 19: story narrative tools
Answer: tell real life/ career stories narrative counseling
Question 20: what type of question "if you woke up tomorrow and the problem was gone..."
Answer: miracle question
Question 21: what type of question "measure from 1-10..."
Answer: scaling
Question 22: what type of question "when is the prob not happening?"
Answer: exception
Page 2
, Question 23: what type of question "how long hav e you been managing despite the prob?"
Answer: coping
Question 24: what type of interviewing supports autonomy and is nonjudgmental
Answer: motivational interviewing
Question 25: what test compares interest to people in careers to help career exploration
Answer: strong interest inventory
Question 26: ___ strategies: ASCA concept reduce disparities in student achievement/ class
Answer: closing the gap strategies
Question 27: mission statement
Answer: what we do now
Question 28: vision statement
Answer: what we want to become
Question 29: reliability
Answer: consistent results
Question 30: validity
Answer: covers all content
Question 31: face validity
Answer: looks like it measures what it is supposed to
Question 32: concurrent validity
Answer: matches other tests
Question 33: predictive validity
Answer: predicts future performances
Page 3