Question 1: The ASCA National Model Guides school counselors in the development of school
counseling programs that:
Answer: - are based on data-informed decision making - are delivered to all students systematically -
include a developmentally appropriate curriculum focused on the mindsets and behaviors, all students need
for post-secondary readiness and success - close achievement and opportunity gaps - result in improved
student achievement, attendance, and discipline
Question 2: Training and credentialing matters
Answer: School counselors are certified/licensed educators with a minimum of a master's degree in school
counseling This makes them uniquely qualified to address all students academic, career, and
social/emotional development needs through the implementation of a school counseling program that
promotes and enhances student success
Question 3: Ratios
Answer: 250:1 Research shows that appropriate student-to-school counselor ratios have a significant effect
on student attendance and lead to high test scores
Question 4: The framework of the ASCA National Model consists of four components
Answer: Define Manage Deliver Assess
Question 5: DEFINE
Answer: Three sets of school counseling standards define the school counseling profession These standards
help new and experienced school counselors develop, implement, and assess their school counseling
program to improve student outcomes
Question 6: Define: Student Standards
Answer: ASCA Mindsets and Behaviors for Student Success: K-12 College and Career Readiness for every
student
Question 7: Define: Professional Standards
Answer: ASCA Ethical Standards for School Counselors ASCA School Counselor Professional Standards
and Competencies
Page 1
,Question 8: MANAGE
Answer: To be delivered effectively, the school counseling program must be efficiently and effectively
managed The ASCA National Model provides school counselors with the following program focus and
planning tools to guide the design and implementation of a school counseling program that gets results
Question 9: Manage: PRO- GRAM FOCUS
Answer: Beliefs Vision Statement Mission Statement
Question 10: Manage: PRO- GRAM PLANNING
Answer: - School Data Summary - Annual Student Outcome Goals - Action Plans: classroom/group and
closing the gap - Lesson plans - Annual administrative conference - Use of time - Calendars: Annual and
Weekly - Advisory council
Question 11: DELIVER
Answer: School counselors deliver developmentally appropriate activities and services directly to students
or indirectly for students as a result of the school counselor's interaction with others These activities and
services help students develop the ASCA Mindsets and Behaviors for student success and improve their
achievement, attendance, and discipline
Question 12: Deliver: DIRECT STUDENT SERVICES
Answer: Instruction Appraisal and Advisement Counseling
Question 13: Deliver: INDIRECT STUDENT SERVICES
Answer: Consultation Collaboration Referrals
Question 14: Deliver : Quick Fact
Answer: A minimum of 80% of a school counselor's time should be spent in direct and indirect student
services
Question 15: ASSESS
Answer: To achieve the best results for students, school counselors regularly assess their program to: -
determine its effectiveness - inform improvements to their school counseling program design and delivery -
show how students are different as a result of the school counseling program School counselors also
self-assess their own mindsets and behaviors to inform their professional development and annually
participate in a school counselor performance appraisal with a qualified administrator The ASCA National
Model provides the following tools to guide assessment and appraisal
Page 2
,Question 16: Assess: PROGRAM ASSESSMENT
Answer: School counseling program assessment Annual results report
Question 17: Assess: SCHOOL COUNSELOR AS- SESSMENT & AP- PRAISAL
Answer: - ASCA School Counselor Professional Standards and Competencies Assessment - School
Counselor Performance Appraisal Template
Question 18: APPROPRIATE Activities for School Counselors
Answer: - Advisement and appraisal for academic planning - Orientation, coordination, and academic
advising for new students - Interpreting cognitive, aptitude and achievement tests - Providing counseling to
students who are tardy or absent - Providing counseling to students who have disciplinary problems -
Providing short term individual and small group counseling services to students - Consulting with teachers
to schedule and present school counseling curriculum lessons based on developmental needs and needs
identified through data - Interpreting student records - Analyzing grade point averages in relationship to
achievement - Consulting with teachers about building classroom connections, effective classroom
management, and the role of non cognitive factors in student success - Protecting student records and
information per state and federal regulations - Consulting with the school principal to identify and resolve
student issues, needs and problems - Advocating for students at individual education plan meetings and 504
meetings, student study teams and school attendance review boards, as necessary - Analyzing disaggregated
school wide and school counseling program data
Question 19: INAPPROPRIATE Activities for School Counselors
Answer: - Building the master schedule - Coordinating paperwork and data entry of all new students -
Coordinating cognitive, aptitude, and achievement testing programs - Signing excuses for students who are
tardy or absent - Performing disciplinary actors or assigning discipline consequences - Providing long term
counseling in schools to address psychological disorders - Covering classes when teachers are absent or to
create teacher planning time - Maintaining student records - Computing grade point averages - Supervising
classrooms or common areas - Keeping clerical records - Assisting with duties in the principals office -
Coordinating school wide individual education plans, student study teams, response to intervention plans,
MTSS and school attendance review boards - Serving as a data entry clerk
Question 20: What are the three ASCA domains
Answer: Academic Career Social/Emotional Development
Question 21: Academic Development (Domain)
Answer: Standards guiding school counseling programs to implement strategies and activities to support
and maximize each student's ability to learn
Page 3
, Question 22: Career Development (Domain)
Answer: Standards guiding school counseling programs to help students: 1. understand the connection
between school and the world of work 2. plan for and make a successful transition from school to
post-secondary education and/or the world of work and from job to job across the lifespan
Question 23: Social/Emotional Development (Domain)
Answer: Standards guiding school counseling programs to help students manage emotions and learn and
apply interpersonal skills
Question 24: Implementing the ASCA Student Standards
Answer: School counselors use the ASCA Student Standards to guide the development, delivery, and
assessment of the three direct student services defined by the ASCA National Model: instruction appraisal
and advisement counseling School counselors deliver the ASCA Student Standards to all pre-K-12 students
in classrooms, groups or individual settings in a manner that is appropriate for the students development
level/age School Counselors review achievement, attendance and discipline data to guide the selection of
specific minutes and behaviors appropriate for the individual, group or grade level, as well as the learning
objectives to operationalize the standards
Question 25: School counselors implement the ASCA Student Standards through the following steps:
Answer: 1. identify need 2. collect supplemental data 3. select student standard 4. write learning objectives
aligned with the student standard 5. create pre/post assessments 6. select or develop strategies 7. administer
pretest 8. deliver selected or designed strategies 9. administer post-test 10. reflect for improvement practice
Question 26: School Counselor Qualifications
Answer: - Masters degree in school counseling - Meet the state certification/licensure standards - Fulfill
continuing education requirements - Uphold ASCA Ethical and Professional Standards
Question 27: What are the major roles of the school counselor (according to ASCA)
Answer: School counselors design and deliver school counseling programs that improve student outcomes
They lead, advocate, and collaborate to promote equity and access for all students by connecting their
school counseling program to the school's academic mission and school improvement plan They uphold the
ethical and professional standards of ASCA and promote the development of the school counseling program
based on the following areas of the ASCA National Model: define, deliver, manage, and assess
Page 4