Question 1: Which of the following is listed as one of the mindsets in the ASCA School Counselor
Professional Standards and Competencies assessment?
Answer: Promotion and enhancement of student academic, career, and social/emotional outcomes
Question 2: Liam is an eighth-grade student who is struggling in his classes. When he meets with his
middle school counselor, he tells the counselor that he does not know how to study and often forgets
what assignments he needs to complete. Liam and the counselor determine an objective for their
sessions together that will help Liam use time-management, organizational, and study skills to improve
his grades. Which of the following ASCA Mindsets & Behavior standards contains this objective?
Answer: Behavior: Learning Strategies
Question 3: Which of the following approaches should a school counselor take when making an outside
referral for a student to receive long-term intensive services?
Answer: Providing multiple referrals from the district's vetted list, being careful not to endorse or show a
preference for a particular counselor or practice
Question 4: A school counseling team wants to decrease the number of students with two or more
failing grades from 50 students in the first semester of the year to 45 students in the second semester.
Which of the following services correctly describes a collaborative indirect approach that would
support the department's goal?
Answer: Partnering with families, teachers, and administrators on a school counseling advisory council in
order to elicit feedback on the goal
Question 5: A school counselor is asked by the administration to coach the school's volleyball team.
Several students on the team are also on the school counselor's caseload. If the school counselor chooses
to accept the coaching position, which of the following is the most appropriate action to take?
Answer: Obtaining informed consent, consultation, and supervision, and documenting the nature of the
interactions that extend the boundaries of the counseling relationship
Question 6: The Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) requires public schools to do which
of the following?
Answer: Provide a free appropriate public education in the least restrictive environment for all students
Page 1
, Question 7: Which THREE of the following should a new school counselor include in a professional
development plan to be shared with the principal?
Answer: A schedule of formal and structured weekly supervision sessions with an experienced school
counselor, A request for funding to attend the ASCA national conference, A self-assessment related to the
professional standards and competencies
Question 8: An elementary school counselor is running a small group for students with incarcerated
parents. Students meet for six weeks to make and send cards and pictures to their parents and discuss
their feelings. The group promotes a sense that students are not alone in their problems. Irvin Yalom
called this phenomenon
Answer: universality
Question 9: Which of the following research-based classroom management techniques may conflict
with the school counselor role?
Answer: Disciplining students for misbehavior
Question 10: Which stage of Lawrence Kohlberg's theory of moral development is focused on living up
to social roles and expectations?
Answer: Conventional morality
Question 11: Which TWO of the following digital tools will allow school counselors a way to identify
and connect with students who may be uncomfortable reaching out for help in person or who are
struggling to connect with others when they need support?
Answer: Social networking, Videoconferencing software
Question 12: A school counselor found that 75 percent of all students who performed poorly on a math
test were from the same classroom. Which of the following is an appropriate course of action for the
school counselor to take?
Answer: Designing an intentional support plan for the identified students
Question 13: Using the results of an achievement test to help students create four-year plans to be
successful in high school is an example of which of the following?
Answer: Advisement
Question 14: Which of the following best describes how school counselors can use technology to manage
their programs and activities?
Answer: Calculating use of time on a data tracker
Page 2