Test 2 (Units 8-13)
50 questions
1. Deoxygenated blood returning from the body first enters the:
A. Left atrium
B. Right atrium
C. Right ventricle
D. Left ventricle
Correct Answer: B. Right atrium
Rationale: Via the superior and inferior venae cavae.
2. Which valve prevents backflow from the right ventricle into the right atrium?
A. Mitral valve
B. Tricuspid valve
C. Aortic valve
D. Pulmonary valve
Correct Answer: B. Tricuspid valve
Rationale: It is an atrioventricular valve.
3. Oxygenated blood leaves the left ventricle through the:
A. Aortic valve into the aorta
B. Pulmonary valve
C. Tricuspid valve
D. Pulmonary veins
Correct Answer: A. Aortic valve into the aorta
Rationale: The aorta distributes blood to the body.
4. The heart's natural pacemaker is the:
A. Sinoatrial (SA) node
B. Atrioventricular (AV) node
C. Bundle of His
D. Purkinje fibers
Correct Answer: A. Sinoatrial (SA) node
Rationale: It sets the normal heart rhythm.
5. On an ECG, the QRS complex represents:
A. Ventricular depolarization
B. Atrial depolarization
C. Ventricular repolarization
D. Atrial repolarization only
Correct Answer: A. Ventricular depolarization
Rationale: The T wave is ventricular repolarization.
6. Cardiac output is calculated as:
A. Heart rate + blood pressure
B. Stroke volume / heart rate
C. Heart rate x stroke volume
D. Blood pressure x resistance
Correct Answer: C. Heart rate x stroke volume
Rationale: About 5 L/min at rest.
, 7. Which vessels carry blood away from the heart?
A. Arteries
B. Veins
C. Venules
D. Lymphatic vessels
Correct Answer: A. Arteries
Rationale: Even pulmonary arteries carry blood away.
8. Veins have valves mainly to:
A. Increase blood pressure
B. Exchange gases
C. Prevent backflow of blood
D. Produce blood cells
Correct Answer: C. Prevent backflow of blood
Rationale: Venous pressure is low.
9. Gas and nutrient exchange between blood and tissues occurs in:
A. Arteries
B. Veins
C. Aorta
D. Capillaries
Correct Answer: D. Capillaries
Rationale: Capillary walls are one cell thick.
10. About what percentage of blood volume is plasma?
A. 55%
B. 45%
C. 10%
D. 90%
Correct Answer: A. 55%
Rationale: Formed elements make up about 45%.
11. Which blood cells are the most abundant white blood cells?
A. Lymphocytes
B. Monocytes
C. Neutrophils
D. Basophils
Correct Answer: C. Neutrophils
Rationale: They are first responders to bacterial infection.
12. A person with type O negative blood can donate red blood cells to:
A. Only type O negative people
B. People of any ABO and Rh type (universal donor)
C. Only type AB people
D. No one
Correct Answer: B. People of any ABO and Rh type (universal donor)
Rationale: O negative RBCs lack A, B and Rh antigens.