Question:
1. Physiology
Answer:
the study of the functioning of organisms, from a molecular scale, to whole populations
Question:
2. Cells
Answer:
a level of organization of the body; this group is divided into four groups based on specific
purpose: muscle, epithelial, connective, and nervous
Question:
3. Tissue
Answer:
a level of organization of the body; this is made up of a collection of similar cells performing
similar functions
Question:
4. Functional unit
Answer:
a level of organization of the body; this is a subunit of an organ that performs a specific task
and often uses multiple different types of cells
Question:
5. Organ
Answer:
a level of organization of the body; this is an intact structure that is composed of 2 or more
tissue types
Question:
6. Organ system
Answer:
a level of organization of the body; this is a collection of organs that function together to
accomplish a task
, Question:
7. Organism
Answer:
a level of organization of the body; this is what you get when you put a bunch of organ
systems together--the finished product, tah-dah!
Question:
8. Homeostasis
Answer:
this term describes how the body maintains a very stable internal environment, despite a
rapidly changing external environment
Question:
9. Claude Bernard
Answer:
he was one of the early scientists who studied physiology, and noted the importance of the
stability of the body's internal environment AKA homeostasis but without the fancy word. Also
he was a vivisectionist which is kinda icky
Question:
10. Walter Cannon
Answer:
he formally proposed the features of homeostasis, which are as follows:
1) it does not occur by chance, and requires regulation
2) it requires the cooperation of many mechanisms
3) any tendency towards change is opposed through negative feedback
Question:
11. Negative feedback
Answer:
a mechanism through which, when a variable changes, this change is detected, and a
regulatory system responds to oppose the change, buffering the internal environment. This
requires the presence of a sensor, an integrating centre, and an effector
Question:
12. Metabolism
Answer:
the sum of all chemical reactions in the cell