Question:
1. Biogeography
Answer:
how living organisms are geographically distributed
Question:
2. Common ancestry
Answer:
all living organisms are descended from a common ancestor
Question:
3. Evolution
Answer:
the change in frequency of genetic variants in a population over generations
Question:
4. Fixation
,Answer:
The loss of all variants except one from a population (due to natural selection but can be
mutated again to create a new variant)
Question:
5. Homology
Answer:
Traits that have similar characteristics explained by common ancestry
Question:
6. Natural Selection
Answer:
Allele frequency change due to fitness variation among genotypes at a locus Genetic variants
that ENHANCE fitness go to FIXATION, but variants that REDUCE fitness are LOST from a
population
Question:
7. Polymorphism
Answer:
The coexistence of two or more distinct variants (of genes) in the same population.
, Question:
8. Transitional Fossils
Answer:
Fossils that provide patterns of evolutionary change from the early ancestors to modern life
forms. Have some but not all of the traits of a living group.
Question:
9. Null Model/Hardy Weinberg Equilibrium
Answer:
Predicts the data you should expect to see if a process is not working (hardy-weinberg
predicts allele and genotype frequency if evolution is not happening)
Question:
10. Requirements for HW Eq
Answer:
No genetic drift No new mutations Every allele has the same fitness No gene flow Infinite
population
Question:
11. Assortive Mating
Answer:
Choosing mates based on similar or different phenotypes
Question:
12. Genetic Drift