Question:
1. How many lobes does the right lung have?
Answer:
3 (superior, middle, inferior)
Question:
2. Air (and not food) pass in which of the following areas?
Answer:
nasopharynx
Question:
3. In the respiratory system, gas exchange occurs in the:
Answer:
Respiratory bronchioles and pulmonary alveoli
Question:
4. What happens to the epiglottis during swallowing?
Answer:
It moves to cover the trachea to prevent food and liquid from entering into the lungs.
Question:
5. Differences of type 1 and type 2 alveolar cells?
Answer:
Type 1 make up 95% of alveolar epithelial cells. Type 2 makes up 5%. Type 1 forms very thin
simple squamous epithelium. Type 2 can divide to replace damaged type 1 cells.
Question:
6. T or F: negative pressure is used to move air into the lungs
Answer:
True
Question:
7. T or F: during inhalation, the diaphragm contracts to pull the lungs open:
Answer:
True
, Question:
8. T or F: during inhalation, the rib cage lifts in an upward motion to open and expand the
lungs
Answer:
True
Question:
9. T or F: As the thoracic cavity expands and lung volume increases, the density of the gases
filling the lungs decreases
Answer:
True - think dilution
Question:
10. T or F: when the diaphragm rises, thoracic pressure increases and air naturally flows out
of the lungs
Answer:
True - air naturally flows out of the lungs because of the pressure difference
Question:
11. Boyle's Law:
Answer:
Gas volume is inversely proportional to pressure
Question:
12. Which of the following trachea cartilages are paired?
Answer:
Arytenoid
Question:
13. Which cells are the most abundant within the alveoli?
Answer:
macrophages
Question:
14. Which is not true of bronchioles?
Answer:
Bronchioles can contain simple squamous cells