ACTUAL QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. Which of the following has mandated that nurses are to have a basic understanding of the Canadian legal
system?
A. Provincial and federal nursing bodies
B. The Supreme Court of Canada
C. Provincial nursing labour unions
D. The Drug and Pharmacies Regulation Act, 1990
Answer:
A. Provincial and federal nursing
bodies
Question:
2. Why do nurses need to have an understanding of ethics?
A. Nurses do not share the same perspectives of
health care with other health care professionals
B. Morality and care are at the heart of nursing
practice
C. Ethics enable nurses to choose the correct
course of action
D. Convincing family members of compassionate
courses of action is best done by nurses
Answer:
B. Morality and care are at the
heart of nursing practice
Question:
3. Why is it advantageous for nurses to have knowledge of ethical theories and principles?
Answer:
It allows nurses to justify and defend their positions on a situation
Question:
4. Why must nurses be familiar with the legal system?
Answer:
a. Some nursing actions are governed by the law
b. Nurses' decisions may not be
supported by the law
c. Nurses are sometimes at risk for
litigation
Question:
5. es also have rights regarding what they can expect as professionals T/F In addition to having obligations
to clients, nurs-
, Answer:
True
Question:
6. T/F In order for society to hold nurses to a high standard of competence, restrictions are necessary on
rights and privileges
Answer:
True
Question:
7. T/F The field of ethics is gaining prominence in part because of the growing sophistication of science and
technology, which results in an increasing number of ethical dilemmas
Answer:
True
Question:
8. How may ethics best be described?
a. The philosophical study of morality
b. The study of right versus wrong
c. The beliefs and norms of a society
d. The application of ethical principles to moral
issues
Answer:
a.The philosophical study of morality Ethics, the philosophical study of morality, is the systematic
exploration of what is morally right and wrong.
Question:
9. Which of the following is the focus of normative ethics?
a. The analysis of morality without taking a moral
position
b. The question of what is right or wrong
c. Explaining how moral attitudes and beliefs differ from person to person
d. Distinguishing between what is normal and
what is not
Answer:
and justifiable answers to moral questions.
b. The question of wha tis right or
wrong Normative ethics focuses on the reasons or arguments that guide decisions about what is right and
wrong. Basic principles and virtues are identified to guide morality and provide coherent, systematic,
Question:
10. Which of the following fields of ethics applies ethical theories and principles to actual moral problems?
a. Philosophical ethics
b. Biomedical ethics
c. Nursing ethics
d. Applied ethics