Ethics and Issues in Contemporary Nursing 4th Edition
by Margaret A. Burkhardt, Nancy Walton, All Chapters 1 - 20
,TABLE OF CONTENTS rj rj rj
Part I: Guides for Principled Behavior
rj rj rj rj rj
rj 1. Social, Philosophical, and Other Historical Forces Influencing the Development of Nursing
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
2. Ethical Theory
rj rj rj
3. Ethical Principles
rj rj
Part II: Developing Principled Behavior
rj rj rj rj rj
4. Values Clarification
rj rj rj
5. Values Development
rj rj rj
6. Ethics and Professional Nursing
rj rj rj rj rj
7. Ethical Decision Making
rj rj rj
Part III: Principled Behavior in the Professional Domain
rj rj rj rj rj rj rj rj
8. Legal Issues
rj rj rj
9. Professional Relationship Issues
rj rj rj rj
10. Practice Issues Related to Technology
rj rj rj rj rj rj
11. Practice Issues Related to Patient Self-Determination
rj rj rj rj rj rj rj
12. Scholarship Issues
rj rj
Part IV: Global Issues that Interface with Nursing Practice
rj rj rj rj rj rj rj rj rj
13. Global Consciousness in the Twenty-First Century
rj rj rj rj rj rj rj
14. Health Policy Issues
rj rj rj rj
15. Economic Issues
rj rj rj
16. Social Issues
rj rj rj
17. Gender Issues
rj rj rj
18. Transcultural and Spiritual Issues
rj rj rj rj
Part V: The Power to Make a Difference
rj rj rj rj rj rj rj rj
19. Empowerment for Nurses
rj rj rj rj
20. Facilitating Patient Empowerment
rj rj rj
,rj 1. Social, Philosophical, and Other Historical Forces Influencing the Development of Nursing
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
Multiple Choice rj
1. For which of the following is empathy a motive?
rj rj rj rj rj rj rj rj
a. meeting the needs of others rj rj rj rj
b. moral reasoning and action rj rj rj
c. becoming a nurse rj rj
d. determining right from wrong rj rj rj
ANSWER: b r j
2. Which of the following is an example of social need as an ethical foundation for nursing?
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
a. Nurses must determine the health and social needs of society.
rj rj rj rj rj rj rj rj rj
b. Nursing finds its origin, purpose, and meaning within the context of perceived social need.
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
c. Theories of social need in sociology are utilized by nursing scholars, many of whom view them as con
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
ceptual frameworks for nursing practice. rj rj rj rj
d. Social need determines the boundaries of the ethical principles of distributive justice, beneficence, a
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
nd non-maleficence.
rj
ANSWER: b r j
3. What is the most critical factor that influences nursing practice?
rj rj rj rj rj rj rj rj rj
a. the traditional role of healers
rj rj rj rj
b. the role of women in society
rj rj rj rj rj
c. the religious and spiritual aspects of health care
rj rj rj rj rj rj rj
d. the introduction of male nurses into the profession
rj rj rj rj rj rj rj
ANSWER: b r j
4. Why does the social status of women affect the status of the nursing profession?
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
a. Nursing has traditionally been a profession of women.
rj rj rj rj rj rj rj
b. Throughout history, nurses have been afforded higher social status. rj rj rj rj rj rj rj rj
c. Women of higher social status rarely become nurses. rj rj rj rj rj rj rj
d. Women are more skilled than men at nurturing others. rj rj rj rj rj rj rj rj
ANSWER: a r j
5. What historical influences affected nursing as a moral discipline?
rj rj rj rj rj rj rj rj
a. technology
b. society
c. spirituality
d. oppression
ANSWER: c r j
6. What is the term that relates to knowledge gained through observation and experience?
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
a. empirical
b. Cartesian philosophy rj
, c. values
d. moral thought rj
ANSWER: a r j
7. Which of the following is an example of the significance of Nursing during the Middle Ages ?
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
a. Religious nursing orders and church- rj rj rj rj
sanctioned secular nursing orders offered the only legitimate avenues for women wishing to beco
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
me nurses. rj
b. Increasing respect was given to nursing and midwifery, as nurses began to practise autonomously.
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
c. Healing arts in Denmark and Greece were performed in sacred ceremonies by priests, priestesses, or s
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
hamans.
d. Most nurses were women of high social status seeking ways to legitimize their position and status.
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
ANSWER: a r j
8. What does the term empirical relate to?
rj rj rj rj rj rj
a. serving God and thy neighbour the best way one can
rj rj rj rj rj rj rj rj rj
b. knowledge gained through observation and experience rj rj rj rj rj
c. healing through religious intervention, chanting, and praying
rj rj rj rj rj rj
d. the enforcement of religious doctrine related to the status of women in society
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
ANSWER: b r j
9. When was the “Dark Period of Nursing,” when convalescent patients, prostitutes, prisoners, and drunkards p
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
rovided hospital nursing care?
rj rj rj
a. during the Reformation rj rj
b. during the Crusades rj rj
c. during the Middle Ages rj rj rj
d. during the early Christian era rj rj rj rj
ANSWER: a r j
10. Which of the following had the greatest influence on nursing traditions in Canada?
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
a. Britain
b. indigenous persons rj
c. France
d. Germany
ANSWER: c r j
11. Which of the following had the greatest influence on establishing the first hospital in the New World?
rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj rj
a. Marie Rollet Hebert rj rj
b. Marguerite d’Youville rj
c. Jeanne Mance rj
d. Renee Descartes rj
ANSWER: c r j