Page 1https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Page 1 of 21https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Economics Chapter 14 Test Bank
Multiple Choice Questions
1. Negotiations between unions and a firm or firms is called _____________________ .
A. collective bargaining
B. cooperative bargaining
C. united bargaining
D. organized bargaining
Answer: A
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Easy Category: Remember
2. _____________________ involves active efforts to improve the job opportunities or
outcomes of minority groups or women.
A. Meritorious action
B. Affirmative action
C. Anti-discriminative action
D. Aligned action
Answer: B
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Easy Category: Remember
3. A _____________________ is an organization of workers that negotiates with employers as
a group over wages and working conditions.
A. affirmative union
B. collective union
C. labor union
D. cooperative union
Answer: C
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Easy Category: Analyze
4. A labor union seeks to _____________________ between employers and workers.
This file is copyright 2023, Rice University. All Rights Reserved.
Page 1 of 21https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Principles_of_Economics3e-TestBank-Ch14-labor-markets-income.pdfhttps://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
1 of 21https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
,Principles_of_Economics3e-TestBank-Ch14-labor-markets-income.pdfhttps://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Page 2https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Page 2 of 21https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
A. change the balance of negotiations
B. change the economic balance
C. force employers to deal with individual workers
D. lobby government for changes
Answer: A
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Easy Category: Remember
5. The existence of labor unions forces employers to deal with workers
_____________________.
A. individually, rather than as a collective
B. cooperatively, rather than uncooperatively
C. equitably, rather than inequitably
D. collectively, rather than as individuals
Answer: D
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Easy Category: Understand
6. Labor unions can:
A. be a primary line of defense against suppressed wage levels.
B. be controversial in a for-profit market driven economy.
C. bring better economic gains for their memberships.
D. protect workers' pensions and all of the above.
Answer: D
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Hard Category: Understand
7. Which of the following arguments would most likely be presented by a critic of labor unions?
A. unions oppose suppression of wages by profit-seeking firms
B. unions have a tendency to gain as much as possible in the long-term
C. unions can prohibit economic growth if new technology is blocked
D. unions have a higher percentage of women members than men
Answer: C
This file is copyright 2023, Rice University. All Rights Reserved.
Page 2 of 21https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Principles_of_Economics3e-TestBank-Ch14-labor-markets-income.pdfhttps://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
2 of 21https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
, Principles_of_Economics3e-TestBank-Ch14-labor-markets-income.pdfhttps://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Page 3https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Page 3 of 21https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Medium Category: Analyze
8. With regard to labor unions, which of the following is an accurate statement?
A. percentage of members is higher for women than men
B. membership is lower for agriculture or service-oriented jobs
C. membership is lower in government and manufacturing
D. membership is higher for blacks or Hispanics than for whites
Answer: B
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Medium Category: Understand
9. The percentage of workers belonging to a union is higher in the
A. 45–64 age range.
B. 25-45 age range.
C. 40 -65 age range.
D. 30-50 age range.
Answer: A
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Easy Category: Remember
10. Union members earn_____________________ than non-union members, even after
adjusting for factors such as_____________________.
A. about 10% more; racial discrimination and immigration.
B. about the same; union dues and cost of lawyers for collective bargaining.
C. about 20% more; years of work experience and education level.
D. about 30% more; healthcare and retirement benefits.
Answer: C
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Medium Category: Remember
11. In the Unites States, worker membership in labor unions has been
This file is copyright 2023, Rice University. All Rights Reserved.
Page 3 of 21https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Principles_of_Economics3e-TestBank-Ch14-labor-markets-income.pdfhttps://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
3 of 21https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer