Ethics and Issues in Contemporary Nursing 3rd Edition
c c c c c c c
by Margaret A. Burkhardt, Nancy Walton, All Chapters 1 - 20
c c c c c c c c c c
,TABLEOFCONTENTS c c c
Part I: Guides for Principled Behavior c c c c c
c 1. Social, Philosophical, and Other Historical Forces Influencing the Development of Nursing
c c c c c c c c c c c c
2. Ethical Theory
c c c
3. Ethical Principles
c c
Part II: Developing Principled Behavior c c c c c
4. Values Clarification
c c c
5. Values Development
c c c
6. Ethics and Professional Nursing
c c c c c
7. Ethical Decision Making
c c c
Part III: Principled Behavior in the Professional Domain
c c c c c c c c
8. Legal Issues c c c
9. Professional Relationship Issues
c c c c
10. Practice Issues Related to Technology
c c c c c c
11. Practice Issues Related to Patient Self-Determination
c c c c c c c
12. Scholarship Issues c c
Part IV: Global Issues that Interface with Nursing Practice
c c c c c c c c c
13. Global Consciousness in the Twenty-First Century
c c c c c c c
14. Health Policy Issues c c c c
15. Economic Issues c c c
16. Social Issues c c c
17. Gender Issues c c c
18. Transcultural and Spiritual Issues
c c c c
Part V: The Power to Make a Difference c c c c c c c c
19. Empowerment for Nurses c c c c
20. Facilitating Patient Empowerment c c c
,c 1. Social, Philosophical, and Other Historical Forces Influencing the Development of Nursing
c c c c c c c c c c c c
Multiple Choice c
1. For which of the followingis empathy a motive?
c c c c c c c c
a. meetingthe needs of others c c c c
b. moralreasoning and action c c c
c. becominganurse c c
d. determining rightfromwrong c c c
ANSWER: b c
2. Whichof the following isan example ofsocial need as an ethical foundation fornursing?
c c c c c c c c c c c c c c c
a. Nursesmustdetermine thehealthand social needs of society.
c c c c c c c c c
b. Nursingfindsitsorigin,purpose,andmeaning withinthecontextofperceivedsocial need.
c c c c c c c c c c c c c
c. Theories ofsocial needinsociologyareutilizedbynursingscholars, manyofwhomviewthemas
c c c c c c c c c c c c c c c c
conceptual frameworks for nursing practice.
c c c c c
d. Socialneeddeterminestheboundariesoftheethicalprinciplesofdistributivejustice,beneficence,
c c c c c c c c c c c c
and non-maleficence.
c c
ANSWER: b c
3. Whatis themostcritical factorthat influences nursing practice?
c c c c c c c c c
a. the traditional roleof healers
c c c c
b. the role of women in society
c c c c c
c. thereligious andspiritual aspectsofhealth care
c c c c c c c
d. the introduction ofmale nurses into theprofession
c c c c c c c
ANSWER: b c
4. Whydoes the social status ofwomen affect thestatus ofthe nursing profession?
c c c c c c c c c c c c c
a. Nursinghas traditionallybeen aprofessionofwomen. c c c c c c c
b. Throughouthistory,nurseshavebeenafforded highersocialstatus. c c c c c c c c
c. Womenofhighersocialstatusrarelybecome nurses. c c c c c c c
d. Womenaremore skilled thanmen at nurturing others. c c c c c c c c
ANSWER: a c
5. Whathistoricalinfluences affectednursingasamoral discipline?
c c c c c c c c
a. technology
b. society
c. spirituality
d. oppression
ANSWER: c c
6. Whatis theterm that relates toknowledgegained throughobservation andexperience?
c c c c c c c c c c c c
a. empirical
b. Cartesianphilosophy c
, c. values
d. moralthought c
ANSWER: a c
7. Whichof the followingisan exampleofthe significanceofNursing during the Middle Ages ?
c c c c c c c c c c c c c c c c
a. Religiousnursingordersandchurch-sanctionedsecularnursingordersofferedtheonlylegitimate
c c c c c c c c c c c
cavenues for women wishing to become nurses. c c c c c c
b. Increasingrespectwasgiventonursingandmidwifery, asnurses begantopractiseautonomously. c c c c c c c c c c c c c
c. HealingartsinDenmarkandGreecewereperformedinsacredceremoniesbypriests,priestesses,or
c c c c c c c c c c c c c c
cshamans.
d. Mostnurses were women of highsocial status seeking ways tolegitimizetheir positionand status.
c c c c c c c c c c c c c c c
ANSWER: a c
8. Whatdoes theterm empiricalrelate to?
c c c c c c
a. serving God and thy neighbourthe best way one can c c c c c c c c c
b. knowledgegainedthroughobservationandexperience c c c c c
c. healingthroughreligiousintervention,chanting,andpraying
c c c c c c
d. theenforcement of religiousdoctrinerelated to the status ofwomen in society
c c c c c c c c c c c c
ANSWER: b c
9. Whenwasthe“DarkPeriodofNursing,”whenconvalescent patients,prostitutes,prisoners,anddrunkards
c c c c c c c c c c c c c
c provided hospital nursing care?
c c c
a. during the Reformation c c
b. during the Crusades c c
c. duringthe Middle Ages c c c
d. during theearly Christian era c c c c
ANSWER: a c
10. Whichofthe followinghadthe greatest influenceonnursing traditionsin Canada?
c c c c c c c c c c c c
a. Britain
b. indigenouspersons c
c. France
d. Germany
ANSWER: c c
11. Whichofthefollowing hadthegreatest influence onestablishing thefirst hospital intheNewWorld?
c c c c c c c c c c c c c c c c
a. MarieRollet Hebert c c
b. Marguerited’Youville c
c. JeanneMance c
d. ReneeDescartes c
ANSWER: c c