Ethics and Issues in Contemporary Nursing 3rd Edition
by Margaret A. Burkhardt, Nancy Walton, All Chapters 1 - 20
T
A
B
LE OF CONTENTS
gl gl gl
,Part I: Guides for Principled Behavior
gl gl gl gl gl
gl 1. Social, Philosophical, and Other Historical Forces Influencing the Development of Nursing
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
2. Ethical Theory
gl gl gl
3. Ethical Principles
gl gl
Part II: Developing Principled Behavior
gl gl gl gl gl
4. Values Clarification
gl gl gl
5. Values Development
gl gl gl
6. Ethics and Professional Nursing
gl gl gl gl gl
7. Ethical Decision Making
gl gl gl
Part III: Principled Behavior in the Professional Domain
gl gl gl gl gl gl gl gl
8. Legal Issues
gl gl gl
9. Professional Relationship Issues
gl gl gl gl
10. Practice Issues Related to Technology
gl gl gl gl gl gl
11. Practice Issues Related to Patient Self-Determination
gl gl gl gl gl gl gl
12. Scholarship Issues
gl gl
Part IV: Global Issues that Interface with Nursing Practice
gl gl gl gl gl gl gl gl gl
13. Global Consciousness in the Twenty-First Century
gl gl gl gl gl gl gl
14. Health Policy Issues
gl gl gl gl
15. Economic Issues
gl gl gl
16. Social Issues
gl gl gl
17. Gender Issues
gl gl gl
18. Transcultural and Spiritual Issues
gl gl gl gl
Part V: The Power to Make a Difference
gl gl gl gl gl gl gl gl
19. Empowerment for Nurses
gl gl gl gl
20. Facilitating Patient Empowerment
gl gl gl
,gl 1. Social, Philosophical, and Other Historical Forces Influencing the Development of Nursing
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
Multiple Choice gl
1. For which of the following is empathy a motive?
gl gl gl gl gl gl gl gl
a. meeting the needs of others gl gl gl gl
b. moral reasoning and action gl gl gl
c. becoming a nurse gl gl
d. determining right from wrong gl gl gl
ANSWER: b g l
2. Which of the following is an example of social need as an ethical foundation for nursing?
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
a. Nurses must determine the health and social needs of society.
gl gl gl gl gl gl gl gl gl
b. Nursing finds its origin, purpose, and meaning within the context of perceived social need.
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
c. Theories of social need in sociology are utilized by nursing scholars, many of whom view them as co
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
nceptual frameworks for nursing practice. gl gl gl gl
d. Social need determines the boundaries of the ethical principles of distributive justice, beneficence,
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
and non-maleficence. gl
ANSWER: b g l
3. What is the most critical factor that influences nursing practice?
gl gl gl gl gl gl gl gl gl
a. the traditional role of healers
gl gl gl gl
b. the role of women in society
gl gl gl gl gl
c. the religious and spiritual aspects of health care
gl gl gl gl gl gl gl
d. the introduction of male nurses into the profession
gl gl gl gl gl gl gl
ANSWER: b g l
4. Why does the social status of women affect the status of the nursing profession?
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
a. Nursing has traditionally been a profession of women.
gl gl gl gl gl gl gl
b. Throughout history, nurses have been afforded higher social status. gl gl gl gl gl gl gl gl
c. Women of higher social status rarely become nurses.
gl gl gl gl gl gl gl
d. Women are more skilled than men at nurturing others.
gl gl gl gl gl gl gl gl
ANSWER: a g l
5. What historical influences affected nursing as a moral discipline?
gl gl gl gl gl gl gl gl
a. technology
b. society
c. spirituality
d. oppression
ANSWER: c g l
6. What is the term that relates to knowledge gained through observation and experience?
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
a. empirical
b. Cartesian philosophy gl
, c. values
d. moral thought gl
ANSWER: a g l
7. Which of the following is an example of the significance of Nursing during the Middle Ages ?
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
a. Religious nursing orders and church- gl gl gl gl
sanctioned secular nursing orders offered the only legitimate avenues for women wishing to beco
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
me nurses. gl
b. Increasing respect was given to nursing and midwifery, as nurses began to practise autonomously.
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
c. Healing arts in Denmark and Greece were performed in sacred ceremonies by priests, priestesses, or
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
shamans.
d. Most nurses were women of high social status seeking ways to legitimize their position and status.
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
ANSWER: a g l
8. What does the term empirical relate to?
gl gl gl gl gl gl
a. serving God and thy neighbour the best way one can
gl gl gl gl gl gl gl gl gl
b. knowledge gained through observation and experience gl gl gl gl gl
c. healing through religious intervention, chanting, and praying
gl gl gl gl gl gl
d. the enforcement of religious doctrine related to the status of women in society
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
ANSWER: b g l
9. When was the “Dark Period of Nursing,” when convalescent patients, prostitutes, prisoners, and drunkards
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
provided hospital nursing care?
gl gl gl
a. during the Reformation gl gl
b. during the Crusades gl gl
c. during the Middle Ages gl gl gl
d. during the early Christian era gl gl gl gl
ANSWER: a g l
10. Which of the following had the greatest influence on nursing traditions in Canada?
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
a. Britain
b. indigenous persons gl
c. France
d. Germany
ANSWER: c g l
11. Which of the following had the greatest influence on establishing the first hospital in the New World?
gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl gl
a. Marie Rollet Hebert gl gl
b. Marguerite d’Youville gl
c. Jeanne Mance gl
d. Renee Descartes gl
ANSWER: c g l